StoryEditorOCM
Dalmacijaokrenuo mu se želudac

Gradonačelnik Trilja: Brate, zašto si srušio ploču o Jasenovcu?

Piše PSD.
1. ožujka 2013. - 12:23
Iz pouzdanih izvora doznali smo da su djelatnici Policijske postaje Sinj u četvrtak na obavijesni razgovor priveli Zvonimira Šipića zvanog Džone, brata triljskoga gradonačelnika Ivana Šipića. Zvonimir je iz triljskoga naselja Vedrina i za njega se sumnja da je bio glavni akter rušenja spomen-ploče Anti Bakotiću Baki, vođi ustanka i proboja logoraša iz logora Jasenovac.

Ploča je srušena s Bakotićeve rodne kuće u sinjskoj ulici Put Petrovca u subotu navečer. Budući da je ploča bila postavljena na visini od četiri metra, za njezino rušenje trebale su visoke ljestve. Stoga se s razlogom sumnja da Šipić nije bio sam, već da je trebao imati pomagače.

Još se može čuti da je upravo u vrijeme rušenja spomen-ploče samo u tom dijelu Sinja došlo do prekida u napajanju električnom energijom. Šipić je, navodno, prije samog čina rušenja bio u jednom od obližnjih kafića i, prema našim izvorima, nije bio sam.

Sve će se to, izgledno je, doznati jer ako je policija uspjela otkriti glavnog aktera, uspjet će i sve ostalo. Premda se radi o uspjehu policije, koja se u dosadašnjim sličnim slučajevima nije baš iskazivala, svi pokušaji da dobijemo potvrdu iz službenih izvora ostali su neuspješni.

Križonoša i autor himne

U Trilju se vijest o privođenju Zvonimira Šipića Džone u četvrtak proširila brzinom munje. Džone je poznat po obilasku triljskih ugostiteljskih objekata u kojima uživa ispijati pivo i voditi priče bez kraja. Poznat je i kao jedan od aktivnijih pripadnika župne zajednice župe sv. Mihovila. Čak je autor stihova župne himne, a posljednjih godina često je križonoša i povremeno obavlja druge poslove.

Zvonimir Šipić Džone brat je u javnosti puno poznatijeg Ivana, gradonačelnika Trilja, koji nam je potvrdio da je dobio informaciju o opravdanim sumnjama da je Zvonimir srušio spomen-ploču u Sinju te da je priveden u Policijsku postaju Sinj.

- Kad sam saznao tu vijest, okrenuo mi se želudac. Zateklo me, doživio sam veliko neugodno iznenađenje. To što je Zvonimir učinio izvan svake je pameti, za svaku osudu. Dvostruko žalim. U prvom redu žalim zbog samog čina, što se netko opće usudio rušiti legalno postavljenu spomen-ploču. I, drugo, žalim što je to učinio moj brat. Uvjeren sam da Zvonimir taj čin sigurno nije uradio u potpuno svjesnom stanju. Isto tako vjerujem da čin rušenja nije smislio sam već da su ga neki u tome poticali. Zato i njih osuđujem – kaže Ivan Šipić.

TEKST I SLIKA: TONI PAŠTAR

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:16