StoryEditorOCM

Sinjani: Neka budu dvi Alke, ali samo ove godine

Piše PSD.
17. travnja 2015. - 01:43
Priča o inicijativi da se u povodu 300. obljetnice slavne sinjske bitke iz 1715. godine u kolovozu održe dvije Alke, tradicionalna jubilarna i uz nju posebna svečana, koju je "Slobodna" ekskluzivno objavila, u srijedu je bila glavna tema među žiteljima alkarskoga grada.

Proveli smo anketu nasumce birajući Sinjane i Cetinjane i svi s kojima smo razgovarali su jedinstveni: Neka se održe dvije Alke. Pokušali smo čuti i mišljenja žena. Redom su se odbile izjasniti. One se, kažu, ionako pripremaju za goste u kolovozu. Još jedno slavlje neće im teško pasti.

Evo naše ankete:

Tihomir Tiše Bandalo, sin alkara Bože: Naravno da sam za jubilarnu i posebnu svečanu Alku. Ovo što Sinj ima velika je stvar. I svijet nam je odao priznanje primajući Alku u UNESCO. Već sada se osjeća prevelik interes za ovogodišnju Alku. Ako bismo održali dvije, ugodili bismo većem broju ljudi. Samo da to ne bi prešlo u naviku radi komercijalizacije.

Vlado Malbaša
, brat nekadašnjeg alkara Ante: Ja sam za dvije, tri ili koliko god treba Alka. Samo da se dobro plati, da Viteško alkarsko društvo i Grad od toga imaju koristi. A novac koji bi se dobio od takvih Alka uložio bi se u Alku i za potrebe Sinja i njegovih građana.

Ivo Dalbello
, član VAD-a od 1961. godine, službeni alkarski spiker, zapisničar i član Časnog suda: Ja sam za dvije Alke, redovnu i svečanu. Osobno sam se zalagao da se jubilarna Alka održi s kumovima, kako je to predviđeno alkarskim statutom iz 1833. godine. Kad se već neće održati takva Alka, smatram da bismo uz jubilarnu održavanjem i svečane okrunili naše slavlje.

Ivo Ugrin
: Neka se trču dvije Alke. To je 300-godišnji jubilej zaslužio. Neka pokoljenjima ostane zapisano da smo za slavlje tri stoljeća održali dvije alkarske fešte. Kad se kroz povijest takva Alka mogla trčati u Beogradu i Zagrebu, zašto za ovako veliki jubilej ne bismo imali svečanu Alku i u Sinju.

Miroslav Žanko
: Žestokoga boja ne bijaše, bez Nikolice Žanka, harambaše". Tako je o mojem pretku koji je vodio Žankovu banderiju pjevao Andrija Kačić Miošić. I zato sam za dvije Alke. Onu redovnu, jubilarnu, za nas i naše potomke na koje ćemo prenijeti tradiciju, a svečanu u čast naših predaka kao prvu svečanu Alku u samostalnoj i međunarodno priznatoj Republici Hrvatskoj.

Željko Poljak,
brat Ivice, počasnog člana VAD-a i junaka Vukovara: Zatečen sam. Samo sam načuo, još nisam čitao. Ali, onako, na prvu, ja sam za dvije Alke. Bilo bi lijepo kad bismo i svečanom Alkom obilježili 300. godina Sinjske alke, Gospe Sinjske i Dan grada. Na dvije Alke mogli bismo primiti sve goste koji će nam stići u kolovozu. Odluka je na Upravi VAD-a, uz uvažavanje mišljenja uprave Franjevačkog samostana Gospe Sinjske i čelništva Grada.

Toni Paštar
Foto: Arhiv CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:25