StoryEditorOCM

Kalmeta na Stupici potvrdio: Odron ćemo riješiti tunelom

Piše PSD.
17. siječnja 2011. - 14:55
/ Svima nam je cilj da što prije riješimo ovu dionicu ceste s odronom. Struka je odlučila na koji će se način prebroditi najkritičnije mjesto, dakle tunelom duljine oko 200 m. Nije moguće jednostavno ukloniti stijene s puta i pustiti cestu u promet, ne radi tehničkih poteškoća već radi sigurnosti. Tako je odlučila struka. To je jedino moguća najbrža i najjeftinija varijanta, iako ne može biti gotovaprije ljeta - kazao je ministar Božidar Kalmeta na Stupici.

U pratnji gradonačelnika Vrgorca Borisa Matkovića, podgorskog načelnika Ante Miličića na čijem se terenu odron dogodio, žitelja zabiokovskih sela te predstavnika Hrvatskih cesta i Parka prirode Biokovo, provukao se ispod stijene do druge strane puta prema Makarskoj, gdje su ga dočekali gradonačelnik Makarske dr. Marko Ožić Bebek i dogradonačelnici Ante Novak i Ivan Ivanda.

- Ovo je izvanredan događaj i mora se izvanredno djelovati i zato se ne može planirati duži tunel od 1300 m. Što smo dogovorili u Zagrebu ovdje se na terenu potvrdilo da se najopasnija gromada bajpasira tunelom. Ostale kritične točke kojih ima još uz ovu cestu rješavat će se dugoročno, jer konačna rješenja iziskuju vremena- dodao je Kalmeta.

Radovi na sanaciji su započeli prije tjedan dana i planinari rade na obaranju stijena na pokosu planine uz cestu. Tomo Vidović iz Hrvatskih cesta pojasnio je kako se rai o nezabilježenom događaju odrona megabloka, ne samo u Hrvatskoj nego nema sličnih primjera ni vani. Radi sigurnosti prometa detaljno se pristupilo rješenju i stručni tim je izabrao najpovoljniju i najbrže izvedivu varijantu sa tunelom od 200 m da bi se najgori greben zaobišao te prema kojem projektu je prva faza radova započela. Zaštita grebena visine 50-60 metara je najskuplja. Prema procjenama tunel će stajati 25 milijuna kuna, zaštita kaskadama i učvršćenje stijene od 40 do 50 milijuna kuna.

Nastavak autocesta

Odgovarajući na pitanja novinara ministar Kalmeta je rekao da će se do ljeta završiti dionica do Vrgorca, a 2012.g. od Vrgorca do Ploča i u nastavku do spoja s cestom u BiH, za što je sredstva osigurala Europska banka za obnovu i razvoj i Europska investicijska banka. Vode se razgovori oko nastavka autoputa od Ploča prema Dubrovniku, traže se novi izvori financiranja, duži početak otplate i dobra kamata.
Radovi na pelješkom mostu nastavljeni su smanjenom dinamikom, a ove godine planiranih 100 milijuna kuna nije dovoljno. I taj je projekt u razgovorima oko pronalaženja povoljnijih izvora financiranja.

Tunel Sv. Ilija

Tunel Sv. Ilija završit će se sljedeće godine. Radovi su nastavljeni, ali da bi se pustio u promet nedostaje sredstava. Ove godine je osigurano 30-ak milijuna kuna pa će se izvesti potpuna betonska obloga i izgradit će se pristupne ceste. Ostaje završiti signalizaciju, za što ove godine nemamo sredstava Đ rekao je ministar Božidar Kalmeta.

Ana Dragičević
FOTO: Ivo Ravlić / Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 11:33