StoryEditorOCM

Jadranski udari bure jači od švicarskih bankara

Piše PSD.
22. svibnja 2011. - 20:08
Skupina od 6 švicarskih biciklista, koju su činili bankari, članovi osiguravateljskih kuća i ugostitelji, krenula je prije 12 dana iz Davosa na svojim biciklima, a odredište im je bio turistički Bol. Na cilj je u nedjelju stiglo njih troje, a njihov domaćin u Bolu je Josip Eterović, vlasnik taverne na središnjoj rivi.

Dvojicu biciklista “pomela” je paška bura, a jedan je pretposljednjeg dana, na domak cilja, sletio na nizbrdici pokraj Drniša. Nitko od biciklista nije zadobio teže ozljede, ali su se ipak morali vratiti svojim kućama.

1060 km za 12 dana

Među biciklistima bile su dvije žene od kojih je jedna stigla do cilja te Žarko Akrap, naše gore list. “Problema s nevremenom imali smo kad smo stigli u Hrvatsku. Posebno je teško bilo zbog bure i kiše prijeći Paški most. Imali smo osjećaj da će nas bura podići zajedno s biciklima i odnijeti.

Iako smo svi vrsni biciklisti, nije nam bilo lako oduprijeti se buri”, pojasnio je Željko Akrap koji u Švicarskoj ima restoran i svake zime organizira dalmatinske večeri s ciljem turističke promidžbe tog dijela naše domovine. Biciklisti su iz Davosa do Bola prevalili put dug 1060 kilometara, a putovali su 12 dana. Dnevno su vozili pet sati i prevaljivali oko stotinu kilometara.

Zahtjevne bračke staze

U Bolu će ostati tjedan dana i za to vrijeme će upoznati zahtjevne biciklističke staze, osobito onu koja vodi do Vidove gore, najvećeg vrha na jadranskim otocima, koji se uzdiže prema nebu 778 metara. Upoznat će i bračke specijalitete i delicije poput bračke janjetine s ražnja, vitalca, mladog sira u karameliziranom šećeru, bob, kapare, varenik…

Za to će biti zadužen njihov domaćin Josip Eterović. “Žao nam je što svi nismo stigli do cilja, ali ćemo iduće godine ponovno pokušati u istom sastavu. Na putu dugom više od tisuću kilometara ugodno smo se družili i još više zbližili”, kazala je trojka biciklista koja je iz Švicarske stigla u Bol.

ivica radić

Paška bura

Paška bura proljetnu atmosferu začas pretvori u zimsku. Nije rijetkost da bura u ovo doba godine donese i snijeg, kao i potpuni prekid prometa i odcijepljenje otoka od kopna.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:44