StoryEditorOCM
DalmacijaNezaobilazna družina

Triljski konji na setu ‘Hrvatskih kraljeva’

Piše PSD.
18. svibnja 2015. - 00:32
Malo je TV spektakala snimanih u našem kraju zadnjih godina u kojima Cvitka, Vilma, Oliver, Libertas, Apač, Tenaj i još neki njihovi kolege iz ergele Konjičkog kluba “Sv. Mihovil” u triljskim Košutama nisu udarili glumačku kartelu. Dok neki glumci jedva čekaju doći do iole kakvog angažmana, ova četveronožna družina svako malo ima svojih pet minuta slave. Evo ih u “Hrvatskim kraljevima”, u scenama kasa po brdima, pa onda u planetarno popularnoj “Igri prijestolja” gdje su glumili u vojnim prizorima.

Onda su se premjestili na set “Borgie”, zatim onaj BBC-ijeve dramske serije “Jonathan Strange & Mr. Norrell”. Nema dugo da su se vratili s Lokruma gdje su glumili u serijalu “Dubrovačka Republika”. A Vilma? E pa nju gotovo pa svaki dan vidimo u jednoj TV reklami za osiguravajuću kuću, sa supartnerom, Stipom u gostima, našim Splićom Filipom Radošem.

Novi trikovi

– Zaredalo se toga u zadnje vrijeme, Hrvatska je uz nekoliko raskošnih domaćih serijala postala zanimljiva stranim producentima. Kako nas sve češće zovu na snimanja, tako smo i svi mi postali glumci. Brat je u “Kraljevima” bio Ljudevit Posavski, dok sam ja glumila Bugu. A svi smo mi, kao jahači naših ljubimaca, a pod tim mislim i na prijatelje koji se s nama skrbe o ergeli, imali svoje glumačke role i u ostalim produkcijama. Kako je negdje bio postavljen set u Dalmaciji, tako smo putovali i mi s našim konjima – kazuje nam Lucija Ajduković, uz brata Tihomira vlasnica Konjičkog kluba.

Lako je psa naučiti novom triku. Ali kako konja natjerati da za potrebe snimanja nauči mirno stajati 20-ak minuta, i to u više navrata. Ili mu potisnuti životinjski nagon, pa ga u galopu provesti pod bukom helikoptera iz koje je snimana masovna scena? No i tome ima lijeka, kaže nam Lucija, koja se od djetinjstva voli družiti s konjima. S bratom je tako zajednički hobi posljednjih 14 godina zaokružila poznatom ergelom.

– To je tolika ljubav da ne mogu zamisliti svoj život bez njih. Daješ, ali i dobivaš. A ono što oni traže je mirnoća, strpljivost, pažnja, briga, njega i ljubav. Bez toga ne ide. Zato su bez problema, kao pravi profiji, odradili sve zadano. I mirno čekanje, masovni galop, scene gdje idu u koloni, jedan iza drugoga, ili dva po dva, prizore snimane iz helikoptera, pod jakom bukom koju konji ne vole. Ali sve je odlično prošlo, čak i bojenje – govori nam Lucija.

Prekrivanje biljega

A to bojenje, naravno, neškodljivim, lako skidajućim bojama, stavljanim samo za tu prigodu, imali su u “Igri prijestolja”. Petnaest je konja u ergeli, nisu svi isti, svakome se dogodi neki njegov osobni, prepoznatljivi znak. No stroga produkcija planetarno popularnog serijala nije imala prostora za takve osobnosti, pa je naložila prekrivanje karakterističnih biljega.

– Lakše im je bilo obojiti naše konje nego, kako su mi objasnili, na nekoj drugoj filmskoj lokaciji, recimo u Kanadi, tražiti konja koji će biti identičan našem. Produkcija HBO-a pazi na najmanji detalj, kod njih su iznimno stroge audicije na kojima se točno raspisuje što se za neki lik traži. Recimo, žele crnog muškarca, te i te građe, takve kose, kilaže, i točno određene boje očiju. S konjima je bilo lakše – kaže Lucija.

Moć improvizacije

Na setu je iz blizine vidjela brojne slavne glumce, pa za Majku zmajeva iz “Prijestolja”, Daenerys Targaryen, kaže da je slatka. Zamijetila je i njezinu dvojnicu, djevojku iznimno joj sličnu, koja je dublirala u nekim scenama jahanja. Njezine konje su na dalmatinskim setovima jahali i ostali glumci iz serijala. Tyrion, jedan od glavnih likova iz “Prijestolja”, oduševio ju je moćnim glasom, ali i jednostavnošću. Kaže kako je u pauzama snimanja najradije čitao knjigu, odmarao se. Zanimljiva joj je i moć improvizacije kod naših redatelja, posebice Domagoja Burića koji potpisuje hvaljene “Hrvatske kraljeve”.

– Nevjerojatna je lakoća njegova rada, brzina uočavanja i prepoznavanja stvari iz okoline koje odmah ubacuje u set. Čim je vidio mog brata pokraj našeg konja, samo mu je rekao: “Idi u šminku, ti ćeš biti Ljudevit Posavski. Idealan si za tu ulogu.” I tako se on i pojavljuje u prvoj sceni. Snimanja znaju trajati po cijeli dan, a najviše smo se brinuli kako će to sve konji izdržati. Nije bilo problema, producenti su uvijek svjesni kako s njima treba pažljivo postupati i da im treba vrijeme za odmor. I to su i poštovali – veli Lucija Ajduković.

tanja šimundić bendić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 01:09