StoryEditorOCM
DalmacijaILEGALNI DEPONIJ

Zbog spaljivanja otpada u Rudinama kazne gradu i Berketu

Piše PSD.
10. studenog 2014. - 21:48
Visoki prekršajni sud prihvatio je žalbu Općinskog državnog odvjetništva u Splitu te značajno, čak za pet puta, povisio kazne bivšem gradonačelniku Kaštela Jošku Berketu i Gradu Kaštelima zbog spaljivanja otpada na području kaštelanskih Rudina gdje je godinama postojao ilegalni deponij.

Iako su prije godinu dana nepravomoćno kažnjeni s osam tisuća i 35 tisuća kuna jer je Prekršajni sud u Splitu smatrao da postoje okolnosti temeljem kojih se kazna može spustiti ispod propisanog minimuma, Visoki prekršajni sud ocijenio je, pak, da se ne radi o naročito olakotnim okolnostima za primjenu instituta ublažavanja kazne s obzirom na to da se radi o prekršaju kojim se šteti okolišu. Stoga je određena nova kazna, i to minimalna, što znači da će Berket morati platiti 50 tisuća, a Grad Kaštela 150 tisuća kuna.

'Niti je tko spaljivao, niti ugrožavao zdravlje ljudi'

Ovakvom presudom bivši gradonačelnik Berket i te kako je šokiran. Za presudu je doznao od novinara "Slobodne". Nije je želio komentirati dok mu osobno ne bude uručena. A o cijelom slučaju je kazao sljedeće:

- Nemam pojma ni za kakvu presudu, niti se i zbog čega osjećam krivim. Dolaskom na vlast taj deponij smo zatekli, dakle on je godinama prije toga postojao. Ono što smo mi napravili jest to da smo odmah deponij zatvorili i zabranili dovoženje bilo kakvog otpada. Jedino smo jedno kratko vrijeme na taj deponij odvozili granje, ali i taj otpad ubrzo smo prebacili na novu lokaciju. Niti je tko spaljivao, niti ugrožavao zdravlje ljudi, sve što smo radili je sanacija i zatvaranje deponija koji je godinama djelovao ilegalno - izjavio nam je Berket.

- Tako je nakon više od 20 godina stvaranja i funkcioniranja ilegalnog deponija u Rudinama, on konačno bio zatvoren i tako su stvoreni uvjeti za njegovu trajnu sanaciju, za što sam se nadao da će tadašnja voditeljica komunalnog pogona Maja Erceg i djelatnici vlastitog pogona dobiti nagradu Grada Kaštela - zaključuje Berket.

Istina, optuženi mogu proći nešto povoljnije ako budu brzi i u roku od tri mjeseca plate dvije trećine kazne.

U presudi se navodi kako su Berket i Grad Kaštela odgovarali zbog spaljivanja otpada na predjelu Rudine-Pržac.

Osim granja, na deponiju se spaljivala i drvena stolarija premazana bojama s kemijskim spojevima čijim izgaranjem nastaju štetni plinovi dioksini te metalne i plastične ostatke, pri čemu su nastale velike emisije dima i produkti gorenja s opasnim plinovima koji mogu onečistiti okoliš te predstavljaju opasnost za ljudsko zdravlje.

Berket je jamčio...

Aktualna gradska vlast podsjeća Berketa na obećanje iz predizborne kampanje 2009. godine u kojem je kod javnog bilježnika ovjerio 250 tisuća eura iz kojih bi se platila šteta gradu, ako se ona dogodi za vrijeme njegova mandata.

- Grad je pod vodstvom gradonačelnika Joška Berketa na lokalitetu spomenutog predjela svojevoljno gospodario otpadom. Obavilo se spaljivanje drvnog otpada premazane stolarije, što paljenjem izaziva emisiju štetnih plinova te predstavlja visok rizik za okoliš i zdravlje građana. Gradonačelnik Berket je bio upoznat s cjelokupnom situacijom o privremenom odlaganju komunalnog otpada, koji se kamionima s tog mjesta odvozio na Karepovac zbog povoljnijih troškova odvoza.

Također vrijedi spomenuti da je Berket u svom sazivu javno isticao činjenicu da će svojom imovinom u iznosu od 250.000 eura jamčiti nadoknadu eventualno nastale štete zbog određenih odluka ili potencijalnog nemara koji mogu naštetiti Gradu Kaštelima i njegovim građanima. Grad svoje obveze planira ispuniti, a što se tiče predjela Rudine – Pržac, predio je sada očišćen od otpada i Planom gospodarenja otpada kroz 2015. godinu završit će se izgradnja planiranog reciklažnog dvorišta - kazali su nam iz Upravnog odjela za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća.

Jakov Žarko
snimio Nikola Vilić / Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 16:28