StoryEditorOCM
DalmacijaZAKON BEZ MILOSTI

Starcima nema tko očistiti kuću, donijeti lijekove...

Piše PSD.
30. listopada 2014. - 00:41

Od 2159 stanovnika koji su 2011. popisani da žive na području grada Vrlike, mada se stalno ističe da je realni broj značajno manji, veliki je dio starih i nemoćnih osoba. Njihov život bez pomoći drugih gotovo je nezamisliv, a njihovi bližnji, ako ih imaju, u pravilu žive daleko.

Stoga je gradska vlast Vrlike još 2008. godine osmislila program pomoći u kući starijim i nemoćnim osobama na svom području, a novac za taj projekt osiguravan je temeljem ugovora s tadašnjim Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

- Programom je svih ovih godina bilo obuhvaćeno oko 200 korisnika iz svih devet gradskih naselja. O njima je skrbilo 12 zaposlenih, među kojima je, uz voditeljicu, bilo osam gerontodomaćica i tri pomoćna radnika. Oni su korisnicima pomagali u obavljanju svakodnevnih poslova. Najčešće su im čistili kuće i okućnice, donosili lijekove, pomagali u ostvarivanju prava na socijalnu i zdravstvenu zaštitu, pripremali drva za ogrjev, čistili snijeg i radili druge poslove koje korisnici ne bi mogli sami obaviti.

- Svaka osoba s područja grada Vrlike koja je zbog starosti ili bolesti bila ovisna o pomoći druge osobe mogla je, bez obzira na socijalne prilike, zatražiti pomoć, nakon čega bi bila uključena u program. Tako je bilo do početka svibnja ove godine kada je primjenom novog Zakona o socijalnoj skrbi sve to ukinuto – kaže Jure Plazonić, voditelj Odsjeka za društvene djelatnosti grada Vrlike.

Kako prezimiti?

Kako će stari i nemoćni Vrličani dočekati zimu koja je na vratima? Mnogi od njih nemaju nikoga ili su im najbliži daleko te ih obiđu jednom ili najviše dva puta godišnje. Tko će im donositi lijekove, hranu, pripremiti ogrjev, nepokretnima zapaliti vatru...

- Centar za socijalnu skrb u Sinju primjenjujući kriterije novih zakonskih propisa izdao je rješenja prema kojima pravo na dio dosadašnjih usluga ima 35 korisnika. Novcem koji osigurava Ministarstvo socijalne skrbi može se osigurati plaća za jednog zaposlenika. Realno stanje na terenu zahtijeva puno veći angažman. Potrebu za različitim oblikom tuđe pomoći ima velik broj naših starih i nemoćnih građana.

- Možda ne svih oko 200 o kojima smo dosad skrbili, ali ni puno manje od toga broja. Zato je gradska izvršna vlast odlučila da se na teret gradskog proračuna primi još troje zaposlenika. Planiramo da startaju najkasnije 1. studenoga, jer zima je pred nama, a bez makar minimalne pomoći ti ljudi u potrebi ne mogu čekati zimu u svojim domovima – kaže Plazonić.

TONI PAŠTAR

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:28