StoryEditorOCM
Dalmacijatemeljito se uređuje kampanel crkve navještenja Marijina, sagrađen 1861. godine

Supetar: obnova zvonika za 150. rođendan

Piše PSD.
10. siječnja 2011. - 14:53

Zvonik župne crkve Navještenja Marijina u Supetru proslavit će ove godine 150. rođendan temeljito obnovljen i rekonstruiran. Zasluga je to ponajviše vrijednoga supetarskog župnika don Andre Ursića koji godinama ustrajno radi na projektu obnove kampanela koji nije samo znak katoličke vjere, nego je i nezaobilazni simbol grada Supetra. Zvonik je visok 35 metara, a sagrađen je 1861. godine.

Zub vremena učinio je svoje pa su na njemu nastala mnoga oštećenja koja su mu ugrožavala stabilnost i sigurnost. Tako je samo do krune prvoga donjeg dijela zvonika izmijenjeno više od 300 novih kamenih dijelova, odnosno facada.

Obavljena je i izmjena dotrajale kamene krune oko prve etaže, a na piramidi zvonika čiste se fuge i nanosi novi sloj. S vrha kampanela skinut je željezni križ koji je zbog korozije na nekoliko dijelova razdvojio kameni stup.

U otvorenim katovima postavljene su čelične zatege na sve četiri strane kako bi stabilnost bila sigurnija. Posebno je teško stanje bilo na četvrtoj etaži, dotrajaloj u svim elementima, pa je trebalo demontirati i postaviti nove cigle, željezo i kamen.

Sanacija, zajedno s uslugama nadzora i konzaltinga, košta oko 3,3 milijuna kuna. Supetarski župnik don Andro Ursić pozvao je sve pojedince i obitelji, društvene institucije i poduzeća te prijatelje grada Supetra i njegove župe da se uključe u tu zajedničku povijesnu akciju obnove zvonika.

Svaka će supetarska obitelj, prema svojim mogućnostima, dati novčani prilog obnovi 150 godina starog zvonika koji će u jubilarnoj godini zasjati u novome ruhu. U prošloj je godini Ministarstvo kulture za te namjene izdvojilo 150.000 kuna, a isti iznos pomoći očekuje se i u ovoj godini, dok je svoj dio obveza preuzeo i Grad Supetar.

Zvonik se obnavlja po projektu Dalibora Bartulovića iz splitskoga “Grading projekta”, a radove izvodi splitski građevinski obrt “Spegra”.

tekst i slika: ivica radić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:34