stdClass Object ( [id] => 227291 [title] => 'Rane vidaju' hitovima Michaela Jacksona: splitski liječnici spremni za slavljenički koncert [alias] => rane-vidaju-hitovima-michaela-jacksona-splitski-lijecnici-spremni-za-slavljenicki-koncert [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Oni su iznimke od pravila: prvi uvjet, naime, za članstvo u njihovu zboru nije znati pjevati, nego imati diplomu medicinskog fakulteta.

Poznatiji su među pacijentima iz Splita, okolice i cijele Dalmacije nego među ljubiteljima sakralne glazbe, korala i gospela, ali samo zato što su pacijenti brojčano puno jači. Riječ je, naravno, o zboru “Splitski liječnici pjevači”.

U čast svoga 25. rođendana, za zadnji dan veljače zakazali su u zgradi Nadbiskupskog sjemeništa slavljenički koncert, s repertoarom složenim tako da će uživati publika koja voli sakralnu glazbu, operu, korale, kao i oni koji vole slušati zborske obrade klapskih, rock i zabavnih melodija. Jedna od obrada bit će, recimo, pjesma Michaela Jacksona koja kao da je za njih naslovljena: “Heal the World”. “Izliječiti svijet”.

Slavljenički koncert, doduše, mrvicu kasni za službenim danom osnivanja, 20. rujna 1988., ali se zato poklapa s prvim nastupom u hotelu “Marjan”, na plesu liječnika, u veljači 1989. godine.

Psihijatri su basovi

Kvarat stoljeća trajanja nije malo za jedan zbor, a čega je sve u tim godinama bilo, gdje su pjevali pod granatama, a gdje u katedralama, koja je operna diva otkazala koncert u berlinskoj operi da bi s njima nastupila, kako su svećenika učlanili u zborsku “podskupinu” nazvanu “Ološ” i tko im je nabavio note za jednu od najljepših pjesama koje pjevaju, samo je dio zanimljivih priča koje su nam, za ovu obljetničarsku prigodu, ispričali utemeljitelj zbora i njegov prvi predsjednik dr. Josip Žarkov, nefrolog (ranije drugi tenor, sad bariton), specijalist koji je sudjelovao u prvoj eksplantaciji bubrega u KBC-u Split, i dr. Zdeslav Benzon, ginekolog (prvi tenor), sadašnji predsjednik.


Tajnik i voditelj: dr. Vulić i dr. Benzon
U početku je u zboru bilo 14 liječnika, u zlatnim vremenima njih čak 46, a trenutačno ih je tridesetak. Među njima su i trojica danas umirovljenih liječnika koji pjevaju od prvoga dana – uz sedamdeset osmogodišnjeg dr. Žarkova, dr. Srđan Zavorović, ginekolog, te dr. Ivo Dužević, stomatolog, dugogodišnji tajnik i kroničar zbora.

Više od stotinu liječnika pjevalo je u zboru, na ukupno oko 380 koncerata – internisti, kirurzi, ortopedi, pulmolozi, pedijatri, no brojnošću su ih jedno vrijeme sve nadmašivali – psihijatri. Bila su petorica istodobno – i svi su bili basovi.

Svojim je basom kroz program na nastupima obično vodio psihijatar dr. Ivan Urlić. Danas “prevlast” drže petorica ginekologa. Član zbora bio je i jedan od ravnatelja bolnice – dr. Mihovil Biočić, dječji kirurg. No, nisu svi članovi zbora bolnički likari – ima ih iz Doma zdravlja, iz privatne prakse, a ima i studenata završnih godina, koje primaju računajući na ispunjenje uvjeta o diplomi.

Dvadeset godina zbor je vrlo uspješno vodio maestro Rajmir Kraljević, glazbenik i matematičar, a posljednjih pet dirigentsku palicu i ulogu voditelja zbora preuzeo je maestro Blaženko Juračić.

Zvjezdane devedesete

Zvjezdano razdoblje zbora bile su devedesete godine – na valu rodoljubnog zanosa često su u inozemstvu organizirane proslave i humanitarni koncerti; ni iseljeničkim skupinama, crkvenim zajednicama, konzulatima i veleposlanstvima nije bilo teško ni skupo u goste pozvati cijeli zbor. Gostovali su tada u Italiji, Njemačkoj, Mađarskoj, Sloveniji…

U Rim ih je, recimo, pozvao tadašnji hrvatski ambasador, akademik Davorin Rudolf. Osim službenih nastupa, tada su održali i jedan od svojih najneobičnijih koncerata – neformalno su se okupili i zapjevali kraj Fontane di Trevi, i za svoju izvedbu pjesama “Izrasla je zelena naranča” i “Tri divojke” zaradili gromoglasni pljesak.

