StoryEditorOCM
Dalmacijabračni par iz nizozemske tvrdi da ih susjed godinama ‘terorizira’

HOROR U UVALI BOK Beroš im prodao zemljište za kuću, pa zagradio javni put

Piše PSD.
20. svibnja 2011. - 14:07
Zbog samovolje i bahata ponašanja te nepoštovanja zakona, stanovnici uvale Bok u Okrugu Gornjem tvrde da im susjed Stjepan Beroš više od 10 godina zadaje glavobolje te da više ne mogu trpjeti njegov teror.

Najgora iskustva s njim imaju Mirjana i Henk Komduur koji su od Beroša 1999. godine kupili jednu od 11 njegovih tamošnjih parcela kojima je bio vlasnik, a na kojoj su podigli kuću.

Kažu da im je taj poznati poduzetnik iz Sesveta, inače izuzetno jak i politički, budući da je član Gradskog odbora HDZ-a Zagreba, nakon 12 godina oduzeo pravo na korištenje javnog puta kojega nije vlasnik, a koji im je, kažu, prema kupoprodajnom ugovoru pripadao.

- Dok smo bili u Nizozemskoj, gdje živimo veći dio godine, 2. travnja Beroš je doveo bagere i iskopao put ispred naše parcele u dužini od 15 metara, podigavši nasred njega zid visok pet metara, tako da nam je urušio skoro metar i pol parkinga - kazuje Mirjana, koja će zbog toga po drugi put morati s Berošem istjerivati sudsku pravdu i tražiti da sve vrati u prvobitno stanje te nadoknadi štetu.

‘On vrijeđa i prijeti, za njega ne vrijede hrvatski zakoni’

Da problem bude složeniji, Beroš je zatvorio i izlaz s toga puta na drugu ulicu pa stanovnici zapadnog dijela uvale njime više ne mogu prolaziti, a onemogućio je i prolaz vozilima hitne pomoći te vatrogascima u slučaju hitnih intervencija.

Od supružnika Komduur doznajemo kako je prilikom iskopa Beroš uništio vodovodne cijevi i električne kabele, premještajući, bez odobrenja “Elektre”, ulični ormar od struje, ostavivši tako naselje bez vode i u mraku. Iako mu je naloženo da sve vrati natrag, on se, kaže Mirjana, na to oglušio. Komduurovi su slučaj prijavili građevinskoj inspekciji, a i policija je bila na uviđaju.

- Teško nam je živjeti s takvim čovjekom, on vrijeđa i prijeti, za njega ne vrijede hrvatski zakoni, postavlja se uvijek iznad pravde i zakona te sve maltretira. Na ovaj put je od 2005. stavljao barikade, palete, velike cijevi, gume od vozila kako bi nam zabranio prolaz. Sva upozorenja bila su uzaludna.

Do sada je uvijek radio sve što je htio i nitko mu nije mogao ništa - žali se Henk, koji je zatražio pomoć i od nizozemskoga Veleposlanstva u Zagrebu. Potporu Komduurovima dali su susjedi Nino Sablić, Zvonko Giljanović, Vice Lončar i Marin Tubić, kazavši kako Beroš svojim ponašanjem i prgavom naravi sve ugrožava.

- Mislio sam da smo se riješili okupatora nakon Oluje, ali nam je došao politički moćan okupator koji je ponovno počeo prekrajati granice i javne putove - rekao je Giljanović, inače višegodišnji trener boksačkog kluba “Split” koji tamo ima kuću.

Beroš je, kaže Lončar, poznat široj javnosti po aferi nasipavanja mora 2005. godine kada je s njegove parcele oko 2000 kubika kamena završilo u more. Na samu šetnicu uz more doveo je 20 kamiona crnice iz Kaštela i zasuo je pa kad pada kiša, nemoguće je njome proći.

Bagere i drobilice, kaže nadalje Lončar, on ostavlja na plaži, a turisti se ljeti o njih spotiču.

- Strašno i nevjerojatno. Može li tome čovjeku netko stati na kraj? - pita se Lončar. Ako spomenuti put ne vrati u prvobitno stanje, sami ćemo srušiti zid i otvoriti izlaz - zaključili su susjedi na kraju.

Beroš tvrdi da je sve u skladu s građevinskom dozvolom

Stjepan Beroš tvrdi kako Komduurovi nemaju pravo na put te da je sve radio u skladu s građevinskom dozvolom i da je zid nasred puta morao podignuti, jer su se Komduurove oborinske vode slijevale u njegovu okućnicu.

Obrušio se na Mirjanu, nazvavši je “lažljivicom i ludom koja mu je na vrat stavila policiju, inspekciju, HEP i sve službe”.

Iako je tvrdio da je “čist“, što se tiče dozvola “Elektre” i “Vodovoda”, neslužbeno doznajemo kako ga je trogirski HEP prijavio policiji za neovlašteno premještanje ormara za struju.

Kažu nam da svoj stil ponašanja i britak jezik nije mogao skriti ni u trogirskom “Vodovodu”, gdje je prijetio vezama u ministarstvu i dugim službama, zbog čega su bili prisiljeni pozvati policiju da ga udalji iz ureda.

gordana dragan Snimio duje klarić / cropix

Stjepan Beroš: Napišite vi što hoćete...

 - Napišite vi što hoćete, to je meni ionako samo za WC i ostavite se tih budala - poručio nam je kratko Stjepan Beroš, ne želeći ništa više komentirati.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 14:09