StoryEditorOCM
Dalmacijakakvo nas vrijeme danas čeka?

Malo lokalnih pljuskova, brzo razvedravanje i opet kupanje

Piše PSD.
31. srpnja 2015. - 10:09
Mirkovica u Gorskom kotaru 8, Omiš 26 i to sve u isto vrijeme, točno u 6 sati, zadnjeg dana srpnja, prvog pravog ljetnog mjeseca koji nam je ove godine donio i prave vrućine, te oborio sve temperaturne rekorde.

Na samom kraju mjeseca srpanj je donio vrućine u Dalmaciji dok je u sjevernim krajevima zemlje znatno osvježilo. Dogodilo se tako da je vrijeme u jednom danu 'presjeklo' Hrvatsku, sjeveru donijelo osvježenje, zimske temperature u sred ljeta, a jugu nastavak sunčanog i vrućeg razdoblja.

Hladnoća je mnoge natjerala na toplu odjeću na kraju srpnja, a najhladnije mjesto uz Mirkovicu u Gorskom kotaru gdje je u 6 sati bilo svega 8 stupnjeva, bile su Delnice sa 11. U Brinju je bilo 13, Zagreb se hladio na samo 15, zahladilo je i u Slavoniji, u Osijeku i Požegi 17...

Zbog burina i dijelom zbog kratkotrajne kiše tijekom jutra zahladilo je i u zaleđu Dalmacije, no opet je bilo znatno toplije nego na sjeveru; u Miljevcima kod Drniša 17, u Bilicama kod Šibenika 18 koliko je bilo i na sinjskom području.

Tako nam je vrijeme još jednom dokazalo kako se i u ljetnim mjesecima može dogoditi prodor hladnijeg zraka, dok istovremeno struji i vrući afrički zrak, no takve esktremne razlike, kažu klimatolozi bit će i češće i još intenzivnije.

Što nas s vremenom još čeka ovoga petka?

Nakon lokalnih pljuskova rano ujutro u Dalmaciji brzo će se razvedriti pa će već poslijepodne, a pogotovo od subote sve do kraja sljedećeg tjedna biti sunčano - kaže Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a.

Manja mogućnost za nestabilnosti postoji još u nedjelju, u obliku ponekog neverina, a zatim slijedi samo sunce.

Hoće li se ponoviti apsolutni temperaturni rekord od 42,8 stupnja u Pločama izmjeren 4.kolovoza 1981. godine nije izvjesno, no temperature će se zasigurno približiti tom rekordu.

PIŠE: Ojdana KOHAREVIĆ,
FOTO: Ilustracija/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:26