StoryEditorOCM

ZANIMLJIVO Makarska: vlasnici vikend stanova u redovima čekaju da ih se popiše

Piše PSD.
18. travnja 2011. - 15:29
CROPIX
Vlasnici vikend stanova u Makarskoj čekaju u redu pred uredom gradske uprave i zahtijevaju od popisivača da im uzmu podatke.

Njih popisivači nisu mogli naći u stanovima, a susjedi i kućepazitelji su svjedočili da dolaze samo povremeno. Svi oni imaju uredne osobne iskaznice RH i OIB-e.

Očituju se da rade i žive van Hrvatske, da im djeca idu u vrtiće i škole u inozemstvu. Problem vikend stanova u Makarskoj je veći nego u drugim gradovima u županiji ili u susjednoj dubrovačko neretvanskoj županiji.

Svi oni plaćaju povlaštene tarife za komunalije, jer su u stanu samo povremeno - osvrnuli su se čelnici SDP-a Tonči Bilić, Viki Puharić i Bartulović na tiskovnoj konferenciji.

Kaže da vikendaši dolaze na popis stanovništva s pisanim obavijestima i po nečijoj preporuci kako je bitno da se izjasne kao stanovnici RH. Na izborima 2015.g. bit će važno da se nađu na popisima.

Bilić je također rekao da ima saznanja kako voditelj popisivačke komisije Gloryan Grabner nije prošao edukaciju za popisivače kao svi drugu, a za posao koji obavlja će primiti 5.000 kn.

Bartulović je kazao kako nitko ne negira pojedincima pripadnost hrvatskom narodu. Ali popis stanovništva nije samo statistika, jer bi ga trebalo usporediti s biračkim spiskovima. Bilić misli kako je sada prilika Gradu da sazna koliko je praznih stanova, budući nitko u Makarskoj nema taj podatak, te da im čitavu godinu naplaćuju komunalije, i da im ne bude povlaštena cijena.

Na pitanje kako su procurili podaci o popisivanju, što je kršenje zakona, Bilić je odgovorio da u prostoriji gdje se vrši popis ima više ljudi i da se podaci čuju.

Ana Dragičević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 21:11