Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Split

Objavljeno 09.02.2013. u 08:24

grad udovoljio zahtjevu

Split: branitelji jeftinije do papira za legalizaciju

Umjesto pune cijene komunalnog doprinosa, branitelji će za razliku od ostalih građana dobiti određene popuste / Cropix
Nakon što je prije dva mjeseca Grad dodatno za još 30 posto smanjio iznos komunalnog doprinosa za sve zone, Gradsko vijeće donijelo je još jednu olakšavajuću odluka kojom se odobrava dodatni popust na iznos komunalnog doprinosa za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i njihove obitelji.

Samo do 300 kubnih metara

Točnije, radi se o dodatnom popustu od 50 posto na postojeće cijene po zonama, koji će u postupku legalizacije ostvariti hrvatski ratni vojni invalidi, te članovi obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih branitelja iz Domovinskog rata kao podnositelji zahtjeva u postupku legalizacije zgrada u zakonom propisanom roku do 30. lipnja ove godine.

Važno je napomenuti da se popust odnosi samo na stambeni prostor volumena do 300 kubnih metara, s tim da podnositelj zahtjeva navedenih kategorija gradskoj upravi obvezan priložiti potvrdu da nema riješeno stambeno pitanje preko nadležnog ministarstva za branitelje.

Dodatni popusti

Što se tiče ostalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji legaliziraju svoje bespravne objekte, oni ostvaruju popust od dodatnih 20 posto, i to također samo za stambeni prostor zapremnine do 300 kubika uz prilaganje potvrde da nisu stambeno zbrinuti od Ministarstva.

Kako nam je kazao dogradonačelnik Jure Šundov, sami branitelji tražili su da im se izađe u susret po ovom pitanju, što je Grad i učinio.

- Rekli su nam da su oni svoje za Hrvatsku učinili, tako da je sad vrijeme da Hrvatska nešto i za njih napravi. Praksa je to koju provode i drugi gradovi – kazao nam je.

Najpovoljnije za branitelje u 5. zoni

Tako će primjerice, sukladno ovoj odluci, ratni vojni invalid koji živi na Mejašima u 4. zoni, komunalni doprinos za metar kubni prostora plaćati samo 19.35 kuna, umjesto “pune” cijene od 38,70 kune, dok će, primjerice na Visokoj ta cijena s dodatnim popustom iznositi 38.72 kune.

Najbolje će proći branitelji invalidi u petoj zoni u kojoj se nalaze Srinjine, Žrnovnica, Sitno Gornje i Donje te Slatine. Njima je nova cijena komunalnog doprinosa zaista povoljnih 14,5 kuna po metru kubnom. Još trebamo istaknuti kako i u ovom slučaju, vrijedi još dodatnih 15 posto popusta za plaćanje cjelokupnog iznosa komunalnog doprinosa.

Nikolina LULIĆ

Popust od 50 posto

•• Cijene komunalnog doprinosa koje se primjenjuju od početka ove godine za invalide Domovinskog rata te članove obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih branitelja po zonama za metar kubni stambenog prostora (dodatni popust od 50 posto na postojeće cijene):

I. zona – 48,40 kn
II. zona – 46 kn
III. zona – 38.72 kn
IV. zona – 19.35 kn
V. zona – 14.53 kn

Popust od 20 posto

•• Cijene komunalnog doprinosa za branitelje Domovinskog rata (dodatni popust od 20 posto na postojeće cijene):

I. zona – 77,44 kn
II. zona – 73.58 kn
III. zona – 61.95 kn
IV. zona – 30.96 kn
V. zona – 23.24 knKomentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: opatijasa | Komentirano: 9. veljača 2013. 22:27
1. cinjenica je da je nasoj administraciji ili ministrastvu gradnje sa pripadajucim sluzbama, u proslosti trebale godine da naprave prostorne planove. Isti ti prostorni planovi su mjenjani kako je kome bila potreba ili kako je ko imao dobre veze. Izdavanje gradevinske dozvole, za gradevine koje su bile i u ugradevinskoj zoni, trajalo je godinama. Poznato je da su mito i korupcija , prilikom izdavanja gradevinskih dozvola igrala znacajnu ulogu u proslosti.
2. Kompletna Hrvatska privreda je u kolapsu, stotine tisuca nezaposlenih, investicije su na nuli, a nase "ministarstvo gradnje" svakodnevno na televiziji, u novinama se busa u prsa kako "bageri krecu u rusenje cim otopli".
3. Pita li se nase "ministarstvo gradnje" kako ce to odjeknuti u Evropi, kada se na naslovnim stranicam evropskih novina objavi da se rusi 50.000
ili 100.000 gradevina u Hrvatskoj. Da li cemo sa time privuci Investitore iz inostranstva??
4. Prije 20-tak godina imali smo rat u Hrvatskoj, poruseno je od strane agresaora veliki broj gradevina, cijeli gradovi su sruseni , a sada nase "ministarstvo gradnje" treba da nastavi posao koji su zapoceli agresori 1991 godine, jer to isto ministarstvo u proslosti nije obavljalo svoj posao.
Komentar od: | Komentirano: 9. veljača 2013. 14:39
cetnikusikusi

stenjes od muke , heheheh , heheheh