StoryEditorOCM
Dalmacijaveličanstvena procesija

Cijela Vrboska slavila blagdan sv. Lovre

Piše PSD.
10. kolovoza 2013. - 22:57
U subotu su Vrbovljani svečano proslavili blagdan sv. Lovre, đakona, mučenika i nebeskog zaštitnika njihova mjesta. Brojni vjernici, hodočasnici i turisti nazočili su koncelebriranoj svetoj misi koju je predvodio don Anton Šuljić.

Uz župnika i hvarskog dekana don Emila Pavišića suslavilo je još nekoliko svećenika, dok su u liturgijskom pjevanju sudjelovali domaći pučki pjevači.

Na kraju misnog slavlja Vrboskom je prošla veličanstvena procesija s kipom sv. Lovre što su ga ove godine nosili Fabijan Gabelić, Mario Kotoraš, Nikola Gabelić i Ivica Keršić.

Don Šuljić je u svojoj nadahnutoj propovijedao apostrofirao životopis sv. Lovre, koji je umro mučeničkom smrću upravo 10. kolovoza 258. godine, za vrijeme poganskog rimskog cara Valerija.

Također je govorio o zemaljskim dobrima koja trebaju služiti ljudima, a ne da ljudi zbog njih postanu pohlepni, pa zaborave i one siromašne, i Boga, a to znači da ih prevelika želja za izobiljem zna odvesti u nevjeru, u jedno veliko zlo.  
Inače, za 'Done sv. Lovrinca' (1. do 10. kolovoza) priređen je bogat kulturno zabavni program (izložbe, kocerti, susret klapa, degustacije vina, itd.), a stanovnici Male Venecije su na sam dan blagdana s punim trpezama dočekali svoje goste.

Od 22 sata na Mostu će uslijediti  koncert 'Mjesnog odbora' (i predgrupe 'Smoking Kids'), a kad uz veliki izbor jela i pića publiku animiraju takvi bandovi, onda se u pravilu pjeva i pleše sve do rane zore kao što će to biti i u Vrboskoj.

Tekst i snimka Mirko Crnčević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:27