StoryEditorOCM

"ZAJEDNIČKO ZLO" Pučišća: tribina o Jadrankamenu i Uzoru

Piše PSD.
4. travnja 2011. - 10:40
"Zajedničko zlo“ naziv je tribine na kojoj su u nedjelju poslijepodne u punoj pučiškoj kino dvorani govorili čelnici sindikata bračkog „Jadrankamena“ i splitskog „Uzora“, dok je gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković izostao zbog bolesti.

Svih njih je povezao i ujedinio Bruno Zvonimir Orešar u borbi za spašavanje posrnulih tvrtki koje su, do pojave Orešara, uvijek bile na dobrome glasu po svom radu i ostvarenim poslovnim rezultatima.

Prema saznanjima Sindikata, kazao je njegov čelnik Tonči Drpić, iz Jadrankamena je od 1996. godine na različite načine isisano  milijardu kuna. Tim potezom Bruno Orešar je „Jadrankamen“ i sve uposlene uveo u dužničko ropstvo i bez pomoći države izlaza nema. Dizali su se krediti i davali jamstva bez pokrića, strojevi su zastarjeli, nema rezervnih dijelova, a dogodi se da  strojevi ostanu i bez nafte  uslijed čega pati proizvodnja.

Drpić je izvijestio kako je Sindikat protiv 12 odgovornih osoba podnio kaznene prijave Državnom odvjetništvu republike Hrvatske, a prošli su tjedan doslovce u „karijoli“ odnijeli na istu adresu dokumente i podatke potrebne za postupanje.

Za pomoć su se obratili predsjedniku republike Ivi Josipoviću koji će predstavnike sindikata na razgovor primiti 15. travnja. Istodobno su uputili pismo državnom odvjetniku Mladenu Bajiću u kojemu su mu skrenuli pozornost što Jadrankamen znači za Pučišća i Brač jer 300 uposlenih i isto toliko njihovih obitelji ovise o sudbini Jadrankamena.

Kamen je biljeg, znamen i usud Pučišćana pa se zato ovdje kamen ne vadi već se bere poput grožđa, masline i smokve. Stoga traže da sa situacija u Jadrankamenu što prije raščisti jer svako oklijevanje može imati kobne posljedice.

Splitske šalturice iznijeli su svoj „Križni put“ koji su prošli s Orešarom i od 750 ostalo ih je 105, a tvrtka se nalazi u stečaju. Orešar se prevario, kazala je čelnica sindikata Ljiljana Šućur, u procjeni kako će se lako obračunati sa glupim krojačicama.

- Gladne smo kruha , ali  željni rada  i nećemo Orešaru dozvoliti da nas uništi. Uzor je slomljen, nekretnine su rasprodane ili pod hipotekom, ali se ne predajemo.

Sindikalna čelnica Šućur posebno je pohvalila akciju našeg lista „Žena ženi uzor“.

Među publikom bilo je i onih koji su smatrali da čelnici pučiške općine nisu ništa poduzeli da se situacija u posrnulom „Jadrankamenu“ rasvijetli i krivci pozovu na odgovornost.

IVICA RADIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 09:29