StoryEditorOCM
DalmacijaVLAGA POSVUDA

U ‘ljepotici’ curi na sve strane

Piše PSD.
27. siječnja 2015. - 20:25

Zgrada iz programa POS-a u Vrgorcu proglašena je 2010. najboljom stambenom arhitekturom u Hrvatskoj te godine i za to stambeno zdanje nagradu su dobili arhitekti Marija Burmas i Ivo Lola Petrić. No, život u “vrgoračkoj ljepotici“ sve je osim lijep - tvrdi predstavnik stanara Ivo Barać. Posebno je to izraženo kad počnu kiše i udari bure.

Slučaj POS-ovih stanara u Makarskoj, koji muče isti i slični problemi, otvorio je i ovu temu. Naime, POS-ova izgradnja realizirana je preko APN-a, a izvođač radova bila je vrgoračka firma “Građevno“. Nakon izgradnje te zgrade, “Građevno“ je dobilo određene preporuke i “zeleno svjetlo“ da krene u izgradnju stanova te vrste i pod Biokovom.

- Već duže vrijeme imamo mnogo problema što se tiče kvalitete izgradnje zgrade i korištenja određenih materijala. Uporno upozoravamo izvođača radova kako treba riješiti stanje na krovu, otkuda se voda cijedi niz stubište. Međutim, unatoč obećanjima odgovornih, ništa se ne radi, a prošlo je samo dvije godine - otvara nam dušu Barać.

Nitko ne reagira

Stanari su se na razne načine dovijali i skupljali novac kako bi riješili svoje stambeno pitanje i ostvarili svoj životni san. Stoga, za vrgoračke prilike 860 eura za kvadrat stana nije mala stvar. No, srce im puca, kažu oni, kad vide kako se zgrada nakon samo dvije godine pretvara u ruševno zdanje.

- Fasada na nekim mjestima opada, krov pušta zbog slabo riješene odvodnje, voda se cijedi niz stubište... Pogledajte, lokva se skuplja na mjestu gdje su satovi od struje. Strah me da od toga ne ispadne još veći problem. Voda se slijeva niz zidove, jer su otplate gnjile od vlage, zbog čega nam je uništen i strop na ulazu. Katastrofa! Zvali smo sve okolo, slali dopise, no nitko ne reagira. Svako malo kvari se i lift, a zbog loših instalacija kvari se i rasvjeta. Obećali su nam riješiti i okoliš oko zgrade, a evo i to danas stoji otkako je zgrada službeno otvorena - požalio se Barać. Kad zapuše bura, stvara se dojam da se stanari nalaze u nekom kontejneru.
- Pregrade su napravljene od neke plastike, to sve škripi kad bura zapuše. nije dobro - zaključio je Barać.

Piše i snimio Mate PRIMORAC

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:16