StoryEditorOCM
Dalmacijačak 846 radnika ‘dalmatinke’ od vlade potražuju 104 milijuna kuna

POBUNA U SINJU 'Dajete Salonitu, dajte i nama!'

Piše PSD.
6. srpnja 2011. - 15:36
Nedavna odluka Vlade da u saborsku proceduru uputi prijedlog zakona o obeštećenju radnika vranjičkog “Salonita” u stečaju, izazvala je komešanje među radnicima “Dalmatinke” iz Sinja, nad kojom je prije deset godina otvoren stečaj, a 846 radnika dobilo je otkaze ugovora o radu i upućeno na Zavod za zapošljavanje.

Prema Vladinu prijedlogu zakona, svaki od 170 radnika “Salonita” dobit će odštetu od 30 tisuća eura, odnosno po 210 tisuća kuna.

Država će im isplatiti naknadu štete zato što je 2006. godine zabranila proizvodnju i upotrebu azbestnih proizvoda.

 - Svaka čast Vladi, radnici “Salonita” zaslužili su odštetu. Mi zaposlenici nekadašnje tvornice “Dalmatinka” ogorčeni smo jedino što država prema radnicima primjenjuje različite kriterije, pa je jednima majka, a drugima maćeha. Evo, radnicima “Salonita” mogla bi biti majka, a nama je najgora maćeha već punih deset godina – kaže Jagoda Bogdan u ime petnaestak okupljenih bivših zaposlenika sinjske tvornice.

Ni kune u džepu

Tvornica “Dalmatinka”, koju su smišljeno urušavali, otišla je u stečaj 1. srpnja 2001. godine. Njezinih 846 radnika dobilo je otkaze ugovora o radu. Trgovački sud u Splitu radnicima je s osnova neisplaćenih plaća i otpremnina priznao potraživanja od 30 milijuna kuna.

Radnici, međutim, nisu dobili ništa jer su stigli “majstori”, talijanska braća Ladini s domaćim pomagačima, koji su “Dalmatinku” ostavili bez imovine. Ako bi se tih priznatih 30 milijuna kuna uvećalo za zakonsku zateznu kamatu, to bi danas vrijedilo oko 105 milijuna kuna, ili u prosjeku 125 tisuća kuna po radniku.

Po tim brojkama ispada da su nekadašnji radnici “Dalmatinke” bogataši, a u praksi rijetki imaju kunu u džepu.

 - Država će obeštetiti radnike “Salonita” jer im je zabranila raditi. Nas nije obeštetila niti nam je isplatila zarađeno iako nam je bila poslodavac.

Malo tko zna da je država bila vlasnik “Dalmatinke”, da je Ministarstvo financija 2001. godine predložilo otvaranje stečaja i da je država preko Trgovačkog suda taj tečaj provela. I nama radnicima odmjerila od šake do lakta.

E, mi se s tim nećemo pomiriti. Ni u jednoj normalnoj zemlji nije dopustivo da država u ulozi poslodavca ne isplati radnike – kaže Jagoda Bogdan.

 - Svih ovih godina najeli smo se jedino obećanja političara. Najbolje nam obećavaju pred Alku i izbore. Angažirat ćemo kvalitetnog odvjetnika koji će nas zastupati pred sudom za ljudska prava u Strasbourgu gdje ćemo se obračunati s državom koja je zgazila naša ljudska prava – kaže Jagoda Bogdan.

toni paštar / Snimio duje klarić / cropix

Trimotu stiže šest plaća?

Već je u tijeku jedanaesti mjesec od prestanka rada imotske tvornice trikotaže “Trimot”, a sudbina tvrtke i dalje je neizvjesna. Više od stotinu radnika kod svojih je kuća u punoj neizvjesnosti hoće li početi raditi ili će njihov “Trimot” ići u stečaj. Agencija za upravljanje državnom imovinom još prije mjesec dana odbila je plan o restruktuiranju “Trimota”, te praktički time i najavila otvaranje stečaja, ali nitko u Imotskom ne zna što će većinski vlasnik odlučiti.

Boro Jović, predsjednik Nadzornog odbora, rekao nam je da se čeka odluka Agencije, te da najnovije vijesti iz Zagreba govore kako bi u ovom tjednu moglo doći do isplate plaća zaostalih od početka ove godine.

b. ćosić

Čekaju novac iz Iraka

Bivši radnici “Dalmatinke” uvjereni su da država namjerno ne privodi kraju stečaj njihove tvornice. Premda je stečaj okončan, a tvrtka brisana iz popisa, ostavljena je mogućnost nastavka postupka jer je još neriješeno pitanje potraživanja oko pet milijuna dolara na ime konca izvezenog u Irak prije 25 godina.


Dugovanja

Milica Jukić Bračulj: u “Dalmatinki” radila 26 godina, sud joj dao rješenje da treba dobiti 43.000 kuna.
Pava Ivandić: radila 28 godina i 7 mjeseci, sud joj priznao potraživanja od 47.600 kuna.
Jozo Bandić: u “Dalmatinki” punih 30 godina. Po sudskom rješenju trebao bi dobiti 49.168 kuna.
Branko Malovan i njegova supruga Marija: ukupno 34 godine, a zajedno trebaju dobiti 53 tisuće kuna.
Ineska Mladina: U “Dalmatinki” radila 13 godina, a sud joj je priznao 16.700 kuna...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 18:38