StoryEditorOCM

Bitka za Sunčani Hvar: Hvarani pokrenuli novu online peticiju

Piše PSD.
19. ožujka 2009. - 12:49

Skupina građana, Udruga izvornih vlasnika »Forani«, bivši i sadašnji zaposlenici »Sunčanog Hvara«, te Udruga »Eko sunčani otoci« su nakon peticije za raspisivanje referenduma s pitanjem:

Jeste li za to da Grad Hvar odustane od zahtjeva za 25 posto + 1 dionicu trgovačkog društva »Sunčani Hvar« d.d. u zamjenu za vlasništvo trgovačkog društva »Sirena« d.d.? sada pokrenuli i novu on-line peticiju s upitom:

Da li ste za raskid štetnih, protuzakonitih i protuustavnih ugovora Vlade RH, Fonda za privatizaciju i ORCO grupe, te za javnu obznanu originala ugovora?

Ova akcija tempirana je neposredno pred sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će se odlučivati o sudbini referenduma, a koja je zakazana za ponedjeljak (23. ožujka).

Prema tome, pritisak na vijećnike se nastavlja i dalje, jer su Hvarani – Aljoša Maričić, Cvjetko Novak, Đana Fio, Jakov Balić i Ante Stanić Općinskom sudu u Starom Gradu podnijeli tužbu protiv devetorice vijećnika koji su na 47. izvanrednoj sjednici GV-a digli ruku za usvajanje Sporazuma o rješavanju sporova i pravnih odnosa u pogledu nekretnina »Sunčanog Hvara« s amandmanima.

Gradonačelnik, Pjerino Bebić, je, kako je poznato, na tu odluku stavio veto, pa bi pravodobno očitovanje Središnjeg državnog ureda za upravu o tome da li je hvarski poteštat na to imao pravo ili ne zasigurno barem donekle razbistrilo novonastalu situaciju.

Organizatori peticije očito nisu zadovoljni referendumskim pitanjem, oni najnovijom peticijom, sa kojom će možda izaći i na hvarske kale, idu korak dalje i traže potpuni raskid ugovora Vlade RH, HFP-a i ORCO grupe, te javno obznanjivanje originala ugovora.

U tekstu peticije govore o prezaduženosti tvrtke (400 milijuna kuna), prevelikim hipotekarnim kreditima (52 milijuna eura), ali i prebacivanju projekta Obonjan na teret hvarske hotelske kuće (100 milijuna eura).

Na njihove kaznene prijave nisu reagirali DORH, premijer Ivo Sanader, ali ni druga državna tijela, a svojim najnovijim zahtjevom žele za Grad Hvar osigurati 25 posto + 1 dionicu »Sunčanog Hvara«, te 25 posto dionica za izvorne vlasnike nekretnina, Crkvu, bivše djelatnike i građane Hvara.

Mirko Crnčević / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 00:14