U Švicarsku su ih – na njihovo prvo i posljednje putovanje avionom – pozvali hrvatski iseljenici koji su pripremali novčanu donaciju za pedijatrijski odjel splitske bolnice. I iako su bili smješteni u hostelu, nekadašnjoj konjušnici, spavali po desetorica u jednoj sobi, za večeru imali manistru s preljevom od kruške i na koncu sami prali suđe – pamte izvrstan koncert u jednoj bernskoj crkvi zajedno s francuskim zborom.

U Split su se s tog putovanja vratili s dva pianina koja im je darovala jedna stara gospođa. Jedan je još uvijek u velikoj dvorani bolnice, a drugi su poklonili jednoj glazbenoj školi.

U Banjoj Luci su gostovali u Banskom dvoru, pred biskupom Franjom Komaricom, na poziv tadašnjega generalnog konzula, Splićanina Miroslava Buličića; pjevali su u Vukovaru, dvaput, pod granatama nastupali u Livnu i Dubrovniku, golemim vojnim helikopterom njih više od trideset prevezeno je na koncert koji su 1995. održali u Novoj Bili.

Provokativne pjesmice

Posljednji put hrvatska je himna u Kotoru javno otpjevana 1908. godine, a prvi put ponovno su se njezini stihovi čuli u izvedbi upravo splitskih liječnika pjevača gotovo devedeset godina poslije, nakon Domovinskog rata, u katedrali sv. Tripuna.

Splitski liječnici upoznali su tada bokokotorskog svećenika don Branka Sbutegu, a obostrano oduševljenje poznanstvom rezultiralo je prijemom don Branka – na njegov zahtjev – u “Ološ”, grupu mladih liječnika koji su provokativnim pjesmicama, dosjetkama i idejama plasiranim iz stražnjeg dijela autobusa kršili sva pravila političke i društvene korektnosti.

Don Branko Sbutega s njima je istom prigodom putovao i u Podgoricu, gdje su splitski liječnici, upravo u njegovoj organizaciji, na poziv crnogorskog PEN-a, u podgoričkom kazalištu održali koncert na kojemu su crnogorska kulturna elita i cijeli državni vrh slušali hrvatske božićne pjesme.

Splitski liječnici snimili su pet nosača zvuka; pjevaju na hrvatskom, engleskom, latinskom, a jedan su cijeli koncert posvetili glazbenim autorima sa španjolskoga govornog područja. Za prekrasnu španjolsku uspavanku “Canción de cuna” note su, preko pjevačice Ksenije Erker, sestre supruge dr. Zavorovića, nabavili od Vice Vukova, s kojim je, inače, dr. Žarkov išao u isti razred.

A nabaviti note nije nimalo lako, kako se može učiniti na prvu, pogotovo za muški zbor, stoga su svi oni tražili i kupovali note kad bi privatno ili službeno putovali po svijetu. Dr. Benzon je radi njih obilazio Pariz, ne nalazeći veliki izbor čak ni u specijaliziranim prodavaonicama, a dr. Žarkov je cijelu notnu knjigu gospela nabavio u Chicagu.

Kad bi se gledalo po broju putovanja i gostovanja – a njihovi nenadmašni organizatori bili su, prema ocjeni naših sugovornika, dr. Miro Jurinović, neurokirurg, i dr. Izet Hozo, gastroenterolog – moglo bi se reći da je najsjajnije razdoblje ovog splitskog zbora prošlo. No, formula njihova dugog postojanja nisu putovanja, nego, kako bi to rekao dr. Žarkov, “smisao za druženje, ljubav prema pismi i kolegijalnost”. I da – fali im basova, pa evo, poziv je otvoren…

Nastupi s pjevačkim zvijezdama

Mnogi su operni pjevači, uglavnom prvaci i solisti splitskog HNK, nastupali sa splitskim zborom liječnika – prva je bila Cynthia Hansell Bakić, pa Nelli Manuilenko – upravo je ona otkazala berlinski koncert da bi nastupala s likarima – Sanja Erceg Vrekalo, Božena Svalina, Maria Boga-Verdeš, Rato Kliškić, Ivica Čikeš i drugi, a najduže je s njima nastupao njihov “počasni član” Sveto Komnenović Matošić koji, na žalost, više ne nastupa – prije godinu dana doživio je teški moždani udar. Iako ih je tijekom godina pratilo više pijanista i pijanistica, najduži “staž”, koji još uvijek traje – i zato je tretiraju kao jedinog ženskog člana zbora – ima pijanistica Rozarija Samodol. 

