StoryEditorOCM
Dalmacijaodlična predsezona

Za Uskrs u Dalmaciju dolazi 100 tisuća gostiju!

Piše PSD.
6. travnja 2014. - 01:38

Ako je suditi prema najavama i rezervacijama dolazaka gostiju u travnju i za uskrsne blagdane, koji ove godine kalendarski idealno odgovaraju turističkom sektoru (20. travnja), otvaranje predsezone na cijelom Jadranu trebalo bi proći u znaku više od pola milijuna turista, koliko ih se ukupno očekuje u travnju u Hrvatskoj. Najveći dio tih gostiju stići će u drugoj polovini travnja, tjedan uoči Uskrsa i tjedan nakon njega koji će spojiti s Praznikom rada.

Hotelijeri su zadovoljni sadašnjom prodajom, kampovi se pripremaju za prve goste, pa sve govori da bi predstojeći prvi pravi predsezonski turistički promet mogao biti nešto bolji od lanjskoga. Za sam blagdan Uskrsa, prije kojega gosti tradicionalno stižu najmanje tjedan dana ranije, očekuje se da će Hrvatsku za mjesto prvog dužeg proljetnog odmora odabrati oko stotinu tisuća gostiju, većinom organiziranih grupa iz Slovenije, Njemačke, Italije, Austrije, Francuske…

Najviše ih se očekuje u Istri

Podaci su to koje smo prikupili od najvećih hotelskih kuća na Jadranu i u turističkim zajednicama jadranskih županija, u kojima, doduše, stalno naglašavaju da će meteorološki uvjeti posljednjih dana prije Uskrsa bitno odrediti broj individualaca koji će krenuti na put, a time i ukupan rezultat posjeta. No, budući da je travanj vrijeme dolaska pretežito organiziranih turističkih grupa, prvenstveno autobusera koji u to vrijeme dovode goste, napravljene rezervacije i prodani aranžmani već su jamstvo solidnog turističkog posjeta, kažu hotelijeri, nadajući se lijepom i toplom vremenu koje bi onda u posljednji trenutak privuklo mnoge naše prekogranične susjede da krenu na Jadran na sunčani proljetni odmor.

Neka dalmatinska mjesta spremna su za prigodni doček
Najveći turistički promet za uskrsne blagdane očekuje se tradicionalno u Istri, gdje za Uskrs planiraju ugostiti više od 20 tisuća gostiju za koje su domaćini pripremili niz događanja, priredbi i gastronomskih doživljaja. Kvarner, pak, sa 70-ak otvorenih i uglavnom obnovljenih hotela spreman kreće u predsezonu, očekujući najmanje lanjskih 11 tisuća turista za Uskrs, pri čemu Opatijska rivijera prednjači brojem hotela i najavljenih gostiju.

– Svjesni smo da je u ovo doba godine najvažnije gostima ponuditi sadržaje i događanja i puno smo radili na tome s privatnim sektorom, pa ćemo tako imati proljetne gastronomske manifestacije, sajamska događanja, aktivni odmor na novim pješačkim i biciklističkim stazama, a za djecu traženje uskrsnih jaja, uskrsni doručak i niz drugih zanimljivosti – kaže dr. Irena Peršić-Živadinov, direktorica TZ-a Kvarnera.

U Dalmaciji se najviše gostiju očekuje u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, pri čemu su Split i Dubrovnik perjanice turističkog posjeta u travnju.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji, s titulom lanjskih šampiona povećanja turističkog prometa, očekuju da će u travnju ugostiti ukupno oko 64 tisuće turista u pedesetak hotela, koji su uglavnom već otvoreni ili se otvaraju ovog vikenda. Uskrsne će blagdane u srednjoj Dalmaciji provesti oko 12 tisuća gostiju, kažu hotelijeri, a najviše njih u Splitu, na Makarskoj rivijeri, Hvaru i Braču.

– Prodaja nam za sada ide bolje nego lani, hotel “Meteor” ugostit će oko 300 gostiju pa očekujemo u travnju oko 2000 noćenja više nego lani. Hotel “Dalmacija” u završnim je preuređenjima kojima će dobiti novu terasu ispred restorana, banketnu dvoranu, kongresnu dvoranu, te wellness i fitness dvoranu. Otvaranje će biti 25. travnja, a najave su odlične – kaže Bepo Srzić, direktor “Hotela Makarska”.

