StoryEditorOCM
Dalmacija300 godina ljubavi

Čudotvorna Gospe Sinjska, moli za nas

Piše PSD.
14. kolovoza 2015. - 20:40
Poslije jubilarne, 300. obljetnice Sinjske alke, u subotu će vjernički puk proslaviti 300. obljetnicu čudesne obrane Sinja od osmanlijskih osvajača po zagovoru Majke od Milosti, koju u gradu alkara od slavne bitke 1715. časte pod imenom Gospa Sinjska.

Sinj je zahvaljujući upravo toj veličanstvenoj obrani slobode i vjere davno preuzeo primat najvećeg marijanskog svetišta na južnohrvatskim prostorima. Slika Gospe Sinjske magnet je koji snažno privlači vjernike ne samo iz Sinja i Cetinske krajine ili bližeg susjedstva, nego i s područja cijele Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine, pa i svijeta.

Nebeska majka

Hodočašća Gospi Sinjskoj pretvorena su i rijeku ljudi. U godini 300. obljetnice sinjskog slavlja tako je već mjesecima. Na poklon sinjskoj nebeskoj majci stizali su vjernici iz svih krajeva Hrvatske i svijeta, a njihov broj mjeri se u desecima i stotinama tisuća. Uobičajeno, što se više približavao dan Gospina blagdana, broj hodočasnika je rastao, a održana su i tradicionalna masovna hodočašća vjernika iz naselja koja pripadaju župi Gospe Sinjske te ostalih župa iz Cetinske krajine i s prostora Hrvatske i BiH.

Vrhunac slavlja Gospe Sinjske i 300. obljetnice Njezine čudesne pobjede bit će u subotu, 15. kolovoza, na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo.

Poslije završene devetnice, ovoga petka je vigilija. S početkom u 8 sati na starom Gospinu Gradu svetu misu je predvodio fra Antonio Mravak. S početkom u 18 sati misno slavlje održalo se na Trgu dr. Franje Tuđmana, a predvodio ga je fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.

Svetkovina Velike Gospe počinje u subotu svetom misom zornicom u 4 sata, koju će predvoditi župnik župe Gospe Sinjske fra Ante Bilokapić. Zatim će se do 8 sati svakog sata održavati svete mise u svetištu. S početkom u 7 sati slavit će se sveta misa na Gospinu Gradu, a predvodit će je fra Marko Domazet Lošo.

Ponijet će je na rukama

Središnja svečanost počet će u 9.30. Svećenici će skinuti sliku Gospe Sinjske s njezina oltara i ponijeti je do crkvenih vrata gdje će je preuzeti alkari i ponijeti u procesiji koju će, kao i svečanu svetu misu na Trgu dr. Franje Tuđmana, predvoditi kardinal Josip Bozanić, izaslanik pape Frane. Odlukom iz Vatikana, službeni pratitelji kardinala su sinjski gvardijan fra Petar Klapež i don Stipe Ljubas, dekan Cetinskog dekanata i župnik Trilja.

Nakon završetka središnjeg slavlja, s početkom u 14, 15 i 16 sati slavit će se svete mise u svetištu. U 16 sati održat će se sveta misa na Gospinu Gradu, a predvodit će je fra Kristijan Šilić. Slavlje na dan blagdana završit će svetom misom na Trgu dr. Franje Tuđmana uz predvođenje mons. Marina Barišića, nadbiskupa splitsko-makarskog.

Gvardijan fra Petar Klapež najavio je da će u subotu u glavnom slavlju sudjelovati 100 tisuća vjernika, a na njegov poziv u procesiji će biti i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Toni Paštar
snimio Zvonimir Barišin / CROPIX

Bit će pečenoga

Za vjerničko mnoštvo koje se u subotu očekuje u Sinju pripremili su se svi koji će im na bilo koji način biti na usluzi. Ponajprije ugostitelji koji, među ostalim, pripremaju na tone pečenih odojaka i janjetine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:14