Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Reflektor

Objavljeno 06.09.2012. u 12:00

hit serija

SULEJMAN VELIČANSTVENI Ljepotice u sjeni

Glumice u najskupljoj i najraskošnijoj seriji u povijesti turske TV produkcije “Sulejmanu Veličanstvenom” osvojile su gledatelje širom svijeta. Premda su producenti angažirali cijelu plejadu atraktivnih glumica, većina je ženske glumačke postave ostala u medijskoj sjeni kolegice Meryem Uzerli koja igra sultanovu ljubav Hurem. Slučaj je to, primjerice, glumice Nur Fettahoglu, koja u seriji tumači Sulejmanovu prvu suprugu Mahidevran, a po sudu mnogih je i ljepša od Meryem. No, razlog slabijeg zanimanja javnosti za nju zasigurno leži i u činjenici što je Mahidevran u “Sulejmanu” gubitnica (najprije je izgubila sultanovu naklonost, a zatim je zbog spletki svoje suparnice i njezin sin Mustafa izgubio tron).

A gledateljstvo voli pobjednike... Inače, Nur je (baš kao i Meryem) njemačko-turska glumica, rođena 1980. u Duisburgu u Njemačkoj kao najstarija od petero djece turskih doseljenika. Diplomirala je modni dizajn, a zatim radila na televiziji (Sky Turk kanalu), čitajući financijske vijesti. Od 2007. počinje glumiti u televizijskim serijama, a u 2011. odigrala je zapaženu ulogu u turskom filmu “Kurtlar Vadisi Filistin”. Dok je bila u braku s Muratom Aysanom, od 2008. do 2011., snimala je po imenom Nur Aysan, a nakon razvoda vratila je djevojačko prezime. Još uvijek povremeno radi kao fotomodel.

Misica i medicinska sestra

Sultanova majka Hafsa (tumači je Nebahat Cehre) imala je samo 17 godina kad je rodila Sulejmana i cijeli svoj život nastojala je održati red u dvorcu i kontrolirati neprijateljstvo žena u haremu. Nebahat je rođena 1946. u obitelji odvjetnika i domaćice u gradu Samsunu na obali Crnog mora, a do dandanas ne prestaje oduševljavati javnost svojim mladolikim izgledom. Tvrdi, uostalom kao i većina zvijezda koje ne žele priznati pomoć estetske kirurgije kako je tajna njezine mladosti u zdravoj prehrani, tjelovježbi i genima.

Glumica, pjevačica i bivša misica se nakon dva propala braka (prvi muž je nakon oštre svađe pokušao ubiti, a drugi nije mogao zatomiti strast prema drugim ženama dok je bio s njom u braku) prije dvadesetak godina povukla iz javnosti. Njezin je profesionalni put inače počeo po američkom modelu. Pobjeda na izboru ljepote u Istanbulu je tada 15-godišnjoj Nebahat otvorila vrata filma i mnoštvo glavnih uloga. Sedamdesetih se godina povukla iz filma i posvetila pjevanju te je dvadesetak godina pjevala u tamošnjim vrlo popularnim casinima da bi se u 90-ima vratila glumi. Selma Ergeç, koja u seriji tumači Hatidže, omiljenu sultanovu sestru, rođena je u Hammu, Njemačkoj, u obitelji liječnika i medicinske sestre.

Završila je medicinsku školu, no posvetila se karijeri modela, a od 1997. i glumice u televizijskim serijama. Naši gledatelji imali su je prilike vidjeti u ulozi Defne Kozcuoglu u seriji “Asi”. Selma se može pohvaliti kako govori čak šest jezika: engleski, francuski, njemački, talijanski, turski i latinski. U slobodno vrijeme dizajnira odjeću, svira violinu i uživa u jahanju.

ivana krstulović

Opljačkani glumci

Taman nakon što se Halit Ergenç (Sulejman) oporavio od pljačke svoje vile u ožujku, u kojoj su lopovi uzeli sve što su mogli ponijeti, a ostalo razbacali i pokidali. Početkom lipnja je Nebahat Çehre na ulici u Ankari s leđa prišao lopov i teško je ozlijedio, pokušavajući joj s vrata istrgnuti zlatni lanac. S obzirom na to da joj je skoro presjekao vratnu arteriju, Nebahat se nekoliko tjedana oporavljala i izbivala sa snimanja serije.


Sporna autentičnost

Iako je serija pomno i ambiciozno isplanirana neki detalji pokazuju kako nije u potpunosti autentična. Bolji poznavatelji turske povijesti brzo su detektirali situacije koje se ne podudaraju s izvornim običajima. Raskošne haljine kakve gledamo u seriji nosile su se na francuskom dvoru u 19. stoljeću, dok su žene u haremu u 16. stoljeću nosile dimije. Kada je Sulejman došao na tron imao je 26 godina, a ne 41. Djevojke su u haremu prolazile trogodišnju obuku prije upoznavanja sa sultanom, dok Hurem već na samom početku serije privlači sultanovu pažnju. Sulejman je došao na tron u starom dvorcu, a ne u Topkapi saraju.