Od klapa do heavy metal bandova

Više liječnika ovoga zbora ima i svoje samostalne glazbene karijere – među njima su braća Davor i Boris Petrović (prvi specijalist pedijatrije, drugi student četvrte godine medicine) koji imaju svoj metal bend Prevail, dr. Jurica Nazlić pjeva u klapama Šufit i Iskon. Na svoj koncert u Zadru, kao i na jedno TV gostovanje, splitske liječnike zvao je Goran Karan, pjevali su i s Radojkom Šverko i Zoricom Kondžom, a u Mostaru su jednom prilikom nastupili s Tonijem Jankovićem, prvim pjevačem Divljih jagoda.

PIŠE: LIDIJA GNJIDIĆ, FOTO: CROPIX

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zbor je imao podskupinu ‘Ološ’, grupu mladih liječnika koji su provocirali politički nekorektnim pjesmicama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DIPLOMA MEDICINE ZA GLAZBENE VISINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-02-26 15:14:28 [created_by] => 26156 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-02-26 22:41:31 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-02-26 22:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10558 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/02/26/Panorama/medicinski_fakultet3-250311.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x413" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4026533 Threads: 3 Questions: 119081339 Slow queries: 52535 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3640362 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/rane-vidaju-hitovima-michaela-jacksona-splitski-lijecnici-spremni-za-slavljenicki-koncert-227291 [printLink] => /mozaik/zivot/rane-vidaju-hitovima-michaela-jacksona-splitski-lijecnici-spremni-za-slavljenicki-koncert-227291?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 208498 [name] => splitskiliječnicipjevači [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => splitskilijecnicipjevaci [link] => /tag/splitskilijecnicipjevaci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zbor je imao podskupinu ‘Ološ’, grupu mladih liječnika koji su provocirali politički nekorektnim pjesmicama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DIPLOMA MEDICINE ZA GLAZBENE VISINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => 'Rane vidaju' hitovima Michaela Jacksona: splitski liječnici spremni za slavljenički koncert [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-16-56-56-26156 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/02/26/Panorama/medicinski_fakultet3-250311.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/02/26/Panorama/medicinski_fakultet3-250311.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Oni su iznimke od pravila: prvi uvjet, naime, za članstvo u njihovu zboru nije znati pjevati, nego imati diplomu medicinskog fakulteta.

Poznatiji su među pacijentima iz Splita, okolice i cijele Dalmacije nego među ljubiteljima sakralne glazbe, korala i gospela, ali samo zato što su pacijenti brojčano puno jači. Riječ je, naravno, o zboru “Splitski liječnici pjevači”.

U čast svoga 25. rođendana, za zadnji dan veljače zakazali su u zgradi Nadbiskupskog sjemeništa slavljenički koncert, s repertoarom složenim tako da će uživati publika koja voli sakralnu glazbu, operu, korale, kao i oni koji vole slušati zborske obrade klapskih, rock i zabavnih melodija. Jedna od obrada bit će, recimo, pjesma Michaela Jacksona koja kao da je za njih naslovljena: “Heal the World”. “Izliječiti svijet”.

Slavljenički koncert, doduše, mrvicu kasni za službenim danom osnivanja, 20. rujna 1988., ali se zato poklapa s prvim nastupom u hotelu “Marjan”, na plesu liječnika, u veljači 1989. godine.

Psihijatri su basovi

Kvarat stoljeća trajanja nije malo za jedan zbor, a čega je sve u tim godinama bilo, gdje su pjevali pod granatama, a gdje u katedralama, koja je operna diva otkazala koncert u berlinskoj operi da bi s njima nastupila, kako su svećenika učlanili u zborsku “podskupinu” nazvanu “Ološ” i tko im je nabavio note za jednu od najljepših pjesama koje pjevaju, samo je dio zanimljivih priča koje su nam, za ovu obljetničarsku prigodu, ispričali utemeljitelj zbora i njegov prvi predsjednik dr. Josip Žarkov, nefrolog (ranije drugi tenor, sad bariton), specijalist koji je sudjelovao u prvoj eksplantaciji bubrega u KBC-u Split, i dr. Zdeslav Benzon, ginekolog (prvi tenor), sadašnji predsjednik.


Tajnik i voditelj: dr. Vulić i dr. Benzon
U početku je u zboru bilo 14 liječnika, u zlatnim vremenima njih čak 46, a trenutačno ih je tridesetak. Među njima su i trojica danas umirovljenih liječnika koji pjevaju od prvoga dana – uz sedamdeset osmogodišnjeg dr. Žarkova, dr. Srđan Zavorović, ginekolog, te dr. Ivo Dužević, stomatolog, dugogodišnji tajnik i kroničar zbora.

