StoryEditorOCM
DalmacijaNA ŠTETU TURIZMA

UMJESTO PLAŽA - BAČVE I KONOPI Mještani Marine, Poljica i Vrsina usprotivili se uzgoju ribe u turističkoj vali

Piše PSD.
3. veljače 2011. - 13:17
Ako sa Županijskim upravnim odjelom za pomorstvo ne uspiju započeti pregovori o rješavanju problema s ribogojilištem “Stipan Jaz” u Poljicima, u marinskoj uvali, koje proteklih godinu i pol dana “radi na crno” bez produljene koncesije te se sve više širi, mještani Poljica, Vrsina i Marine referendumom će odlučiti hoće li ono ostati tu ili ne.

Tvrde to Joško Radić, vijećnik Nezavisne liste Igora Radića u marinskom Općinskom vijeću, Zdenko Jakus, predsjednik Mjesnog odbora Poljica, i Nenad Radić, njegov član, te Duško Matijaš, predsjednik Mjesnog odbora Vrsina.

Koncesionar Ivica Lovrić odavno je izgubio osjećaj za zakon i mjeru i to se više ne može tolerirati, kažu oni.

Doznajemo da su prošlog tjedna, na sastanku koji je inicirala Općina Marina, o problemima s ribogojilištem upoznali pomoćnika županijskog pročelnika spomenutog odjela Željka Mišića, te da se prvi put u proteklih dvadesetak godina, otkako je ono tamo, zahvaljujući načelniku Anti Mamutu, i općinska vlast odlučila ozbiljno pozabaviti njime.

− Smeta nam Lovrićeva bahatost, to što nekontrolirano širi kaveze, zabranjuje domicilnom stanovništvu pristup pomorskom dobru, čak i udičarenje s vlastite zemlje na kopnu, te što Općina nema nikakve financijske koristi od njega, a i to što još uvijek nije izrađena studija o njegovu eventualnom štetnom utjecaju na podmorje – objasnio nam je Joško Radić.

‘Stipan Jaz’ se širi iako mu nije produljena koncesija

Podsjetio je na to kako je svaki dosadašnji predizborni skup u Marini završavao skandiranjem kako ribogojilištu tamo nije mjesto jer stanovnici marinske vale žive od turizma, koji je iz godine u godinu sve lošiji.

− Umjesto da imamo više plaža u uvali, imamo sve više bačava i konopa kojima nema kraja, a od kojih ni Općina ni mještani nemaju koristi – ustvrdio je Radić.

Dodao je da je Općinsko vijeće na sjednici u ožujku prošle godine također donijelo odluku da ribogojilište ondje ne može ostati, jer je poluzatvoreno pa strujanje mora nije dovoljno.

Zdenko Jakus dalje kaže da su se stanovnici Poljica i Vrsina tradicionalno bavili ribarstvom, izlovljavali su lubine i komarče u toj uvali koja je oduvijek bila njihovo mrjestilište, a otkako je Lovrić došao, pristup im je strogo zabranjen.

Naveo je nekoliko njegovih sukoba s mještanima zbog kojih je čak intervenirala i policija, te kaže da je i sam jednom završio u policiji “na saslušanju”.

− Činjenica je da Lovrić ne može biti šerif nad svima i nedopušteno se širiti iako mu koncesija nije produljena – rekao je Jakus, prema čijoj je procjeni Lovrić “zapojasao” oko 90.000 četvornih metara morske površine koju nikome na plaća.

Ljudi koji u blizini imaju maslinike više ne mogu tu ni oprati ruke, jer Lovrić na svako približavanje poziva policiju.

Kaže da su i mještani njemu slali policiju jer izlovljava ribu izvan kaveza, dok njima zabranjuje svaki prilaz s kopna i mora.

Načelnik općine Marina Ante Mamut istaknuo je da se to ribogojilište konačno mora staviti pod kontrolu, te da Županijski upravni odjel za pomorstvo mora izdati koncesiju, odrediti morski i kopneni obuhvat, a mora se utvrditi i iznos koji će koncesionar izdvajati za Općinu.

− On do sada Općini nije plaćao ni porez ni koncesijsku naknadu, i naravno da nismo zadovoljni − veli Mamut.

Podsjetio je i na prošlogodišnju odluku Općinskog vijeća da se ribogojilište izbaci iz Županijskog prostornog plana, no kaže da su u Županiji rekli kako je ono od strateškog interesa zbog razvoja marikulture.

Marinska uvala predviđena za marikulturu i školjke

− Tom ribogojilištu nismo produljili koncesiju jer Općina Marina u svojem prostornom planu nije definirala njegov obuhvat – kazao je zamjenik pročelnika Županijskog upravnog odjela za pomorstvo Željko Mišić. Potvrdio je da je cijela marinska uvala u Županijskom planu predviđena za marikulturu i školjke.

− Što se nas tiče, nama ribogojilište ne smeta. Spremni smo produljiti koncesiju Lovriću ili je dati nekome drugome. Nikakva druga pravila ponašanja koncesionara ovaj odjel ne utvrđuje – objasnio je pročelnik Mate Ivanković.

Doznajemo da je tvrtka “Agrimar” d.o.o. iz Kaštel Starog, čiji je vlasnik Ivica Lovrić, koncesiju za ribogojilište dobila 1996. godine, i to za 60.000 metara četvornih na moru i 200 na kopnu.

napisala i snimila gordana dragan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 11:27