StoryEditorOCM
DalmacijaSAJAM U SINJU

Kolinda pokroviteljica njegova veličanstva - pršuta

Piše PSD.
28. ožujka 2015. - 17:04
Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja u subotu je u sinjskom hotelu "Alkar" otvorio jubilarni 10. nacionalni sajam pršuta koji se ove godine održava pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar- -Kitarović.

Utemeljiteljica sajma Ana Barać, direktorica Poduzetničkog centra Sinj koji je organizator, podsjetila je kako ova manifestacija ima potporu brojnih ministarstava, Županije, Hrvatske gospodarske komore..., a što je najvažnije, kroz ocjenjivanje kvalitete pršuta postignuto je podizanje kvalitete ove najpoznatije dalmatinske delicije na značajno višu razinu. Ove je godine Ocjenjivačkom povjerenstvu na ocjenjivanje pristiglo 15 pršuta.

O ocjenjivanju je govorio prof. dr. sc. Mirko Gugić, predsjednik Ocjenjivačkog povjerenstva, koje ove godine ima 15 članova, a uz dosadašnje stručnjake uključeni su i znanstvenici.

Ističući da je pršut nastao kao proizvod statusnog simbola seoskog života, Gugić je ustvrdio da je do povećanja kvalitete u proizvodnji dalmatinskih pršuta došlo zahvaljujući upravo sinjskom sajmu i njegovoj utemeljiteljici Ani Barać, koju je nazvao "mamom sajma". Gugić se osvrnuo i na naznake organiziranja sličnih priredbi.

"Sada se pojavljuju razne priče, a ja na sve te najave poručujem: Ana Barać je mama sajma pršuta. Ne kradimo mami dijete!"

Na otvaranju su bili predstavnici brojnih ministarstava te drugih državnih institucija i banaka, a prigodno su, uz ostale, govorili još Meri Rukavina Stipetić u ime prvog klastera žena poduzetnica Hrvatske "Kolo", Katja Buličić, predsjednica HGK Split, i Kristina Križanac, zamjenica sinjskoga gradonačelnika.

"Ovdje imamo najljepšu trilogiju: pršut, sir i vino. To je tradicija ovoga kraja koja se savršeno uklapa u naš jubilej 300. obljetnice čudesne obrane Sinja i 300. sinjske alke", kazala je dogradonačelnica Križanac.

Osim pršutara, kojih je bilo manje nego dosadašnjih godina, svoje proizvode na sajmu u Sinju predstavili su brojni proizvođači sira, vina, sokova, prerađivači ribe itd. Bilo je zamjetno kako na sajmu nije sudjelovao klaster "Hrvatski pršut" ni najveći proizvođači koji su njegovi članovi.
TONI PAŠTAR
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:57