Više od stotinu liječnika pjevalo je u zboru, na ukupno oko 380 koncerata – internisti, kirurzi, ortopedi, pulmolozi, pedijatri, no brojnošću su ih jedno vrijeme sve nadmašivali – psihijatri. Bila su petorica istodobno – i svi su bili basovi.

Svojim je basom kroz program na nastupima obično vodio psihijatar dr. Ivan Urlić. Danas “prevlast” drže petorica ginekologa. Član zbora bio je i jedan od ravnatelja bolnice – dr. Mihovil Biočić, dječji kirurg. No, nisu svi članovi zbora bolnički likari – ima ih iz Doma zdravlja, iz privatne prakse, a ima i studenata završnih godina, koje primaju računajući na ispunjenje uvjeta o diplomi.

Dvadeset godina zbor je vrlo uspješno vodio maestro Rajmir Kraljević, glazbenik i matematičar, a posljednjih pet dirigentsku palicu i ulogu voditelja zbora preuzeo je maestro Blaženko Juračić.

Zvjezdane devedesete

Zvjezdano razdoblje zbora bile su devedesete godine – na valu rodoljubnog zanosa često su u inozemstvu organizirane proslave i humanitarni koncerti; ni iseljeničkim skupinama, crkvenim zajednicama, konzulatima i veleposlanstvima nije bilo teško ni skupo u goste pozvati cijeli zbor. Gostovali su tada u Italiji, Njemačkoj, Mađarskoj, Sloveniji…

U Rim ih je, recimo, pozvao tadašnji hrvatski ambasador, akademik Davorin Rudolf. Osim službenih nastupa, tada su održali i jedan od svojih najneobičnijih koncerata – neformalno su se okupili i zapjevali kraj Fontane di Trevi, i za svoju izvedbu pjesama “Izrasla je zelena naranča” i “Tri divojke” zaradili gromoglasni pljesak.

U Švicarsku su ih – na njihovo prvo i posljednje putovanje avionom – pozvali hrvatski iseljenici koji su pripremali novčanu donaciju za pedijatrijski odjel splitske bolnice. I iako su bili smješteni u hostelu, nekadašnjoj konjušnici, spavali po desetorica u jednoj sobi, za večeru imali manistru s preljevom od kruške i na koncu sami prali suđe – pamte izvrstan koncert u jednoj bernskoj crkvi zajedno s francuskim zborom.

U Split su se s tog putovanja vratili s dva pianina koja im je darovala jedna stara gospođa. Jedan je još uvijek u velikoj dvorani bolnice, a drugi su poklonili jednoj glazbenoj školi.

U Banjoj Luci su gostovali u Banskom dvoru, pred biskupom Franjom Komaricom, na poziv tadašnjega generalnog konzula, Splićanina Miroslava Buličića; pjevali su u Vukovaru, dvaput, pod granatama nastupali u Livnu i Dubrovniku, golemim vojnim helikopterom njih više od trideset prevezeno je na koncert koji su 1995. održali u Novoj Bili.

Provokativne pjesmice

Posljednji put hrvatska je himna u Kotoru javno otpjevana 1908. godine, a prvi put ponovno su se njezini stihovi čuli u izvedbi upravo splitskih liječnika pjevača gotovo devedeset godina poslije, nakon Domovinskog rata, u katedrali sv. Tripuna.

Splitski liječnici upoznali su tada bokokotorskog svećenika don Branka Sbutegu, a obostrano oduševljenje poznanstvom rezultiralo je prijemom don Branka – na njegov zahtjev – u “Ološ”, grupu mladih liječnika koji su provokativnim pjesmicama, dosjetkama i idejama plasiranim iz stražnjeg dijela autobusa kršili sva pravila političke i društvene korektnosti.

Don Branko Sbutega s njima je istom prigodom putovao i u Podgoricu, gdje su splitski liječnici, upravo u njegovoj organizaciji, na poziv crnogorskog PEN-a, u podgoričkom kazalištu održali koncert na kojemu su crnogorska kulturna elita i cijeli državni vrh slušali hrvatske božićne pjesme.

Splitski liječnici snimili su pet nosača zvuka; pjevaju na hrvatskom, engleskom, latinskom, a jedan su cijeli koncert posvetili glazbenim autorima sa španjolskoga govornog područja. Za prekrasnu španjolsku uspavanku “Canción de cuna” note su, preko pjevačice Ksenije Erker, sestre supruge dr. Zavorovića, nabavili od Vice Vukova, s kojim je, inače, dr. Žarkov išao u isti razred.

