StoryEditorOCM
Dalmacijaotkriven spomenik

Petar Šimunović - znalac koji je ispisao bibliju o svome otoku

Piše PSD.
14. kolovoza 2015. - 02:05
Otkrivanjem spomen-ploče na rodnoj kući akademika Petra Šimunovića u njegovoj Dračevici te posthumnim predstavljanjem knjige “Brač – krajolici i spomenici”, Bračani su odali zahvalnost čovjeku i znanstveniku koji je čitavog života bio neraskidivim nitima vezan uz svoj otok.

Dva njegova kapitalna djela su “Toponimija otoka Brača” i “Rječnik zavičajnog bračko-čakavskog govora”. Te dvije knjige svaka u svom području predstavljaju neprocjenjivo blago kojim se ne mogu podičiti ni mnogo veće i razvijenije sredine. Uz to, Petar Šimunović je napisao više monografija i vodiča po otoku. Za njega je svojedobno tada naš vodeći jezikoslovac dr. Ivo Škarić napisao da je brački Ćiril i Metod.

Glasan bez dizanja glasa

Postavljanje spomen-ploče organizirao je “Brački zbornik”, a riječ je o vrijednoj ediciji kojoj Brač može zahvaliti što je postao jedan od naših istraženijih otoka na svim poljima, u čemu je i vrijedan doprinos akademika Petra Šimunovića.

U nazočnosti rodbine i brojnih poštovatelja djela akademika Šimunovića, spomen-ploču je otkrio njegov najmlađi unuk i imenjak – Petar.

Prethodno je o njegovu doprinosu istraživanju otočne povijesti i kulture kazivala Marija Jakšić, direktorica “Bračkog zbornika”, dok je skup otvorio Lovre Kuščević, načelnik općine Nerežišća u čijem se sastavu nalazi Dračevica.

Na kamenoj ploči uklesan je stih akademika Šimunovića: “Kad rečen stina mislim na smrt, kad rečen Dračevica to su oči moje, kad rečen Broč to je jubov moja.” Ti stihovi najbolje svjedoče veliku Šimunovićevu ljubav prema svom otoku Braču.

Brončani reljef na kamenoj ploči izradio je kipar Kažimir Hraste, kazavši kako je akademik Šimunović bio veliki kipar – riječi.

– Nije podizao glas, a bio je glasan. Sve što je imao reći, rekao bi u razgovoru, bez patetike. Bio je znalac svega bračkog i simbol otoka, a s ovom knjigom je ispisao bibliju o svome otoku – kazao je to akademik Jakša Fiamengo predstavljajući na Pijaci u Dračevici Šimunovićevu knjigu “Brač – krajolici i spomenici”, koju je izdala Zaklada “Otok Brač – negdje između mora i zvijezda”, a njezin ravnatelj Robert Barilla opremio ju je bogatim i efektnim fotografijama.

O knjizi su još kazivali dr. Lucija Puljak iz Pučišća i dr. Ivo Šimunović, urednik “Bračkog zbornika” i akademikov brat, dok je recenzent knjige dr. Josip Belamarić napisao kako je riječ o knjizi gotovo enciklopedijske širine.

– Ovo je za mene izuzetan dan jer sam akademiku Šimunoviću obećao kako će promocija knjige biti u njegovoj Dračevici – kazao je Robert Barilla te pojasnio kako je knjiga gotovo razgrabljena, a primjerci su otišli na Novi Zeland, u Australiju i Kanadu, a narudžbe su dolazile čak iz Kine.

Uz hrvatski, tiskana je i na engleskom jeziku.
U prigodnom programu sudjelovala je splitska klapa “Rišpet” i bračko folklorno društvo “Ciciljona”.
IVICA RADIĆ

‘Zov te me Petar Pivac’

Akademik Petar Šimunović bio je vodeći hrvatski onomastičar, istaknuti dijalektolog i jedan od vodećih hrvatskih jezikoslovaca. Iako s titulom akademika, podjednako je dobro komunicirao i s težakom i sa znanstvenikom, s ribarom, pastirom i intelektualcem. Puno puta je znao prekoriti svoje Bračane na način: “Ne zovte me ni profesore, ni doktore, ni akademiče, zov te me Petar Pivac (obiteljski nadimak). Tako i nikako drugačije.” Zbog svega toga akademik Šimunović je ostao u sjećanjima i srcima mnogih Bračana.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:19