StoryEditorOCM
DalmacijaKOMIŽA

Sedam zemalja u projektu smanjenja otpada u Jadranu

Piše PSD.
30. listopada 2014. - 22:12

Poboljšati suradnju među svim dionicima uključenima i zainteresiranima za problematiku morskog otpada, od prevencije do njegova zbrinjavanja, a sve radi smanjenja razine otpada u Jadranskome moru; u vezi s iznalaženjem mogućnosti financiranja aktivnosti prikupljanja morskog otpada kroz sektor ribarstva, u “Operativni program razvoja ribarstva 2014. – 2020.” uvrstiti mjeru koja se odnosi na financiranje prikupljanja morskog otpada; radi što učinkovitijeg zbrinjavanja morskog otpada, kroz legislativu omogućiti komunalnim tvrtkama da pod istim uvjetima mogu zbrinjavati morski otpad kao i ostali komunalni otpad; s obzirom na štetnost učinaka izgubljenih i napuštenih ribarskih mreža u moru, apelirati na Upravu ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede da pristupi izradi aplikacije za mapiranje, odnosno evidenciju izgubljenih ribarskih alata, te iznalaženju mehanizama za njihovo uklanjanje.

To su četiri glavna zaključka s dvodnevnog okruglog stola održanog u Komiži u organizaciji Javne ustanove RERA Splitsko-dalmatinske županije, u okviru projekta “DeFishGear – Derelict Fishing Gear (Napuštena ribarska oprema – Sustav gospodarenja morskim otpadom na području Jadranske regije), koji traje od 1. studenoga 2013. do 31. ožujka 2016. godine.

Vrijednost projekta je 5.353.765 eura, provodi se u okviru IPA Programa jadranske prekogranične suradnje, a u njega je uključeno sedam zemalja jadranske regije (Hrvatska, Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija i Grčka).

Odbačeni ribarski alat

Aktivnosti “DeFishGear” provodi multidisciplinarni tim koji čine akademska zajednica, istraživački instituti, nacionalne i lokalne vlasti, te nevladine udruge iz svih sedam zemalja na Jadranu koje jačaju međusobnu suradnju, te njeguju zajedničko i usklađeno djelovanje koje za cilj ima Jadransko more bez otpada.

Na komiškom okruglom stolu sudjelovali su djelatnici RERA-e, splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Agencije za zaštitu okoliša, Ministarstva poljoprivrede, Uprave za ribarstvo, ribarskih zadruga iz Hvara i Tribunja, te udruga “Sunce”.

Tom su prigodom, među ostalim, predstavljeni pilot-projekti prikupljanja odbačene ribolovne opreme, suradnje RERA-e s ribarskim zadrugama u prikupljanju morskog otpada, te prikupljanju i analizi morskog otpada na plažama. Kao gost predavač na okruglom stolu u Komiži sudjelovao je i Thomas Maes iz Velike Britanije.

BOGOLJUB MITRAKOVIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:51