StoryEditorOCM
Dalmacijabit će posla

U Vrlici će se proizvoditi umjetni kukovi, dijelovi za zrakoplove i automobile...

Piše PSD.
8. siječnja 2015. - 15:50
Protetičke komponente s najvećim udjelom umjetnih kukova, dijelovi za zrakoplovnu i automobilsku industriju, peći za kaljenje i drugo, paleta je proizvoda čija bi proizvodnja trebala započeti u vrličkoj radnoj zoni Kosore krajem ove ili početkom sljedeće godine. Čelnici grada Vrlike već duže vrijeme vode pregovore s vlasnicima dviju njemačkih tvrtki, Reese i KGO GmBH, da u njihovoj radnoj zoni izgrade tvornicu.

- Vlasnik jedne od tih dviju tvrtki je čovjek čija je obitelj podrijetlom iz vrličkog kraja, a druge njegov prijatelj. Kad su vidjeli potencijal naše radne zone ocijenili su da bi tu mogli ostvariti svoj poslovni interes.

Prije nego su najavili donošenje svoje konačne odluke od nas su zatražili da im poimenično damo imena 50 potencijalno zainteresiranih radnika koji bi bili voljni ići na obuku u njihove njemačke tvornice. Upravo ti ljudi nosili bi proizvodnju u budućoj tvornici u Vrlici – kaže Branko Maras, zamjenik gradonačelnika Vrlike i nastavlja:

- Zbog demografske devastacije našega kraja bojali smo se hoćemo li uspjeti osigurati interes potencijalnih radnika. Odaziv je bio iznad svih očekivanja. U samo šest dana javilo nam se oko sedamdeset nezaposlenih strojarskih i elektrotehničara, bravara, varilaca i drugih srodnih zanimanja.

Na obuku će 20 radnika

Odaziv zainteresiranih pokazao je da nezaposleni Vrličani ne bježe s rodnih ognjišta iz hira već iz ljute potrebe kako bi u drugim gradovima dobili posao i osigurali izvore sredstava za život. Čim je u njihovoj Vrlici naznačena mogućnost zapošljavanja, iskazali su interes u rekordnom roku.

- Njemačke poduzetnike očekujemo polovinom siječnja. Tada bismo trebali osnovati zajedničku tvrtku u kojoj bi oni imali po 40 posto udjela, a Grad Vrlika 20 posto. Naš udjel bio bi u komunalno opremljenoj građevinskoj parceli od dva hektara.

Uz tu parcelu još ćemo rezervirati tri hektara ako bi se u skoroj budućnosti tvornica širila. Prilikom boravka u Vrlici naši njemački partneri izabrat će između 70 prijavljenih radnika skupinu od njih 20 koji će na obuku u njihove njemačke pogone. Prema najavljenom hodogramu odmah nakon osnivanja tvrtke sa sjedištem u Vrlici krenut će se s pripremom terena i paralelno s projektiranjem proizvodne hale koja bi trebala biti izgrađena i opremljena do kraja godine kad bi nova tvornica trebala početi s radom – kaže Maras.

toni paštar


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:13