StoryEditorOCM
ArhivaSTO KOLURI LIJEPE NAŠE

Hosteli potaknuli razvoj turizma mladih

Piše PSD.
25. kolovoza 2012. - 13:34
Hotel ‘BISER’, PAG ***
Hosteli su u Zadru “in“. Nekadašnje upravne prostorije zadarske turističke tvrtke Turisthotel na Forumu preuređene su u hostel. Ono što boutique hostel Forum izdvaja od svih drugih je, osim načina uređenja - lokacija koja je jednostavno – Zadar.

Smješten na samom antičkom Forumu, na mjestu gdje se iz soba gleda na Kalelargu, Sveti Donat, katedralu Sv. Stošije, Arheološki muzej, te druge zadarske znamenitosti “uokvirene“ modrim nebom, Zadarskim kanalom i zvjezdanim svodom. Hostel Forum uistinu je dokaz da je turizam mladih u Zadru uhvatio maha. I da donosi ozbiljan novac.

Po mjeri građana

Veliku zaslugu za to imaju low coast avio letovi koji su nekoliko zadnjih sezona dovodili iz raznih europskih gradova puno turista među kojima je bilo dosta mladih, željnih upoznavanja novih destinacija. Oni su zadnjih godina otkrili Zadar, a ono što se trenutno događa u gradu, veliki je zaokret domaćeg turizma prema tim mladim turistima, njihovim željama i potrebama. Direktor Turisthotela Frane Skoblar je vođenje hostela povjerio mladoj ekipi koja želi od tog mjesta napraviti urbani turistički zadarski punkt.

Čak se i caffe bar u prizemlju zgrade obnavlja u tom smjeru, a koliko su direktorica hotela Nives Kalac i Martina Knežević, voditeljica službe odnosa s javnošću, u cijeloj priči pokazuje i neobičan način otvorenja hostela. S obzirom da se zbog opsežnih radova nije znalo kad će biti dovršen, tvrtka je organizirala nagradnu igru u kojoj se za pogođeni datum otvaranja dobiva besplatno noćenje za dvije osobe u hostelu. Po dva noćenja za dvije osobe osvojili su: Adriana Drča, Martina Penava, Sonja Troskot, Ana Marić, Toni Svetić, Martina Jukić, Mia Marčeta i Irena Stančik, čime će se hostel približiti i samim građanima.

- Mislim da ćemo, s Hostel Forum Zadar imati jedan od najljepših sadržaja takve vrste u svijetu, ali i puno više od toga: mjesto susreta, druženja, zajedničke inspiracije naših gostiju, ali i građana Zadra – kažu Nives i Martina.

- Cilj nam je da goste izvedemo iz spavaonica i soba. Zato imamo zajedničke prostorije s projektorom i televizijom, raznim programima kao što je ubrzani tečaj hrvatskog jezika. Neće to biti klasičan lounge, već mjesto za upoznavanja i druženja – kaže mlada direktorica hostela Nives Kalac.

Iako su svjesne da mladi gosti traže tek prenoćište, uz nešto luksuza kao što je mikrovalna ili čajna kuhinjica, ovdje su to podigli na višu razinu, pa se na prvom katu uz blagovaonicu s tv-om nalazi kuhinja opremljena svim potrebnim aparatima. Zbog prostornih ograničenja koja nameću bivši uredi upravne zgrade, bilo je nemoguće izvesti veće prostore za druženje, ali je zato unutarnji dio iskorišten kao otvoreni lounge, nešto kao sjenica, dok drugi kat ima blagovaonicu i kuhinju s kuharom za pripremu jednostavnijih obroka .

Na višim katovima i viša je razina usluge s luksuznijim hotelskim sobama, ali bitno je da se niti hostelski gosti na Forumu neće osjećati uskraćeno. Naprotiv, za cijene od 16 eura izvan sezone do 29 eura u špici sezone imat će “kraljevski“ hostelski tretman. Za poseban dizajn su zaduženi projektant Toma Plejić iz Studija Up i dizajner prostorne grafike Damir Gamulin. Iz caffe bara Forum će svirati rock i jazz, te urbana glazba koju će puštati dj-ejevi, a gosti bi se na Forum trebali vratiti i dogodine.

Hostelska tradicija na Boriku

Omladinski hostel na Boriku u okviru Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza postoji još od 1953. godine, a lani je potpuno adaptiran i obnovljen za kapacitet od 295 osoba.

- Dobro nam ide, ova je godina 10 posto bolja nego lani, osobito travanj, svibanj i lipanj zahvaljujući organiziranim grupnim dolascima. Hrvatski rukometni savez u suradnji s Gradom Zadrom za lokaciju održavanja rukometnog kampa za mlade odabrao je upravo Omladinski hostel Zadar gdje je doveo 500 djece. Početak srpnja također je bolji od lanjskog tako da se nadamo boljoj godini.

Ono što me veseli povratak je domaćih grupa mladih, jer je bila velika muka ponovno vratiti naše mlade u hostele i privući ih na način da se u hostelima sasvim lijepo može ljetovati. Kriza se nije toliko odrazila na turizam mladih, jer mladi čovjek zna što će i koliko platiti i što želi. Bit mladog čovjeka je doći, vidjeti, obići, ali i zabaviti se. Mladi koji dolaze kod nas znaju što žele i nije im dosadno. Imaju gdje izići i zabaviti se za što se svake godine sve više trudi i Turistička zajednica grada Zadra – kaže direktorica hostela Irena Batur.

Iako i dalje ima dosta stranih mladih gostiju, ono što se ipak ove godine primijeti, manje je mladih Britanaca što se dovodi u vezu s odlaskom Garden festivala. S tim treba računati u budućnosti, i osigurati mladim ljudima sadržaje koji ih zanimaju, jer su u tom slučaju oni spremni i potrošiti novac. A cijene smještaja u Omladinskom hostelu su takve da ih sigurno privlače u Zadar. U samoj špici sezone polupansion u hostelu košta 154 kune.

Pa tko bi tomu odolio?

MIŠEL KALAJŽIĆ
FOTO: LUKA GERLANC / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 02:50