StoryEditorOCM
Dalmacijaako možete, ne gledajte

Riva u Jelsi urušena: "Dragi turisti, uredit ćemo je, ali nakon ljeta"

Piše PSD.
16. lipnja 2015. - 21:35

Prošla su puna dva mjeseca otkad je prigodom rekonstrukcije rive, odnosno bivšeg katamaranskog pristaništa u Jelsi, neočekivano došlo do urušavanja više od 25 metara obale.

Radove je izvodila građevinska tvrtka “Marconi inženjering” d.o.o. i sva je sreća da tada nitko nije nastradao. Inače, rekonstrukcija je, sukladno projektu, trebala biti dovršena najkasnije do 1. svibnja, a njezina vrijednost bila je 1,5 milijuna kuna.

Naime, urušavanju je, među ostalim, kumovalo loše izvođenje radova na istom dijelu obale prije petnaestak godina. Sondiranjem je, pak, utvrđeno da na dubini većoj od 12 metara ne postoji tvrdo tlo i da se na tome mjestu nalazi jedino mulj. Zato je nakon urušavanja valjalo sagledati sve okolnosti događaja i pribaviti novi projekt sanacije, a navedeno gradilište je, na temelju odabira po raspisanom javnom natječaju, preuzeo novi izvođač, “Skladgradnja” d.o.o. iz Splita.

– Većina tla što je završilo u moru bila je najobičnija zemlja, pa smo stoga zaista morali napraviti novi projekt – kazao je Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije.

Injektiranje

– Riječ je o neusporedivo skupljoj i znatno kompliciranijoj proceduri, no postupak smo ipak doveli do kraja. Mi sada, istini za volju, imamo nalog za hitnu sanaciju i možemo pristupiti tom zahvatu, međutim, ipak smo željeli poštovati stajalište čelnika lokalne samouprave koji su bili za to da se u idućih desetak dana betonira tek jedan dio obale, odnosno učvrsti postojeće stanje.

Na taj način bi oko 65 posto spomenutog dijela rive bilo u funkciji tijekom ljeta, a radovi na injektiranju i konačnoj sanaciji operativne obale pokrenuli bi se sredinom rujna, točnije nakon turističke sezone – veli Maroević.

Inače, ravnatelj je gradilište posjetio sa svojim suradnicima, predstavnicima izvođača radova, nadzora i Općine Jelsa.

Pritom je naglasio da će se predstojeći radovi obavljati najnovijom tehnologijom koja je iznimno skupa, pa predviđena rekonstrukcija više neće stajati 1,5, nego čak četiri milijuna kuna. Njome će sve biti obnovljeno, Jelšani će time zasigurno biti zadovoljni, ali će to biti zgotovljeno tek sredinom studenoga.

’Dežurni kritičari’

– Uvjeren sam da većina stanovnika općine Jelsa u cijelosti razumije novonastalu situaciju, jer je jednostavno riječ o “višoj sili” – kaže nam Nikša Peronja, načelnik općine Jelsa.

– Valjda su svjesni da nije baš tako jednostavno stvoriti dodatnih 2,5 milijuna kuna u samo dva mjeseca i napraviti novi projekt, a kamoli sve to dovršiti prije sezone. Podsjećam da je Jelsa u protekle dvije godine iz raznih izvora dobila oko 120 milijuna kuna, pa zato i gradimo diljem cijele općine, sve sa svrhom da bismo bili ljepša, bolja i privlačnija turistička destinacija, to jest da bismo imali veće prihode od turizma.

Kad govorimo o “dežurnim kritičarima”, mislim da je i njima jasno da bih i ja bio najsretniji da neke stvari mogu biti prije izvedene i dovršene, ali radovi se, nažalost, izvode kada dobijemo sredstva i kada se za to stvore uvjeti, a ne kada se to nama prohtije – pojasnio je Peronja.

PIŠE I SNIMA: Mirko Crnčević

Nikša Peronja: Imamo jasan cilj što želimo s Jelsom

– Rezultati našeg rada vidljivi su na svakom koraku. Stoga moram pozvati sve stanovnike općine da budu donekle realniji u svojim očekivanjima, jer se ovako velike investicije ne realiziraju preko noći. Prva faza uređenja rive je de facto gotova, poslije sezone slijedi rekonstrukcija lukobrana Kanun, pa i izgradnja gradske plaže, od čega će, uz ono što je već napravljeno, ama baš svi imati koristi, uključujući i naše kritičare. Oni naprosto moraju znati da mi uistinu imamo jasan cilj što želimo s Jelsom, uspješno ga provodimo i provest ćemo ga do kraja – rekao je jelšanski općinski načelnik Nikša Peronja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:36