StoryEditorOCM
DalmacijaCRvENO I MODRO JEZERO VELIKI SU MAMAC ZA GOSTE, ali:

Imotski nespreman za invaziju turista

Piše PSD.
27. travnja 2008. - 22:40
Zahvaljujući dobroj promidžbi Turističke zajednice, Imotski će posjetiti znatno veći broj gostiju, no, osim prirodnih ljepota, nema mnogo toga za ponuditi

Prelijepo imotsko Modro jezero - Imoćani mu se, a posebno
njihovi gosti, dive stoljećima, no kakvu korist imaju od njega
/ Braco ĆOSIĆ
Imotski ove turističke sezone očekuje pravu navalu turista, i to onih na jednodnevnim izletima, ali i onih koji će zahvaljujući dobroj propagandi imotske Turističke zajednice samostalno doći u Imotski. Prema tvrdnjama nekih turističkih analitičara s obližnjeg Makarskog primorja, mnoge agencije i hotelske kuće u osvježavanju programa ponude za svoje goste iskoristit će upravo Imotski i njegove prirodne ljepote. U prvom redu se to odnosi na Modro i Crveno jezero, ali i prelijepa i atraktivna jezera u općini Lokvičići.

No, jesu li u Imotskom uopće spremni za prihvat tolikog broja znatiželjnih turista. I što će im ponuditi? Turistička zajednica učinila je veliki iskorak u kvalitetnoj promidžbi Imotskog, kroz razne časopise, internet, te u organizaciji niza popratnih zanimljivih sadržaja. U prvom redu to je atraktivno ronjenje u Modrom i Crvenom jezeru, tradicionalni skokovi sa strmih litica Modrog jezera, avanturistička utrka Imo adventure, potom tradicionalna utrka konobara i maraton malih beba u organizaciji Radiopostaje Imotski.

Sve to malo je da bi se u Imotskom na nekoliko dana ostavile organizirane grupe turista. Najava razvoja seoskog turizma praktički je još u povojima. Tu i tamo poput starog Grabovčeva sela ili nekih iskoraka u općini Zmijavci, nema konkretnih pomaka. Nitko ne može u Imotskoj krajini, primjerice, primiti grupu od 15-20 turista na nekoliko dana, željnih šetnji i razgledavanja prirodnih ljepota, potom ih obdariti domaćom spizom i priuštiti im i približno komforan smještaj, ili im pak ponuditi zanimljiv program rekreacije i zabave.

Ako se pak ima na umu da turisti dolaskom na najatraktivnije imotske destinacije Modro i Crveno jezero nemaju WC-a, sve je jasno. A eksperti koji rade na osluškivanju želja stranih turista, posebno onih koji dolaze iz velikih europskih gradova, smatraju da Imotski s obzirom na činjenicu da mu autocesta uskoro dolazi vrlo blizu, ima nesagledive mogućnosti da bude prava turistička meka Dalmatinske zagore. Dva postojeća kvalitetna hotela i nešto vrlo malo smještajnih kapaciteta u privatnom aranžmanu, uz gotovo nikakav marketinški izričaj, premalo su za apetite turista.

Praktički, Imotski ne ubire ni jedan posto od onoga što bi trebao. Primjerice, davna ideja nekih dobronamjernih Imoćana da se osvijetle imotsko Modro i Crveno jezero, ne dirajući njihovu prirodnu izvornost, još ne nailazi na reakcije. Zapravo, mnogi se u Imotskom pitaju čemu uopće služe svjetski prirodni fenomeni Modro i Crveno jezero? Zar da ih samo gledamo i divimo im se, ili da nam, kako je to praksa u čitavom svijetu, donesu korist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:14