StoryEditorOCM
DalmacijaNOVI SUKOB

Vrgorački HDZ: Pranićeve tri fotografije plaćamo 2000 kuna

25. veljače 2016. - 00:40

Kako se bliži kraj odluke o privremenom financiranju i donošenje novog proračuna Vrgorca za 2016. godinu, ili njegovo neusvajane, od trenutne većine u Gradskom vijeću, koju čine NLM-SDP-HNS, sve su veće trzavice u gradu.

Još jedan sukob izbio je ovih dana između predsjednika Gradskog vijeća Ante Pranića (NLM) i HDZ-a, a riječ je o Pranićevu odlasku u Zagreb, u posjet nekim ministrima i saborskim zastupnicima.

Pranić je, naime, otišao u Zagreb i posjetio ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića te ministra mora, pomorstva i infrastrukture Olega Butkovića, saborskog zastupnika Mira Bulja, i s tim slikama pohvalio se na svom Facebook profilu, tvrdeći kako je upoznao Orepića s problemom Policijske postaje Vrgorac, a Butkovića s projektom brze ceste Ravča – Drvenik, dok je sa saborskim zastupnikom Mosta Mirom Buljom popio kavu.

Na to je odmah reagirao vrgorački HDZ, i to priopćenjem u kojem tvrdi kako Pranić prisvaja ovlasti gradonačelnika i da iskače iz svojih ovlasti, te da su to tri najskuplje fotografije u povijesti Vrgorca, za čije je putne troškove Pranić ispostavio Gradu Vrgorcu račun od 2000 kuna.

"Tri fotografije predsjednika Gradskog vijeća nedavno napravljene u Zagrebu, s ministrima unutarnjih poslova, prometa te ona sa zastupnikom Buljom, koštale su Grad Vrgorac više od 2000 kuna. Kako doznajemo, toliko je predsjednik Gradskog vijeća naplatio svoj izlet, odnosno vlastitu promociju, od Grada Vrgorca.

Osim Pranićeve samoreklame, Vrgorac od njegova izleta u Zagreb nije imao ništa. Prije svega jer ovlasti predsjednika Gradskog vijeća striktno ograničavaju njegovu ulogu te ne može dogovarati konkretne projekte u ime Grada. Kako doznajemo, Pranić u svrhu samopromocije namjerava poduzeti još nekoliko ovakvih izleta pa je krajnje vrijeme da iste počne plaćati iz vlastita džepa", stoji u priopćenju vrgoračkog HDZ-a.

Predsjednik vrgoračkog SDP-a Rade Bobanac, neslužbeno doznajemo, prigovorio je Praniću što je nije išao autobusom u Zagreb, da bi to Grad Vrgorac onda koštalo 300 kuna.
 

Pranić: Išao sam u interesu grada

– U Zagrebu sam bio u radnom posjetu MUP-u vezano uz Zaključak o boljem statusu Policijske postaje Vrgorac, koji je, upravo na inicijativu nezavisnih gradskih vijećnika, izglasan na Gradskom vijeću. Priliku sam iskoristio i za posjet Ministarstvu prometa, gdje sam odnio potpisani Memorandum za spojnu cestu Ravča – Drvenik koji sam inicirao početkom 2016. Dakle, nosio sam isključivo akte Gradskog vijeća i postupao unutar svoje domene odgovornosti – rekao nam je Pranić.

Kako navodi, svoj je odlazak još početkom tjedna najavio zamjeniku gradonačelnika, zatraživši i službeni automobil, koji nije dobio jer je bio potreban gradonačelniku. Iako mu, kaže, povrat putnih troškova jamči Odluka o naknadama vijećnicima, na što je, tvrdi, zamjeniku gradonačelnika pravodobno skrenuo pažnju, prašina oko naknade digla se tek nakon što mu je iznos, obračunat u službi računovodstva, svojim potpisom odobrio sam gradonačelnik.

– Umjesto da pohvale, oni napadaju moj odlazak u Zagreb, premda nisam išao na HRT, već u kabinete ministara u interesu Vrgorca. Svaku inicijativu nezavisne liste dočekaju na nož, pa sam u ponedjeljak, zato, otišao kod javnog bilježnika i svoje četiri neisplaćene naknade iz 2014. u iznosu putnog troška darovao Gradu. Ako cijelo vrijeme radim volonterski, uz mjesečnu naknadu od tri kune, i bez službenog mobitela, neka tako i ostane. A kada već postavljamo pitanje troškova, zanima me kada gradonačelnik i njegov zamjenik planiraju izvršiti predizborno obećanje. Kada će gradonačelniku plaću smanjiti za 40 posto, a dužnosti zamjenika početi obnašati volonterski, umjesto ubirući mjesečne naknade koje se kriju kao zmija noge – ističe Pranić.

T. Giovanelli

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 12:56