StoryEditorOCM
Dalmacijazajednička ponuda ‘marine kaštela’ i ‘ribole’

Joško Berket i Nikša Dragičević kupuju ‘Adriachem’

Piše PSD.
16. listopada 2013. - 18:50
Tvrtka Josipa Berketa, bivšega kaštelanskoga gradonačelnika “Marina Kaštela” d.o.o. iz Kaštel Gomilice i “Ribola” d.o.o. obitelji Dragičević iz Kaštel Lukšića uputile su Trgovačkom sudu u Splitu zajedničku ponudu za kupnju nekretnina “Adriachema u stečaju” smještenih u Kaštel Sućurcu te priložili potvrdu o uplaćenoj jamčevini u iznosu od tri milijuna kuna.

Početna cijena za kompleks u Kaštel Sućurcu je, naime, 30 milijuna kuna, a jamčevina mora iznositi deset posto toga iznosa. Informaciju o slanju prijave potvrdili su nam Josip Berket i Nikša Dragičević, koji je s obitelji vlasnik NIRD-a u čijem je stopostotnom vlasništvu “Ribola” d.o.o..

Odluka o prodaji bit će donesena u četvrtak 17. listopada ove godine na splitskome Trgovačkom sudu gdje je stečajni sudac Jozo Ćaleta sazvao deseto po redu prodajno ročište. Na svih devet do sada održanih nije stizala niti jedna ponuda za najvredniji dio imovine “Adriachema”, dok je ostalih šest nekretnina na drugim lokacijama već ranije našlo kupca.

Višak prostora ponudit će poduzetnicima iz Kaštela

Zajedničku ponudu “Marine Kaštela” i “Ribole” na ročištu će zastupati Ante Kovač, direktor potonje tvrtke. U izjavi za “Slobodnu Dalmaciju” Kovač je naglasio da će prostor “Adriachema”, ako, naravno, bude kupljen, u početku vjerojatno barem dijelom biti skladišni, ali i da će novi vlasnici višak prostora ponuditi u najam poduzetnicima iz Kaštela, i to po povoljnim uvjetima.

Prema neslužbenim informacijama kojima raspolažemo, ponuda Berketa i Dragičevića jest i jedina, a kako je u ponedjeljak 14. listopada istekao rok za prijave, to bi mogla i ostati. No, za konačan broj ipak treba pričekati četvrtak. Kompleks u Sućurcu sastoji se, među ostalim, od 41.000 kvadrata zemljišta smještenog iznad Stare kaštelanske ceste i zgrade površine 26.000 kvadrata, trafostanice, opreme.

Tijekom proteklih godinu dana, prvo dražbeno ročište održano je u listopadu 2012. godine, cijena je s 18,3 milijuna eura pala na sadašnja četiri. Budući da su i zemljište i zgrada pod hipotekom, prvi će se naplatiti razlučni vjerovnik a to je u ovom slučaju država.

Vjerovnici prvoga višeg isplatnog reda, u koje spadaju i bivši radnici, morat će se zadovoljiti sa 27 posto dijela prodajne cijene. Upravo taj postotak vrijednosti ukupne imovine otpada na dio (mahom opremu) koja nije došla pod hipoteku. Bivši zaposlenici nemaju puno razloga za veselje jer država ima potraživanja i u prvom višem isplatnom redu.

Jadranka Matić
Foto: Duje Klarić / Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:07