A nabaviti note nije nimalo lako, kako se može učiniti na prvu, pogotovo za muški zbor, stoga su svi oni tražili i kupovali note kad bi privatno ili službeno putovali po svijetu. Dr. Benzon je radi njih obilazio Pariz, ne nalazeći veliki izbor čak ni u specijaliziranim prodavaonicama, a dr. Žarkov je cijelu notnu knjigu gospela nabavio u Chicagu.

Kad bi se gledalo po broju putovanja i gostovanja – a njihovi nenadmašni organizatori bili su, prema ocjeni naših sugovornika, dr. Miro Jurinović, neurokirurg, i dr. Izet Hozo, gastroenterolog – moglo bi se reći da je najsjajnije razdoblje ovog splitskog zbora prošlo. No, formula njihova dugog postojanja nisu putovanja, nego, kako bi to rekao dr. Žarkov, “smisao za druženje, ljubav prema pismi i kolegijalnost”. I da – fali im basova, pa evo, poziv je otvoren…

Nastupi s pjevačkim zvijezdama

Mnogi su operni pjevači, uglavnom prvaci i solisti splitskog HNK, nastupali sa splitskim zborom liječnika – prva je bila Cynthia Hansell Bakić, pa Nelli Manuilenko – upravo je ona otkazala berlinski koncert da bi nastupala s likarima – Sanja Erceg Vrekalo, Božena Svalina, Maria Boga-Verdeš, Rato Kliškić, Ivica Čikeš i drugi, a najduže je s njima nastupao njihov “počasni član” Sveto Komnenović Matošić koji, na žalost, više ne nastupa – prije godinu dana doživio je teški moždani udar. Iako ih je tijekom godina pratilo više pijanista i pijanistica, najduži “staž”, koji još uvijek traje – i zato je tretiraju kao jedinog ženskog člana zbora – ima pijanistica Rozarija Samodol. 

Od klapa do heavy metal bandova

Više liječnika ovoga zbora ima i svoje samostalne glazbene karijere – među njima su braća Davor i Boris Petrović (prvi specijalist pedijatrije, drugi student četvrte godine medicine) koji imaju svoj metal bend Prevail, dr. Jurica Nazlić pjeva u klapama Šufit i Iskon. Na svoj koncert u Zadru, kao i na jedno TV gostovanje, splitske liječnike zvao je Goran Karan, pjevali su i s Radojkom Šverko i Zoricom Kondžom, a u Mostaru su jednom prilikom nastupili s Tonijem Jankovićem, prvim pjevačem Divljih jagoda.

PIŠE: LIDIJA GNJIDIĆ, FOTO: CROPIX

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/rane-vidaju-hitovima-michaela-jacksona-splitski-lijecnici-spremni-za-slavljenicki-koncert-227291 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1ec27fc7b6f80271f6b7f23cfaf2e73c4a4661c1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%26%23039%3BRane+vidaju%26%23039%3B+hitovima+Michaela+Jacksona%3A+splitski+lije%C4%8Dnici+spremni+za+slavljeni%C4%8Dki+koncert&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Frane-vidaju-hitovima-michaela-jacksona-splitski-lijecnici-spremni-za-slavljenicki-koncert-227291 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Frane-vidaju-hitovima-michaela-jacksona-splitski-lijecnici-spremni-za-slavljenicki-koncert-227291 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zbor je imao podskupinu ‘Ološ’, grupu mladih liječnika koji su provocirali politički nekorektnim pjesmicama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DIPLOMA MEDICINE ZA GLAZBENE VISINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotDIPLOMA MEDICINE ZA GLAZBENE VISINE

'Rane vidaju' hitovima Michaela Jacksona: splitski liječnici spremni za slavljenički koncert

Piše PSD.
26. veljače 2014. - 23:31

Nastupi s pjevačkim zvijezdama

Mnogi su operni pjevači, uglavnom prvaci i solisti splitskog HNK, nastupali sa splitskim zborom liječnika – prva je bila Cynthia Hansell Bakić, pa Nelli Manuilenko – upravo je ona otkazala berlinski koncert da bi nastupala s likarima – Sanja Erceg Vrekalo, Božena Svalina, Maria Boga-Verdeš, Rato Kliškić, Ivica Čikeš i drugi, a najduže je s njima nastupao njihov “počasni član” Sveto Komnenović Matošić koji, na žalost, više ne nastupa – prije godinu dana doživio je teški moždani udar. Iako ih je tijekom godina pratilo više pijanista i pijanistica, najduži “staž”, koji još uvijek traje – i zato je tretiraju kao jedinog ženskog člana zbora – ima pijanistica Rozarija Samodol. ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 18:56