Premašit će brojke

U pet otvorenih makarskih hotela očekuje se za Uskrs oko tisuću gostiju te još oko 400 njih u domaćinstvima, pretežito gostiju iz BiH, informira nas Tonči Lalić iz Turističkog informativnog centra TZ-a Makarske. Ovih dana otvaraju se “Bluesun hoteli” “Soline”, “Berulia” i “Marina” u Brelima, hoteli “Alga” i “Kaštelet” u Tučepima, te hotel “Elaphusa” u Bolu.

– Zadovoljni smo trenutnim bookingom, a posebno ohrabruju najave za predsezonu i posezonu zbog povećanog dolaska grupa. Očekujemo da ćemo premašiti prošlogodišnje brojke, a najviše je gostiju iz Njemačke, Austrije, BiH i Hrvatske. Bilježimo iznadprosječan rast internetskog bookinga – kaže Petar Krvarić, direktor marketinga “Bluesun hotela”.

I ove bi godine najviše koristi od predsezonskih gostiju trebali imati hotelijeri, jer u hotelima se smjesti čak 70 posto svih gostiju koji stignu u travnju. Njih 10 posto ide u kampove, a samo četiri posto u privatni smještaj.

ružica mikačić

Split za blagdane uspavan

Iako je Split iznimno traženo i posjećeno gradsko odredište u travnju, a najave za posjet su odlične, dojam uspavanosti s kojom se ulazi u travanj teško je ne osjetiti. Osim standardnih kulturnih događanja (koja stranci u pravilu ne razumiju!), ništa u Splitu u travnju nije posvećeno gostima, pa čak ni glazbeni program HNK. Naime, tijekom cijelog travnja na repertoaru je samo pet glazbenih predstava, pa je ove godine izostao i lanjski “city break” program sa splitskim operetama tijekom vikenda. A u “Kompasu” nam Ivan Pukšar kaže da je već sada sezona za grupe u Splitu rasprodana, pa je gotovo nemoguće naći isti smještaj za grupu od 15 ljudi od lipnja do rujna.

Dubrovnik i Opatija prednjače s događanjima

Brojnošću događanja, atraktivnim programima i spremnošću za prve goste Dubrovnik i Opatija već su nekoliko godina u samom vrhu naše predsezonske ponude. Uvijek originalni i s novim idejama, tamošnji turistički radnici gostima već od travnja doista nude paletu doživljaja vezanih uz tradiciju, običaje, kulturu, zabavu, sport… Većina drugih s takvim programima počinje tek krajem lipnja i u srpnju.

HVAR

Hoteli "Sunčanog Hvara" imaju vrlo atraktivne ponude za uskrsne blagdane s nizom sadržaja i dodatnih usluga, te očekuju nekoliko stotina gostiju.

BRAČ

"Svpetrvs" hoteli u Supetru otvorit će sezonu gastronomskom manifestacijom "Biser mora" idućeg tjedna.
Hotel "Pastura" u Postirama i ovog će travnja biti dobro popunjen. Dokaz je to da se i u malim otočnim mjestima u predsezoni može kvalitetno raditi uz atraktivnu ponudu i zanimljiva događanja.

ZADARSKA ŽUPANIJA

Hotelijeri Zadarske županije, koji su uglavnom otvorili sve hotele, očekuju dobar posjet, osobito u Biogradu, Petrčanima i Zadru, koje bi tijekom travnja trebalo posjetiti oko 35 tisuća gostiju. Prema sadašnjim najavama, samo u Zadru uskrsne bi blagdane trebalo provesti nekoliko tisuća gostiju.

ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA

U Šibensko-kninskoj županiji očekuje se oko 25 tisuća gostiju u travnju, a najveći turistički posjet za uskrsne blagdane imat će turističko naselje "Solaris", čijih će pet hotela, autokamp i apartmansko naselje raditi punom parom. Prema riječima Gorana Zrilića, predsjednika Uprave "Solarisa", najviše gostiju očekuje se iz Austrije, Njemačke, Slovenije i Francuske, a zanimanje domaćih gostiju također je značajno.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Dubrovnik, s otvorenih više od 25 hotela, u travnju nudi niz događanja, a za uskrsne blagdane gostima daje dašak tradicije i običaja vezanih uz taj blagdan, pa se predviđa da će Dubrovnik samo tih dana posjetiti oko 8000 turista, dok bi ta županija u cijelom travnju trebala imati više od 60 tisuća gostiju. Oni će sudjelovati u svečanoj procesiji na Veliki petak, darivanju penganih jaja, a vidjet će i trpezu ekološki uzgojenih prehrambenih proizvoda s "Mediteranskog sajma zdrave hrane i ljekovitog bilja". Restorani su vikendom priredili posebnu ponudu atraktivnog jelovnika za samo 70 do 160 kuna...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:04