StoryEditorOCM
DalmacijaOKRUGLI STOL o ZAŠTITI DJECE NA BRAČU

SUPETAR Otoci nemaju centre za mlade

Piše PSD.
11. listopada 2010. - 01:24
U organizaciji Grada Supetra i Ureda pravobraniteljice za djecu, a u povodu Tjedna djeteta, održan je okrugli stol s temom “Zaštita djece na otoku Braču”.

U ime Grada Supetra, sudionike je pozdravio zamjenik gradonačelnika dr. Milan Glavaški, koji je istaknuo da je ovaj skup još jedan u nizu aktivnosti koje Supetar poduzima radi kvalitetnije brige o djeci i mladima.

U Ured pravobraniteljice ove je godine stiglo više od 1000 podnesaka vezanih uz povrede prava djeteta, iznijele su u svom uvodnom izlaganju savjetnice pravobraniteljice Ana Pezo i Branka Reić-Kukoč.

Najveći broj podnesenih prijava odnosi se na kršenje prava djece vezanih uz obiteljsku pravnu problematiku, osobito na poziciju djeteta u postupcima razvoda braka te zaštitu od nasilja u obitelji i školi.

Govoreći o specifičnostima zaštite djece na otocima, savjetnice su istaknule nedostupnost predškolskog odgoja i kulturnih sadržaja, nepostojanje centara za mlade te nedovoljan broj stručnog kadra, poput psihologa, pedagoga i defektologa.

Otoci su često siromašni objektima za sportske, kulturne i rekreativne sadržaje, a manjka i slobodnih aktivnosti u okviru odgojno-obrazovnih ustanova, pa takvo stanje treba mijenjati.

Sudionici skupa istaknuli su važnost i odgovornost lokalne samouprave u rješavanju mnogih aspekata ove problematike.

Na skupu je pripremljen i memorandum o suradnji svih bračkih općina i Grada Supetra s Udrugom roditelja djece s posebnim potrebama “Brački pupoljci”, kojim se jedinice lokalne samouprave obvezuju na sufinanciranje rada te udruge i kontinuiranu pomoć u njihovu radu i djelovanju.

Ivica RADIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:48