StoryEditorOCM
DalmacijaBRAČKA TURISTIČKA MEKA

Bol u babljem ljetu kao usred sezone

Piše PSD.
10. rujna 2015. - 18:40
Tek nešto malo manje od četiri tisuće gostiju izabralo je ovih dana Bol za mjesto rujanskog odmora, pa bolske plaže, Zlatni rat i šetnice na sredini rujna izgledaju kao u špici turističke sezone.

Zato u hotelima Bola ovih dana nema slobodnog kreveta, a privatni smještaj bilježi najbolju sezonu u povijesti u kojoj su privatni iznajmljivači imali prvi put veći turistički promet od hotela. I tako će, kažu domaćini, biti sve do kraja listopada.

Iskorak koji je Bol ove godine napravio u dužini sezone i odličnoj popunjenosti obiteljskih kapaciteta u apartmanima i kućama za odmor, najzaslužniji je za odlične turističke brojke: već do sada Bol bilježi 50 tisuća noćenja više nego lani, rujanski kapaciteti popunjeni su 95 posto, pa cijela godina ide prema ostvarenju 600 tisuća turističkih noćenja, najviše u povijesti turističkog Bola staroj više od stotinu godina.

U redovima za večeru

- U srpnju i kolovozu prvi put su privatni iznajmljivači nadmašili u noćenjima hotelska ostvarenja. Tih 3,5 tisuća postelja u obiteljskim apartmanima bilo je izvrsno popunjeno, a prvi put smo imali najveći udio gostiju iz Skandinavije. To su aviogosti koji su odlični potrošači, pa je dvadesetak restorana u Bolu imalo izvrsnu sezonu, a još uvijek u večernjim satima gosti u redovima pred terasama čekaju na svoje mjesto za večeru. U rujnu obiteljski smještaj u Bolu ima za čak 50 posto bolje rezervacije nego lani, a hoteli su bolji za 12 posto, što je izvrstan rezultat - priča Markito Marinković, direktor TZ Bola.

Organizirana ponuda obiteljskih kapaciteta u apartmanima Bola koju je tržištu ponudio lokalni turoperator “Adria Tours”, specijalist za obiteljski smještaj, objedinio je 1100 postelja obiteljskog smještaja Bola koje je uzeo u zakup, a veći dio njih i u fiksni najam za cijelu sezonu. Zbog toga je ovogodišnji turistički posjet u otočnim apartmanima obiteljskog smještaja počea znatno ranije, a završit će u kasnu jesen.

Osim dobrog punjenja kapaciteta, “Adria Tours” je domaćinima ponudio i održavanje, servis apartmana, čišćenje i sve što im zatreba. No, ponuđeni privatni smještaj kvalitetom je na razini hotelskog i standardizirane usluge na najvišem nivou, pričaju zadovoljni domaćini.

Bol Soul festival


Veliki doprinos turističkom uzletu Bola koji bilježi za 13 posto bolje rezultate od lanjskih dala je i bračka zračna luka koja je ove godine dovela na Brač oko 20 tisuća gostiju, dvaput više nego lani. Za iduću godinu TUI Francuska najavljuje značajan broj novih letova sa čak pet francuskih destinacija prema Braču, kojemu okreće svoje avione koji su do sada letjeli prema Maroku, Tunisu, Egiptu.

Načelnik bolske općine Tihomir Marinković naglašava kako lokalna uprava prati zahtjeve gostiju, pa se i u javnim prostorima Bola sve usklađuje sa suvremenim trendovima.

Nova kamena šetnica, uz koju će već ove jeseni početi gradnja lukobrana za novu marinu, dat će novu nautičku dimenziju Bolu, a ekološka rasvjeta, dizajnirane klupe i kamene skulpture koje krase bolske šetnice, tek su kvalitetna nadopuna turističkom mjestu koje u jesen ulazi u punom zamahu. Zanimljivih kulturnih i zabavnih događanja ne nedostaje, pa su tako, uz ljetni karneval, idućih dana i brojni koncerti i izložbe, a priprema se i Bol Soul festival zbog kojega u listopadu stiže oko 300 Britanaca.

Sve u svemu, turistička slika otočnog mjesta kakvu bi se moglo samo poželjeti u posljednjim danima ljeta i početkom jeseni.

RUŽICA MIKAČIĆ
FOTO: Zvonimir Barišin/CROPIX


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:06