StoryEditorOCM
Dalmacijaštete na sve strane

Krš i lom u Kučićima: hrast stariji od tri stoljeća pao i oštetio grobove

Piše PSD.
1. prosinca 2012. - 00:50
Hrast stariji od 300 godina nije izdržao pod naletom orkanskoga juga u srijedu navečer u selu Kučiće, u omiškom zaleđu.

− To je bilo strašno. Evo, ja imam 63 godine i nikad to nisan doživija, a ni stariji od mene. Strašno je puhalo, čak mislin da to nije bilo samo orkansko jugo, nego i pijavica, jer je nosilo sve po selu... – rekao nam je Ante Božić, predsjednik Mjesnog odbora.

Pod naletom vjetra nije izdržao ni stari debeli hrast na domak crkve svetog Luke, jer ga je vjetar srušio na tlo.

– Ovo je neviđeno! Kao da ga je netko pilom pripila, pao je na nekoliko grobova, oštetija ih, srića da se i veće zlo nije dogodilo, moga je nekoga ubiti – rekao nam je Ante Božić.

Oštećeno je više grobova u blizini hrasta, a najviše oni obitelji Tomasović, Marunčić i Pervan. Prizor na groblju pokraj crkve sv. Luke bio je zaista zastrašujući. Ostao je donji dio debla golemoga srušenoga hrasta, u čiju se utrobu udobno smjestio čak najdeblji mještanin Kučića, vatrogasac Ante Tomasović Čuna, koji je u šali rekao:

− Baš mi lipo pristaje! Sljedećih će dana biti posla za omiške komunalce i mještane dok ispile srušeni hrast i sklone ga s groblja. Neki će se, nema sumnje, i dobro ogrijati od velike količine kalorične hrastovine za ogrjev. Osim hrasta, jugo je u Kučićima srušilo i nekoliko stupova te bacilo crjepove s krovova, pa su oni koji u selo dolaze samo vikendom požurili ranije vidjeti jesu li i njihove kuće oštećene.

Pao čelični stup, potopljen turistički brod...

Na širem sinjskom području u noći na četvrtak vladalo je veliko kišno nevrijeme s olujnim udarima juga. Meteorološka postaja u Glavicama izmjerila je 44 litre kiše po četvornome metru u posljednja 24 sata. Zbog kvara na 10-kilovoltnom dalekovodu, bez električne je energije ostalo naselje Gljev, a pojedinačnih prekida u napajanju strujom bilo je na desetke. Zbog prekida u opskrbi strujom pojedinih vodovodnih crpki, dio potrošača u višim zonama ostao je i bez vode.

U Turjacima, uz dionicu državne ceste D-60 Brnaze – Trilj, olujni udar vjetra oborio je visoki čelični stup javne rasvjete, koji je pao na cestu, ali, na svu sreću, u trenutku pada nikoga nije zahvatio. Zahvaljujući oprezu vozača koji su brzinu prilagodili uvjetima na cesti, ni jedno vozilo nije udarilo u oboreni stup.

Kako smo doznali, na jednom od četiri snažna čelična ankera postavljena u betonski temelj, koji su pridržavali stup, nije bilo matice pa je vjerojatno zbog toga stup pao pod snažnim udarom vjetra. Nekomu je vjerojatno trebala matica pa ju je odvio i uzeo. Srećom, ova nezgoda prošla je bez težih posljedica.

U Starom Gradu na Hvaru jako jugo potopilo je turistički brod “Borna”. Sreća je u nesreći da nije došlo do izlijevanja nafte i onečišćenja luke.

O. KOHAREVIĆ
T. PAŠTAR


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 09:08