StoryEditorOCM
Dalmacijaokriće vrime...

Pripremite kapute i kišobrane!

Piše PSD.
19. studenog 2015. - 22:02
Nakon dvadeset dana toplog studenoga stiže nam ciklona Oto, donosi promjenu vremena s kišom na moru i uz obalu, snijegom u gorju, a pokoja pahulja mogla bi se vidjeti i na dalmatinskim planinama.

Takvo vrijeme najavljuje Krunoslav Mikec iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, otkrivajući što nas to točno čeka za vikend i hoćemo li doista iz kratkih rukava uskočiti u kapute i džempere.

- Promjena vremena doista stiže u cijelu zemlju, pa i u Dalmaciju. Uvod u dolazak ciklone bit će vrijeme u petak, kada će na Jadranu zapuhati jugo koje će donijeti naoblačenje s kišom, ponegdje i grmljavinom te izraženijim pljuskovima uz veću količinu kiše - najavljuje Mikec.

Jugo će u subotu okrenuti na južni i jugozapadni vjetar, a u sjevernoj Dalmaciji vjetar će promijeniti smjer i okrenuti na buru, što znači da će već u subotu na tom dijelu Jadrana stići i svježiji zrak, pa će to značiti da bi bilo dobro za subotu pripremiti topliju odjeću i obuću.

Ciklona će se na našem području zadržati i tijekom nedjelje, a zahladnjenje će se osjetiti i u ostatku Dalmacije gdje bi temperatura trebala pasti i za nekoliko stupnjeva.

Podsjetimo, ovih je dana već u jutarnjim satima bilo toplo, ponegdje i više od 15 stupnjeva, danju je temperatura dosezala i više od 20 stupnjeva, a sljedećih će se dana trebati pripremiti na znatno hladnija jutra.

Dok na Jadranu bude kišilo, u gorju je moguć snijeg, kako i priliči studenome, no hoće li sa zahladnjenjem koja pahulja snijega stići i do Dalmacije?

- Vrlo je moguć i snijeg na dalmatinskim planinama, pogotovo u noći sa subote na nedjelju i tijekom nedjelje ujutro kad se očekuju znatno niže temperature - najavljuje Mikec.
OJDANA KOHAREVIĆ
Foto: Arhiv CROPIX

Najtopliji listopad

Dok čekamo ciklonu, iz američke uprave za oceane i atmosferu (NOAA) stiže podatak kako je listopad ove godine bio najtopliji listopad u znanoj povijesti. Nakon veljače, ožujka, svibnja, lipnja, srpnja, kolovoza i rujna, listopad je već osmi ovogodišnji mjesec koji je na Zemlji rekordno topao.

Temperaturno odstupanje od prosjeka za 20. stoljeće od 0,98 Celzijevih stupnjeva u ovogodišnjem listopadu najveće je mjesečno temperaturno odstupanje zabilježeno od 1880. godine, od kada postoje temperaturni podaci na globalnoj razini. S obzirom na ovako topao studeni, bit će još ekorda.


Na kupanju

Prosječna temperatura svjetskih oceana u listopadu je bila najviša u povijesti mjerenja za taj mjesec - 0,85 stupnjeva viša od prosjeka za 20. stoljeće koji iznosi 15,9 Celzijevih stupnjeva. Navedeno temperaturno odstupanje površinske temperature oceana u listopadu je također rekordno u odnosu na bilo koji mjesec u godini.

U prilog tome idu i temperature Jadranskog mora koje se u studenom kreću od 15 na sjevernom Jadranu, preko 17 na i zadarskom i šibenskom području, 18 na splitskom, a najtoplije je na krajnjem jugu, jer je dubrovačko more još uvijek 20 stupnjeva, pa se ljudi još kupaju.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:22