StoryEditorOCM
Dalmacijabaš nam je lijepo

Mladi Hrvati iz 15 zemalja okupljaju se na Visu: Ovdje je ognjište naših djedova

Piše PSD.
4. kolovoza 2015. - 10:07
U gradu Visu u tijeku je “Eco Heritage Task Force”, projekt Hrvatske matice iseljenika u kojemu polaznici rade na jačanju veze s domovinom svojih očeva i djedova, te zaštiti okoliša i obnavljanju zapuštenih dijelova Lijepe naše. Stigli su iz cijeloga svijeta i kažu da na Visu sanjaju svoj san.

- Nakon 20 mjesta po Hrvatskoj napokon smo došli i na Vis. Ovo je prilika da ovi mladi ljudi upoznaju i aznih Hrvata. Uglavnom su to ekološki osviješteni intelektualci koji žele volontirati i ostaviti trag u Hrvatskoj - priča nam Nives Antoljak.

- Grad Vis je prepoznao projekt i odmah prihvatio našu zamolbu da bude domaćin i evo, tu smo, radimo na zaštiti okoliša i obnovi planiranog sportskog, zdravstvenog i rekreacijsko-turističkog centra u prostoru bivše vojarne Samogor. Poslije posla, unatoč ovom teškom vremenu i suncu, organiziramo radionice, tako se jedan dio sudionika odlučio za dramsko-filmsku radionicu gdje upoznava svijet hrvatskog fima, desetak ih ide na internet-radionicu, a dvanaestero pohađa školu hrvatskog jezika.

- Osim toga, oni svakodnevno stavljaju vijesti i fotografije o onome što rade, svoja promišljanja na Fb stranice, grupu i blog. Također, snimit će i jedan dokumentarni film o svom boravku na Visu. Povezali smo se s viškom HVIDR-om koja na otoku organizira obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i i sudjelovat ćemo u programu.

- Završnu svečanost priređujemo 12. kolovoza, i na nju ćemo pozvati sve stanovnike otoka, njihove goste i sve ljude dobre volje kojima ćemo prezentirati sve što smo radili na Visu. Polaznici škole hrvatskog jezika će također nastupiti, a bit će prikazan i film koji ćemo snimiti do tada. Bit će to prigoda i za dodjelu zahvalnica svim sudionicima i svima koji su nam pomogli u realizaciji projekta, kazala nam je Antoljak.
Tekst i foto: BOGOLJUB MITRAKOVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:18