StoryEditorOCM

Radnici nastavili štrajk glađu, vlasnici prijete likvidacijom Dalmatinke

Piše PSD.
14. svibnja 2008. - 15:32

Skupina očajnih radnika Dalmatinke nove predvođenih Ivom Radonja, predsjednicom Nezavisnog sindikata tvrtke, već četvrti dan štrajka glađu. Iako se o problemu radnika sinjske tvornice razgovara na brojnim razinama nema nikakvih naznaka da će štrajk biti prekinut, a obespravljenim radnicima stižu telegrami potpore iz cijele Hrvatske.

Štrajkaši uzimaju samo vodu i ledeni čaj pa su, ističu, sve iscrpljeniji fizički i još više psihički pa pojedinci već osjećaju zdravstvene tegobe. Osim štrajka iz očaja među radnicima Dalmatinke nove zagovaraju se i druge akcije. Tako se zahtjeva blokiranje državne ceste D-1, a ima i zagovora da se zauzme tvornica i u nju ne dopusti ulazak Ladinijima i njihovim  poslušnicima.



Gradonačelnik Sinja dr. Ivan Nasić u srijedu je sa suradnicima razgovarao s vlasnicima Dalmatinke nove braćom Gianfrancom i Livio Ladinijem i Franom Poljakom, članom uprave tvornice.

Ladiniji su, kazao nam je Nasić, priznali da radnicima duguju plaće za studeni i prosinac prošle i siječanj ove godine. Po njima je sporno potraživanje radnika za polovicu lipnja, te srpanj i kolovoz. Ladiniji tvrde da su u srpnju i kolovozu dva puta pozivali radnike na posao, ali su oni odbijali doći na rad.

S druge strane, radnici tvrde da je u to vrijeme Dalmatinki zbog neplaćanja bila isključena voda pa se raditi nije moglo. Obveze za veljaču, ožujak i travanj ove godine Ladiniji prebacuju na sud zbog stečaja koji je nepravomoćno uveden 29. siječnja.

Ladiniji su izvijestili Nasića da su 8. svibnja u Trgovački sud dostavili ponudu po kojoj bi radnicima podnositeljima zahtjeva za otvaranje stečaja isplatili sve što bi mogli dobiti po zakonu o stečaju samo da osustanu od stečaja.

Na pitanje Nasića o njihovim planovima s Dalmatinkom Ladiniji su rekli kako je njihov dugoročni cilj da Dalmatinka ostane i proizvodi konac, ali s novom tehnologijom i u novom manjem prostoru, najvjerojatnije na Kukuzovcu.

Ladiniji su Nasiću rekli da bi im za pokretanje proizvodnje trebalo mjesec i po do dva, a kao preduvjet bilo kojem potezu naznačili su ukidanje zabrane raspolaganja imovinom od strane Trgovačkog suda u Splitu.

U izjavi za javnost Gianfranci Ladini je ustvrdio kako su oni kao vlasnici zainteresirani da tvornica radi, ali ih se u tome sprečeva. On je, kaže, zamolio gradonačelnika Nasića da intervenira prema svim institucijama kako bi im se omogućio normalni rad, a posebno prema Trgovačkom sudu u Splitu.

Pozivajući se na privremenu stečajnu upraviteljicu Nataliju Mladineo Ladini je rekao da Dalmatinka nije prezadužena jer je vrijednost imovine tvrtke tri puta veća od obveza.

Privremenu mjeru Trgovačkog suda u Splitu o zabrani raspolaganja imovinom nazvao je nezakonitom i ilegalnom. “To je suludo, to ne postoji nigdje na svijetu”, kazao je Ladini, dodajući da ne postoji niti jedan argument za otvaranje stečaja. Za štrajkaše glađu rekao je da mu samo žele napraviti skandal. Gianfranco Ladini je na kraju zaprijetio da će, ako i dalje bude onemogućavan u radu, sami vlasnici likvidirati i zatvoriti tvornicu.

Toni Paštar / EPEHA

Primio ih gradonačelnik

Gradonačelnik Sinja Ivan Nasić u srijedu poslijepodne primio je vođu štrajkaša i predsjednicu Nezavisnog sindikata Ivu Radonju, Josipa Čolu, člana toga sindikata i Nevena Poljaka, glavnog povjerenika TKOG-a. Nasić ih je upoznao sa sadržajem razgovora s Ladinijima i zatražio da mu iznesu raspoloženje i uvjete radnika za povlačenje svih sudskih tužbi i povratak na posao. Predstavnici radnika su iznijeli da je uvjet za ta traženja isplata svih devet zaostalih plaća i poslodavčevo podmirenje svih drugih obveza. Sve drugo, a posebno povlačenje tužbi u zamjenu za obećanja značilo bi, kazali su radnici, svjesno pristati na novu prijevaru Ladinija. Radnici su gradonačelniku Nasiću iznijeli svoj teški socijalni položaj i zamolili ga da se u Vladi zauzme bar za dodjelu jednokratne pomoći.

Sever prijavio prosvjed u Zagrebu

I dok Ladini po tko zna koji put ponavlja svoja obećanja, koja su do sada u pravilu bila bez pokrića, Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, izvijestio je štrajkaše glađu da je zagrebačkoj policijskoj postaji u Petrovoj ulici prijavio njihov prosvjed koji bi se događao ispred Hrvatskog fonda za privatizaciju, ministarstava pravosuđa i gospodarstva i ispred talijanskog veleposlanstva. Sever je najavio da će odgovor policije hoće li prosvjed biti odobren dobiti u četvrtak. Dok ne dobiju odgovor od Severa radnici su odlučili nastaviti štrajkom glađu.

Odgođeno ročište protiv Matijaševića

Pred krivičnim vijećem Općinskog suda u Sinju u srijedu nije održano ročište po tužbi odvjetnika Zorana Vujanovića, pravnog zastupnika radnika Dalmatinke nove, protiv Ozrena Matijaševića, predsjednika HUS-a. Matijašević nije došao jer je na njegovoj splitskoj adresi poziv za sud primila njegova punica. Sud je zakazao novo ročište, a osim na adresu stana u Splitu poziv će biti upućen i u sjedište HUS-a. Podsjetimo, Matijašević je javno optužio Vujanovića da je zloupotrijebio povjerenje radnika Dalmatinke radi pokretanja stečaja. Istragom je utvrđeno da je to bila optužba bez pokrića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 06:42