StoryEditorOCM
DalmacijaPO OBEŠTEĆENJE U STRASBOURG

Vlasnici zemljišta: Neće stranac na našu cestu. Vlada nam za didovinu još duguje pet milijuna kuna

Piše PSD.
20. listopada 2014. - 23:15
Možete zamisliti oduševljenje vlasnika zemljišta preko kojih je prošla autocesta kad su čuli da najveća infrastrukturna pojava u hrvatskoj povijesti, prema čvrstoj namjeri aktualne Vlade, ide u koncesiju tko zna kome, a građanima još nije isplaćeno obeštećenje. Takvih je slučajeva mnogo, samo kod omiškog odvjetnika Filipa Vojnovića petnaestak, a riječ je o površini do stotinu tisuća kvadrata koje se cijeni od 20 do 50 kuna po četvornome metru. Pretvoreno u novac, to je od dva do pet milijuna kuna!

– Suvlasnici terena koje zastupam vlasnici su zemljišta s područja katastarskih općina Kostanje, Trnbusi, Donji Dolac, Žeževica i Zadvarje. Godine 2005. pojavili su se strojevi i počeli probijati trasu, teren je proglašen državnim interesom, obeštećeni su vlasnici poljoprivrednih kultura i suhozida, a posjednici koji nisu imali uredne vlasničke listove, ili im je zemljište bilo upisano kao općenarodno vlasništvo, ubilježeni su u zapisnike i upućeni u postupke za utvrđivanje vlasništva.

Valjalo im je dokazati da su u posjedu od prije 1900. godine, a u najvećem broju slučajeva riječ je o nasljedstvu pradjedova – objašnjava odvjetnik Vojnović, navodeći kako je sljedeći korak bio pokretanje tužbi za utvrđivanje vlasništva kako bi dokazali da su u tom momentu bili vlasnici, te na temelju toga zatražili isplatu za svoje zemljište.

Loptaju se s nama

– Najveći je problem što Hrvatske autoceste i država prebacuju obavezu plaćanja jedni na druge. Stoga smo u svim procesima tužili i HAC i RH, budući da je riječ o sredstvima koja moraju biti isplaćena iz državnog proračuna i građanima je sasvim svejedno tko ima tu obavezu. Kako ne bi došlo do zastare, prije pet godina tužili smo i HAC te zatražili procjenu vrijednosti zemljišta od Porezne uprave.

Premda postupak traje desetak godina, ne krivimo suce, koji uredno obavljaju svoj posao u skladu sa zakonima, a nepravda prema oštećenim građanima je što se prebacuje loptica za obavezu isplate – zaključuje odvjetnik Vojnović. Poznato odmorište “Mosor”, primjerice, više od 150 godina bilo je poljoprivredno zemljište obitelji Bajamić iz Trnbusa, a obeštećenje očekuju djeca pokojnog Stipana Bajamića, Vlado, Mate i Ivan, te nasljednici pokojne im sestre Dragice Lasić.

– Po elaboratu imamo 9502 četvorna metra, došli su nam, uzeli i izgradili. Nismo imali vlasnički list, a knjige su izgorjele u ratu u Donjem Docu. Bili smo strpljivi i uporni, doveli smo deset svjedoka, pokazali prastare kupoprodajne ugovore s nekadašnjim vlasnicima... Čekamo i desetak godina donosimo sve papire koje nam zatraže. Uvjereni smo da ćemo dobiti naknadu, makar je tražili u Strasbourgu, ali boli nas što se HAC i država s nama hitaju, premda je to ista stvar – ispričao nam je Vlado Bajamić (70).

Izgorjele zemljišne knjige

Odmorište “Mosor” nekadašnje je zemljište i obitelji Lučić iz Trnbusa, ukupne površine 27 tisuća kvadrata, a naknadu godinama očekuju braća Petar i Miljenko, te rođak Petar Lasić.

– Zvali su nas svojevremeno i rekli nam – dok vi sredite vlasničke odnose, bit će vam plaćeno, a problem je što su zemljišne knjige u Omišu izgorile za terene površine 800 tisuća kvadrata. Održano je ročišta ne zna im se broja u devet godina, dok smo dokazali sve što je traženo. Cili svoj radni vijek od 38 i po godina nisam prima dječji doplatak radi te zemlje, a sada moramo dokazivat da je naše – požalio nam se Petar Lučić (70).

Razgovaramo i s Antom Latkovićem (59) iz Žeževice. On i braća Nikola i Joško čekaju naknadu za više od 25 tisuća četvornih metara.

– Radi se o parcelama pod nazivima Dolac, Jamurine, Stajetine, Podazidine, Kravar, Matuzovac... To je skoro cijelo zemljište koje nam je otac Jerko ostavio u nasljedstvo. Dokazali smo da je naše, uredno smo upisani u vlasničke knjige, više od sto godina vodimo se u katastru, ali obeštećenje nikako da dođe. A koje smo muke vidili na procesima: morali smo dovoditi ljude starije od 70 godina za svidoke, pa ka da je to bilo lako i njima i nama.

Dobili smo, doduše, naknade za takozvane poboljšice, voćke i suhozide, ali za zemljišta ništa – objašnjava Ante Latković.

damir šarac

Uzeli su, neka i plate

– Naš je otac na toj zemlji odgojija dicu, a mi svi imamo svoju i pitamo se šta ćemo im ostavit u starome kraju. A svi vole doć. Jesu li uzeli, jesu, drago nam je da imamo autocestu, ali ko je vidija da se deset godina boriš kako bi ti platili – kaže Ante Latković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 06:02