StoryEditorOCM
Dalmacijazeznuli istarsku

Sinjani zapetljali promet u centru grada

Piše PSD.
2. veljače 2014. - 17:10
Kada je prošle godine na vrhu Ulice Alkarsko trkalište, na skretanju u Istarsku ulicu, u samoj Istarskoj ulici te u Ulici Petrovac na ulazu u Ulicu Put Petrovca postavljena nova prometna signalizacija, građani koji su svakodnevno prisiljeni vozilom ulaziti u Istarsku ostali su zatečeni. Jer tom je prometnom signalizacijom Istarska iz jednosmjerne prevorena u dvosmjernu.

Na takvo prometno rješenje s Istarskom ulicom sinjska gradska vlast odlučila se nakon uređenja Ulice Put Petrovca koju su u cijelosti proglasili pješačkom zonom. Pritom im, unatoč upozorenjima, nije bilo bitno što će, štiteći novopostavljeni kolnik od betonskih elemenata i šireći zonu rezerviranu za pješake, novom prometnom regulativom stvoriti trajne probleme. Koje je potvrdila praksa, posebno i zato što su rješenje struke, na koje je suglasnost dao i MUP, u gradu primijenili samo djelomično.

U Istarsku ulicu ulazi se iz Ulice Alkarsko trkalište. Na početku Istarske prometni je znak koji obavještava da se radi o slijepoj ulici, a kojih dvadesetak metara dalje obavijest je vozačima da ulaze u prostor parkirališta koje se naplaćuje te da lijevi kolnički trak, s vozilima iz suprotnog smjera, ima prvenstvo prolaza. Na tom dijelu Istarske ulice na desnom kolničkom traku označena su parkirališna mjesta koja su u pravilu zauzeta vozilima. Nakon stotinjak metara Istarska ulica nastavlja se iza lijevog zavoja pod pravim kutom. I gle čuda, sada su na lijevom kolničkom traku te ulice, na kojem je spomenutim prometnim znakom navedeno prvenstvo prolaza, označena parkirna mjesta zauzeta parkiranim vozilima.


Istarska ulica široka je oko šest metara, s tim da je na mjestima uža i od pet metara. Na samom kraju Istarske ulice, na njezinu spoju s Ulicom Put Petrovca, prometni je znak koji kazuje da nastupa pješačka zona. Na tom dijelu Istarske ulice vozači bi se trebali polukružno okrenuti i vratiti natrag, što je nemoguća misija. Prije nekoliko dana to je, poštujući prometne znakove, učinio jedan vozač iz Zagreba i stvorio prometni krkljanac koji se raščišćavao više od pola sata. Jer vozilo koje iz Ulice Alkarsko trkalište uđe u Istarsku ulicu nema se gdje skloniti da bi se mimoišlo s vozilom koje bi išlo u suprotnom smjeru, a koje, po prometnoj signalizaciji, ima prvenstvo prolaza.

Sinjani koji znaju što bi ih čekalo kada bi se na kraju Istarske ulice ipak uspjeli polukružno okrenuti i krenuti natrag, stoga na kraju Istarske ulice skrenu lijevo i nastavljaju voziti Ulicom Put Petrovca do njezina kraja i križanja s Ulicom Petrovac. Gdje ih uz prometni znak koji kaže da je Ulica Put Petrovca pješačka zona povremeno dočekuje prometna policija i kažnjava.

Još je bitno naglasiti da se na polovici prvog ravnog dijela Istarske ulice nalaze ulazi u dječji vrtić “Blagovijest” i Starački dom sestara milosrdnica reda sv. Vinka Paulskog. Svakoga jutra i u poslijepodnevnim satima roditelji u vrtić dovoze i odvoze svoju djecu, a radi potrebe štićenika staračkoga doma pred njegova ulazna vrata po potrebi dolazi sanitetsko vozilo.

Brojni građani, silom prilika upućeni ulaziti vozilom u Istarsku ulicu, ogorčeni su postojećom prometnom regulacijom.
Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje da “jedinice lokalne i područne samouprave, sukladno tome zakonu, uz predhodnu suglasnost ministarstva nadležnog za unutarnje poslove, uređuju promet na svom području...
”. Sukladno tomu Gradsko vijeće Sinja još je 2001. godine donijelo Odluku o prometu na području grada Sinja. Posljednje izmjene i dopune te odluke sinjsko Gradsko vijeće donijelo je 21. rujna 2012. godine i upravo tim izmjenama cijela Ulica Put Petrovca pretvorena je u pješačku zonu s novom regulacijom za cijeli kvart.

MUP: ‘Nepotpuna i manjkava prometna signalizacija’



Znajući za to, uputili smo Gradu Sinju sljedeći upit: “Je li za takvo rješenje dobivena prethodna suglasnost MUP-a ili je dobivena suglasnost na izrađeno stručno rješenje nakon sjednice Gradskog vijeća na kojoj su donesene izmjene i dopune Odluke o prometu na području grada Sinja?” Iz Ureda grada proslijedili su nam odgovor Upravnog odbora za prostorno uređenje, komunalne djelatnosti, gospodarstvo i upravljanje imovinom grada Sinja u kojemu stoji: “Prometno rješenje u Istarskoj ulici u Sinju je primijenjeno tek nakon dobivanja suglasnosti od strane Policijske uprave Splitsko-dalmatinske.”

O svemu smo uputili upit i MUP-u. U odgovoru koji smo dobili od PU splitsko-dalmatinske stoji da su “5. veljače 2013. godine izdali predhodnu suglasnost na predloženo prometno rješenje grada Sinja”.

U nastavku odgovora iz PU Split pišu: “Dana 19. siječnja 2014. godine policijski službenici obišli su navedene ulice i utvrdili da prometna signalizacija i oprema u Istarskoj ulici i u Ulici Put Petrovca, predviđena prometnim elaboratom, na koji je ova Služba dala predhodnu suglasnost, nije postavljena u cijelosti, pa se promet odvija prema nepotpunoj i manjkavoj prometnoj signalizaciji. O navedenom će se obavijestiti Grad Sinj kao i nadležna policijska postaja, radi poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti, a sve u cilju uspostavljanja protočnosti i sigurnosti odvijanja prometa.”

Piše Toni Paštar


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:30