StoryEditorOCM
Dalmacijapoplava

Alarm u Sinjskom polju: "Za brati kupus treba mi ronilačko odijelo"

Piše PSD.
25. rujna 2014. - 01:32
Proizvođači povrća u Sinjskom polju Nenad Marković, Stanko Čarić, Branko Kudrić i stočari Marko Bilandžić i Lado Mandac u utorak su upalili alarm i zvali sve kojih su se sjetili jer su im se njive, njihove proizvodne površine, zajedno s povrćem i krmnim biljem našle pod vodom.

- Cijelo jutro razgovarali smo s predstavnicima Hrvatskih voda koji su nas uvjeravali da ne znaju što se događa.

Tvrde da je visina vodostaja u Glavnom odvodnom kanalu (GOK-u) na crpnoj stanici kod Trilja niska, vode u tom kanalu nema od spoja s Cetinom do nadomak Brnaškog mosta.

Ali od Brnaškog mosta do oko 1 kilometar ispod Turjačkog mosta voda je do vrha GOK-a pa se voda iz njega ulijeva u sisavce i razlijeva po njivama umjesto da je obratno. Poplavilo je srce Sinjskog polja – kaže Marković.

Još u petak primijetio sam da voda raste. Odmah sam nazvao Hrvatske vode iz kojih su me uvjeravali da su uključili pumpe i da voda otječe. Istina je da smo od petka imali povodanj.

Velike količine kiše padale su tijekom cijelog ljeta, bilo je u tri dana više od 100 litara po kvadratu, ali nikada se voda nije razlijevala po njivama. Ovo je užas. Na inače lošu godinu sada i ovo – kaže Branko Kudrić.

Meni bi za branje kupusa, koji je u fazi dozrijevanja, trebali čamac i ronilačko odijelo. Samo Nenad i ja na kupusnjačama smo pretrpjeli štetu od preko 300 tisuća kuna – kaže Stanko Čarić.

Lucerka koju sam pokosio nije za blago i imat ću problem kako je maknuti s njive – veli Lado Mandac, a Marko Bilandžić se boji što će biti s njegovom lucerkom koja nije pokošena, ali je ispod vode.

Ovoga ljeta u vlastitoj režiji čistili smo kanale sisavce uz naše njive. Hrvatske vode nisu uredno očistile GOK. Osim toga uvjereni smo da pumpe na crpnoj stanici nisu radile, makar nas iz Hrvatskih voda uvjeravaju suprotno.

Istina je da je kroz protekla tri dana palo 120 litara kiše po metru četvornom, ali da su pumpe radile do ovakvih poplava ne bi došlo – kažu uglas sva petorica okupljenih poljoprivrednika.

Piše i snimio Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:20