StoryEditorOCM
Dalmacijasjednica skupštine

Usvojen proračun Splitsko-dalmatinske županije od gotovo pola milijarde kuna

Piše PSD.
16. prosinca 2014. - 15:24
Splitsko/dalmatinska županija u novu godinu ulazi s proračunom od gotovo pola milijarde kuna jer su županijski čelnici ovom dokumentu dali zeleno svjetlo. Proračun je predstavila Sanja Viculin, pročelnica Uparvnog odjela za financije navodeći kako se veliki dio sredstava usmjerava na ivesticije u gospodarstvu.

Uoči izglasavanja proračuna, vijećnici su donijeli i rebalans ovogodišnjega proračuna, a svemu su prethodila vijećnička pitanja. Pod vodstvom uvijek budnog Petroslava Sapunara, vijećnici su od županijskih čelnika htjeli doznati o komulanim radovima, zdravstvu, sportu, a bilo je, nećete vjerovati i javnih pohvala političkih oponenata.

Živko Nenadić ponovno je apostrofirao problem nefinaciranja prijevoza učenika od strane Ministarstva, a resorni počelnik  potvrdio je da problem doista postoji.

– Nisu uplaćena zadnja tri mjeseca i sada su prijevoznicima dužni desetak milijuna kuna.  Do 6 mjeseca plaćaju, a potom se dogodi da nije plaćeno za rujan, listopad i studeni. Djeca su sigurna, pretpostavljam da će sada Ministarstvo platiti sva tri mjeseca odjedanput, ali vjerujem da će prijevoznici i u ovim uvjetima kakvi jesu nastaviti sigurno voziti našu djecu – kazao je Omrčen.

Na pitanje Ante Čaletu vijećnici su doznali kako je s predstavnicima Grada i Hajduka na sastancima oko kluba s Poljuda bio i predstavnik županije - Ante Radovčić.

No župan Zlatko Ževrnja imao je informaciju više:

Ne bi se trebalo svrstavati navijački, ja držim da smo gotovo svi od najsitnijih nogu za Hajduk. U rano proljeće sam imao sastanak sa Šukerom, bili su i predstavnici Hajduka i RNK Splita i tražio sam da se napravi sve što se može da se dodatno urede odnosi u HNS-u kao i na to da se jedna važna utakmica reprezentacije odigra na Poljudu – kazao je Ževrnja

Lovro Kušćević zanimao se za problem legalizacje, a Mario Radevenjić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, naglasio je da niti jedna županija u Hrvatskoj neće uspjeti zakonsku normu od 50 posto riješenih predmeta.

- Naša županija ima najviše zahtjeva za legalizaciju, njih 55.000, a riješeno je oko 25 posto. Mi smo riješili oko 15.000 prijedloga, dnevno riješimo 75 predmeta. Dakle, to što oni riješe u par mjeseci, mi riješimo do marende. Za 34 predmeta mi im trebamo dostaviti 24.000 kuna, a mi smo ubirali oko 5 milijuna kuna na godišnjoj razini – kazao je Radevenjić.

Na pitanje Mile Dadića što malim sredinama donosi porezna reforma zamjenik župana Ante Šošić iznio je, blago rečeno, katastrofalna predviđanja:  

Općina Otok će izgubiti 500.000 kuna, Grad Sinj više od 10 milijuna kuna, ali je pitanje tko će nadoknaditi taj gubitak. Županije isto gube dio kapaciteta i one to više neće moći kompenzirati. Pitanje je i što s poreznom na nekretnine koji starta od siječnja 2016. godine – naglasio je dožupan Ante Šošić.

Veljana Radojkovića  zanimala je sudbina dalmatinskog pršuta te brači helidrom.

– Naša Županija je inicijator klastera proizvođača pršuta, mi svake godine sufinanciramo Sajam pršuta u Sinju, podnesen je zahtjev za zaštitu dalmatinskog pršuta i to je u postupku ishođenja. Usto, raznim proizvođačima sufinanciramo sudjelovanje na raznim sajmovima, sufinanciramo programe i projekte kreditiranja i tu smo pokrili većinu proizvođača, a nastojimo povući i sredstva iz europskog ruralnog fonda – odgovorio mu je Anđelko Katavić.

Dožupan Luka Brčić obećao je da će Županija pomoći Supetru sa 100.000 kuna za helidrom te dodao kako je jedini legalni heliodrom u županiji onaj splitskog KBC-a.

Nensi Malbaša pitala je dokle se došlo s revitalizacijom Zagore odgovorio je Jozo Sarač, ravnatelj JU Rera.

– U siječnju ćemo održati niz radionica koje će prezentirati mjere iz programa ruralnog razvoja. Snažan iskorak želim napraviti prema privatnom sektoru , privatnim poduzetnicima i vlasnicima OPG-a – dodao je Jozo Sarač.

I na kraju pohvale, Anamarija Jučev Savičević pohvalila je otvaranje četvrtog kata Poliklinike za rehabilitaciju djece sa smetnjama u razvoju, a SDP-ova Nensi Malbaša  Upravni odjel za školstvo i sport.

Skupšinari nisu sve rekli za ovu godinu jer će se ponovno okupiti u četvrtak, a sjednicu će kao i obično na kraju godine, začiniti svečanim ručkom.

OJDANA KOHAREVIĆ
Foto: Arhiv CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:36