StoryEditorOCM

Sabatina u Podšiplju: jematva okončana feštom

Piše PSD.
4. studenog 2013. - 10:00

Po petnaesti put u srcu otoka Visa, u Podšpilju, dragovoljna, nestranačka i neprofitna udruga građana “Lavurat za poja”, u povodu završetka jematve, organizirala je veliku pučku feštu “Sabatina u Podšpilju”.

U brojnim događanjima u sklopu jednodnevnog programa sudjelovali su i uživali pojori, Višani i Komižani, te brojni turisti koji još uvijek borave na otoku Visu.

Tijekom dana na boćalištu ispred Zadružnog doma u Podšpilju održan je boćarski turnir na kojem je slavila ekipa BK Komiža, ispred ekipa Podselja i sela Marine Zemlje.

Pobjednici turnira na briškulu i trešetu su Vinko Mladineo i Ivica Mladineo, a vrijedni organizatori su uz pomoć Lovačkog društva Visa priredili i natjecanje u kuhanju na temu “fazan”, u čemu je najuspješnija bila ekipa viške udruge „Provislo“.

Poslijepodnevni dio programa nastavljen je uz pečene srdele i domaće vino, uz nastup najmlađih članova viške Hrvatske gradske glazbe, a nakon toga na pozornici Zadružnog doma nastupile su ženska klapa ISSA i muška otočna klapa “Liket”.

Veliku pozornost nazočnih na fešti u Podšpilju izazvao je škojorski stol ol štajuna, svi su htjeli kušati domaće delicije koje su pripremile članice udruge (komiška pogaca, tunjevina na salatu, crni rižot, slana riba, riblja pašteta, masline), te domaći kolači (cviti i hroštule).

Potom se do ranih jutarnjih sati plesalo i zabavljalo u Zadružnom domu u Podšpilju uz viški bend “Karoca”, tombulu i pučkog pjesnika Pepeta, kalafota iz Komiže.

                                                                                                                             Bogoljub Mitraković


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:31