Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Reflektor

Objavljeno 25.10.2012. u 13:20

DAMIN GAMBIT

Elizabeta Gojan: Nisam željela skriti suze pred gledateljima

Elizabeta Gojan

Već je nekoliko dosadašnjih izdanja “Damina gambita” urednice i voditeljice Elizabete Gojan pokazalo da je riječ o emisiji koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim jer je i izbor gošći poput Rade Borić i Amire Medunjanin emocionalno i na druge načine snažno obojen. U razgovoru za Reflektor Elizabeta Gojan otkriva kako odabire svoje sugovornice, što misli o feminizmu i zašto još nije rekla zbogom vanjskopolitičkoj redakciji HTV-a.

- Je li vam uređivanje i vođenje “Damina gambita” promijenilo život? Jeste li počeli pratiti druge sadržaje u medijima i primjećivati drukčije stvari u svakodnevnom životu, profesionalno razmišljati i djelovati drukčije?


- Naravno da mi se ritam života potpuno promijenio. Nemam više večernjih, dnevničkih vanjskopolitičkih šihti, pa sada puno više vremena provodim s djecom. Istodobno, “trošim” se znatno više na jedan drugačiji način. Misli su mi stalno uz buduće gošće “Damina gambita”, golemu energiju trošim na, nazovimo to tako, “tehničke detalje” kao što su do(na)govaranje dolaska gošći u emisiju. Naime, nije jednostavno uskladiti njihove i naše termine, a postoje i gošće koje bih silno voljela u emisiji, ali one nikad, ili gotovo nikad, ne nastupaju javno. Dakako da je sve to mojim uobičajenim vanjskopolitičkim interesima dodalo mnoge druge, što je povećalo noćni rad. Ali, to je moj izbor, pa se naravno ne žalim.

- Ako je “Damin gambit” šahovska taktika žrtvovanja pješaka za bolji položaj dame na ploči, što je vaša “žrtva pješaka” za ovu emisiju? Je li to odlazak iz vanjskopolitičke redakcije HTV-a kojoj ste puno toga dali?

- Žrtva je moj privatni život. No, nisam otišla iz redakcije vanjske politike HTV-a jer će neke od gošći biti i političarke iz inozemstva. Uz to, evo, skorog 6. studenoga uređujem i vodim posebnu emisiju o predsjedničkim izborima u SAD-u. Dakle, “Damin gambit” je samo moj iskorak na novo novinarsko područje, u novu formu koja mi je iznimno zanimljiva i veliki je profesionalni izazov!

U zagrljaju Maje Sever
- Kako odabirete gošće, nakon dužeg praćenja nečijeg opusa ili ovisno o aktualnom trenutku i onome što je glavna društvena tema?


- Na oba načina koje spominjete, ali i na razne druge. Svakodnevno, još od osmišljavanja projekta, “brainstormajući” sa svojim suradnicama Gordanom Mrđen i Julijanom Filakovity, stalno razgovarajući s mojim “NJANJA djevojkama”, novinarkama koje mi pomažu u istraživanju materijala o gošćama, Vanjom Jamobović, Anjom Strele i Injom Korać, slušajući i razmišljajući o svakom prijedlogu koji mi dođe sa strane. A takvih je prijedloga mnogo, jer svatko od nas zna neku divnu, posebnu ženu koja zaslužuje da joj se posvetimo.

- Kako biste na osnovi dosadašnjeg iskustva definirali feminizam i feministički stav prema životu i odnosima u društvu?

- Danas već samo izgovaranje riječi feminizam kod mnogih izaziva sumnju, zazor, seksualno svrstavanje (ako si feministica, odmah si lezbijka) i poziv na linč. Sve se manje žena uopće deklarira feministicama, kao da je to nešto ponižavajuće i nedostojno. Uopće, kod nas biti feministica uvijek je značilo da ti nešto nedostaje – ili muž, ili dijete, ili ljepota... Isključiv smo mi narod. A opet, čini mi se da je danas feminizam sam po sebi malo posustao, nedostaje mu vizije i ambicije.

- Do sada ste imali jednu gošću u emisiji, planirate li promjenu koncepta, s više gošći ili gostiju ili nekim drugim iznenađenjem...?

- Sama forma emisije neće se bitnije mijenjati. Bit će nekih iznenađenja, kao što su to bile sevdalinke koje je otpjevala jedna od mojih gošći Amira Medunjanin. Možda se odlučim za dvije gošće u emisiji. Ali, gledajte “Damin gambit” pa ćete sve saznati.

Njezino blago- blizanci Viktor i Patrik
- Nakon emisije s Amirom Medunjanin poteglo se pitanje što je natjeralo suze voditeljice dok je gošća izvodila jednu od pjesama. Možete li nam otkriti tu tajnu?


- Ha, ha... Ma nije velika tajna. Sevdalinka tako djeluje na mnoge. Niste imali priliku vidjeti, ali i Amira je nakon izvođenja pjesme bila očiju punih suza. Ona se, zaista, svakoj pjesmi koju izvodi emocionalno daje do kraja. Mnogi moji poznati, ali i nepoznati koji mi se javljaju, zasuzili su u trenucima kad i ja. Mogli smo izrezati kadar u kojem brišem suze, ali redatelj Danko Volarić i ja zaključili smo da bi tek tada to bilo lažiranje istine i stvarnosti.

- Kako gledate na promjene i novine poput HTV-a 3 koje je HTV doživio otprije dva mjeseca? Vidite li se u takvoj programskoj shemi i profilu HTV-a više nego u nekim prošlim vremenima?

- Ne mislim da je HTV 3 najveća promjena i novina koju je HRT doživio otprije dva mjeseca. Mislim da je to program ili dio programa koji je HTV dužan emitirati kao javna televizija. Taj program svakako je dio promjena koje su ostvarene na vrhu HRT-a, kao i odlaskom ljudi koji o programu nisu znali ništa ili nisu dopuštali da oni koji znaju slobodno rade.

vedran marjanović

‘Spavam malo, ali mirno’ 

Što smatrate najvećom vrijednošću ili dosegom u dosadašnjoj novinarskoj karijeri, da li se nečega sramite ili biste pokušali izbjeći da se ponovno nađete u istoj situaciji?
- Novinarstvo je zanat, svaki dan donosi napredak, pa mislim da da će ono što je preda mnom biti najveća vrijednost i doseg. Ničega se ne stidim, još uvijek svakog mogu mirno pogledati u oči! I mirno spavam. Malo, ali mirno.

Intrigantno i neobično ime

Emisija je dobila ime po jednom od najstarijih šahovskih otvaranja, a TV kritičari njezin naziv nisu dočekali s odobravanjem okarakteriziravši ga nejasnim. No, Elizabeta je htjela intrigantno i neobično ime. Premda nije stručnjakinja za šah (igrala ga je davno s pokojnim ocem), kaže kako  jako dobro zna što je šah-mat.