StoryEditorOCM
Dalmacijaudruga dioničara ‘jadrankamena’ i predsjednik nadzornog odbora te pučiške tvrtke podnijeli kaznene prijave jedni protiv drugih

PRIJAVA NA PRIJAVU Dioničari traže istragu protiv Orešara, a on protiv njihove udruge

Piše PSD.
15. ožujka 2011. - 18:02
Bruno Orešar
Paun Paunović / CROPIX
Udruga dioničara “Jadrankamena” iz Pučišća podnijela je Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu kaznenu prijavu protiv Bruna Orešara, predsjednika Nadzornog odbora “Jadrankamena”, te četvorice bivših predsjednika Uprave, Tomislava Marčića, Ive Dominisa (i, kako navode, dopredsjednika u ostavci), Ervina Truskallera, Miodraga Stančića (predsjednika Uprave u ostavci) te Josipa Bonačića, bivšeg dopredsjednika Uprave i “pri svakoj upravi od 1995. godine”.

‘Nesavjesno gospodarsko poslovanje’ s mnogo točaka

Kako stoji u prijavi, koju je u ime Izvršnog odbora Udruge dioničara “Jadrankamena” potpisao njezin predsjednik Zlatko Eterović, prijava je podnesena protiv tih osoba zbog “nesavjesnoga gospodarskog poslovanja; zbog zloporabe službenog položaja i ovlasti; zbog nezakonitosti počinjenih u pretvorbi i privatizaciji; zbog sklapanja štetnih ugovora; davanja pozajmica bez osiguranja povrata; pranja novca; prodaja kamena ispod njegove stvarne vrijednosti, s time da se razlika do pune vrijednosti isplaćivala na crno; dovođenja firme pred stečaj te time potpunog obezvređivanja dionica ostalih manjih dioničara”.

Na teret prijavljenih stavljaju i “neulaganje u razvoj Jadrankamena, već samo izvlačenje sredstava; neplaćanje 19 mjeseci doprinosa državi; potpisivanje raznih poduzetničkih ugovora, poslovnih pothvata, opet s ciljem izvlačenja sredstava iz “Jadrankamena”; zakidanje malih dioničara i državnih fondova zbog 15 godina neisplate dividende (preko 10 milijuna eura), neispunjenje ugovornih obveza o plaćanju dionica hrvatskim fondovima te zamjena dionica dionicama drugih društava; zakidanje države zbog vjerojatnog neprijavljivanja stvarnih količina prodanih proizvoda, čudnih kompenzacija, sive ekonomije.

Orešar: Navodi nemaju veze s ovlastima Nadzornog odbora

U Udruzi dioničara, koja, kako ističe Eterović, zastupa interese 16 posto kapitala u “Jadrankamenu”, navode da su i ranije podnosili prijave nadležnim tijelima, a prijava iz 2000. “za neke stvari još može biti aktualna, pogotovo izvješće Državne revizije pretvorbe i privatizacije Jadrankamena”.

Ni Bruno Orešar ne ostaje dužan, i on je podnio kaznenu prijavu protiv udruge dioničara “Jadrankamena”.

- Protiv te samozvane udruge, koja nikoga ne predstavlja, ja sam već podnio kaznenu prijavu - kazao nam je Bruno Orešar čiji “Orbis Holding” drži 21,33 posto dionica “Jadrankamena”.

Dodaje Orešar da ništa što je navedeno u kaznenoj prijavi nema veze s ovlastima Nadzornog odbora, kojemu je na čelu. S druge strane su, kažu, i na taj potez spremni.

- Neka nas Orešar samo prijavi, mi ćemo se odazvati svim istražnim radnjama. Udruga je uredno prijavljena i mi stojimo iza naših saznanja - ističe čelnik dioničara Zlatko Eterović.

ljubica vuko

Dosadašnje prijave nisu dale rezultata

U nedavnom intervjuu “Slobodnoj Dalmaciji” Orešar je ustvrdio da su se temeljem dosadašnjih prijava vodile brojne istrage proteklih godina, a da su sve završile odustajanjem od daljnjih postupaka. Kazao je da se “jedini spor koji će dobiti sudski epilog tiče isplata naknada vanjskim suradnicima ‘Jadrankamena’ za stvarno obavljene poslove”.

O ‘Jadrankamenu’ na Općinskom vijeću

Javno želim prozvati Marina Kaštelana, općinskog načelnika Pučišća, što nije sazvana javna sjednica Općinskog vijeća o “Jadrankamenu”, na kojoj bi stanovnici Pučišća, zajedno sa sindikatima i Upravom, raspravili sve o tvrtki koja život znači za ovo mjesto - nazvala nas je Gordana Vrandečić, nezavisna općinska vijećnica.

Sjednica Vijeća održana 19. veljače, tvrdi, bila je bez dnevnog reda, pokušala je potom prikupiti četiri potpisa za sazivanje sjednice, ali u odnosima snaga nije ih dobila pa je prikupila 10 posto potpisa birača, ukupno 222 potpisa. Sjednica se saziva za ovaj utorak, ali tek u 19.30 i u prostoru Općine koji ne može primiti puno ljudi, i to pod točkom 4., nakon rasprave o kućnim brojevima - kazuje vijećnica Vrandečić.

Načelnik se izjasnio prema sindikatu, ali potrebno je i očitovanje Općinskog vijeća, ističe ona. Marino Kaštelan ističe, pak, kako je Općina učinila koliko god je mogla za “Jadrankamen”, sjednica 19. veljače bila je izvanredna, u međuvremenu je izabrana nova uprava, sjeli su Uprava i Sindikat za stol, krenulo se u pozitivnom smjeru. Općina Pučišća daje potporu Sindikatu i Upravi “Jadrankamena” u granicama svojih ovlasti, a u ovom trenutku njihova je procjena da nema potrebe dodatno raspravljati kad Sindikat štiti prava radnika, a Uprava interese tvrtke - kaže Kaštelan.

lj.v.

Drpić: Poslovi se obavljaju s dvostrukim radnim elanom

Dolaskom Vedrana Vilovića na čelo Uprave bračkog “Jadrankamena” mnoge stvari pokrenule su se nabolje, a što je najvažnije, proizvodne trake i strojevi u pučiškim pilanama i kamenolomima rade punim kapacitetima. Atmosfera straha i nespokojstva je potisnuta, crni poslovni oblaci zamijenjeni su daškom optimizma.

- Poslovi se obavljaju s dvostrukim radnim elanom u odnosu na desetak dana prije. Prvi potezi novog predsjednika Uprave su obećavajući i dok je tako uživat će našu podršku - kazao je Tonći Drpić, predsjednik Nezavisnog sindikata “Jadrankamena”. Prema njegovim riječima, do prošlog petka odnosno 11. ožujka isplaćeno je 40 posto plaće za siječanj, što je više od dogovorenog, a do 21. ožujka treba se isplatiti u cijelosti preostali iznos.

Tonći Drpić tvrdi kako predsjedniku Uprave ipak ne mogu dati sto dana poštede i mira, jer to ne dopušta situacija, ali će u svakom slučaju imati razumijevanja za teškoće s kojima se suočava i s problemima koje mora ubrzano rješavati. Predsjednik Uprave Vilović krenuo je i u racionalizaciju osobnih vozila u vlasništvu tvrtke, a taj potez je na tragu onoga na što Sindikat već godinama neuspješno upozorava. Ovih dana, najavio je Tonći Drpić, Sindikat će DORH-u u Zagrebu podnijeti kaznene prijave protiv svih menadžera u “Jadrankamenu” od 1996. godine.

ivica radić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:09