stdClass Object ( [id] => 31229 [title] => ŽDO u Šibeniku podiglo optužnicu protiv Dražena Slavice, prijeti mu od 20 do 40 godina zatvora [alias] => zdo-u-sibeniku-podiglo-optuznicu-protiv-drazena-slavice-prijeti-mu-od-20-do-40-godina-zatvora [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Šibensko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg šibensko-kninskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice (41) tereteći ga za počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine počinjeno iz nehaja(iz čl. 271 st. 2. u vezi s čl. 263 st. 2. Kaznenog zakona, a kažnjivo po čl. 271 st. 2. istog Zakona).

Slavici se optužnicom stavlja na teret da je 30. kolovoza prošle godine kao zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, ujedno i zapovjednik JVP Šibenik, zapovjedio organiziranje skupine gasitelja za gašenje požara na otoku Kornatu sastavljenu od pripadnika JVP Šibenik i DVD-a iz Tisnog, Vodica i Zablaća.

Uradio je to, stoji u optužnici, nakon što je oko 11.50 sati dobio obavijest da je na otoku Kornatu u Nacionalnom parku Kornati izbio požar koji se zbog jakog južnog vjetra širi po cijeloj dužini otoka.

Na heliodrom su, tako, došli Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marinko Knežević, Nenad Alviž, Josip Klarić, Mate Bačić, Josip Zoričić, Šime Copić i Mate Gulam iz JVP Šibenik, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, malodobni Karlo Ševerdija, Ante Juričev Mikulin i Mario Jozić iz DVD-a Vodice, malodobni Marko Stančić, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Frane Lučić i ročnik Josip Lučić iz DVD-a Tisno te Ivica Perković, Kristijan Popović i Krešimir Grgas iz DVD-a Zablaće.

Nakon dolaska skupine gasitelja, Slavica je, protivno odredbama nekoliko zakona i pravilnika kojima se propisuje postupanje u takvoj situaciji, zapovjedio da se svi ukrcaju u helikopter unatoč tome što je vidio okupljene gasitelje i znao za njihovu dob i osposobljenost.

Sudeći po navodima optužnice, postupio je protivno pravnim propisima jer mu je bilo poznato da su obuku za desantiranje prošli samo Dino Klarić, Ivan Marinović i Nenad Alviž.

ŽDO Šibenik u optužnici vrlo precizno navodi kako ostali gasitelji, ne samo što nisu bili obučeni za protupožarnu intervenciju kakvu je zahtijevalo požarište na Kornatu, već nisu smjeli desantirati.

Pogotovo to nisu smjela dvojica malodobnika i jedan civilni ročnik za koje je zapovjednik Slavica znao da odlaze na Kornat. Bivši se šibensko-kninski vatrogasni zapovjednik okrivljuje i za oglušenje na višekratna upozorenja o vatrenoj stihiji koja gasitelje vreba na otoku Kornatu.

Prije svega zapovjednika požarišta Dina Klarića koji ga je sa terena izvijestio o slaboj komunikacijskoj vezi i velikom požaru što se širi iznimnom brzinom zbog čega ga gasitelji ne mogu kontrolirati.

Iste je informacije Slavici dojavio i Josip Klarić i Nenad Alviž te pilot kanadera Stjepan Lešković koji je zatražio i dodatne snage radi gašenja požara. Tomu unatoč, okrivljenik je, precizira optužnica, naložio da se kanader s toga požarišta preusmjeri na drugo, što je pilot najprije odbio, a potom postupio po ponovljenoj zapovjednikovoj zapovijedi.

Optužnica niže i druge alarmantne pozive sa Kornata - dvije dojave nadzornika Nacionalnog parka Kornati koji Slavici daje iste informacije te traži dodatne gasiteljske snage, ali i veći broj identičnih dojava građana s Kornata.

Županijski vatrogasni zapovjednik u Šibeniku, međutim, nije poslao dodatne snage iako je, navodi optužnica, znao da time dovodi u opasnost živote gasitelja. Štoviše, o novonastaloj situaciji nije obavijestio ni nadležni Centar 112 u Šibeniku ne obazirući se na dojave Mirka Juričeva Mikulina i Nenada Alviža o opkoljenim gasiteljima u vatri.

Slavica, po navodima optužnice, u tim po vatrogasce odlučnim trenutcima, nije pozvao niti bilo koga drugoga radi pokretanja akcije spašavanja i izvlačenja oštećenika iz vatrenog okruženja, a niti je poduzeo bilo kakve radnje da se oštećenicima na otoku izuzetno teške konfiguracije terena pruži pomoć, već je sve te dojave ignorirao znajući da dovodi u opasnost živote oštećenika.

Za obavještavanjem Centra 112 okrivljeni zapovjednik nije posegnuo niti nakon što su ga Josip Klarić, a odmah zatim i Krešimir Grgas obavijestili da se vatra proširila, zahvatila vatogasce i prešla preko njih te zatražili hitnu akciju spašavanja i izvlačenja ozlijeđenih gasitelja.

Optužnica, dalje navodi kako je Slavica nazvao Tomislava Vuku, pomoćnika Glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske i priopćio mu da su vatrogasci na Kornatima u okruženju, prešućujući stvarno stanje na požarištu.

Od Vuke je zatražio da se na Kornat uputi helikopter za izviđanje, ali ne i spašavanje, tako da su posade dvaju helikoptera upućenih na Kornat koje nisu raspolagale točnom informacijom o stanju na požarištu, sa sobom propustile ponijeti opremu za spašavanje gasitelja i pripadnike Hrvatske gorske službe spašavanja.

Tek je na traženje posada tih helikoptera iz Splita prema Kornatu poletio drugi helikopter s opremom za spašavanje i pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja.

Sve te okolnosti bile su, po stajalištu šibenskog ŽDO-a, uzrokom što su na Kornatu smrtno stradali Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman i malodobni Marko Stančić, a od zadobivenih brojnih teških tjelesnih ozljeda naknadno su u bolnicama preminuli Marinko Knežević, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Ante Juričev Mikulin i malodobni Karlo Ševerdija, dok je Frane Lučić zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život, od kojih se i danas liječi.

marina jurković / epeha

Minimalna kazna 3, maksimalna od 20 do 40 godina zatvora

Glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku Emilio Kalabrić u kratkoj nam je izjavi naglasio kako se bivšeg šibensko-kninskog vatrogasnog zapovjednika tereti za kvalificirani oblik teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

Ono je, po navodima optužnice, počinjeno s neizravnom namjerom, a minimalna kazna koja je za to kazneno djelo zapriječena u zakonu propisuje kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

Maksimalna kazna, prema Kalabrićevim riječima, može biti zatvorska u trajanju od 20 do 40 godina

‘Slavica je kriv i za druge tragedije’

Dražen Slavica ne bi smio raditi na tako odgovornome mjestu. On je opasan za okolinu jer je napravio niz krivih poteza. Ima još smrtnih slučajeva koje je skrivio u akcijama kojima je on upravljao - rekao je to Dinko Stančić, otac 17-godišnjeg Marka, stradalog na Kornatu, u utorak nakon sastanka s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom i ravnateljem policije Vladimirom Faberom.

Sastanak s ministrom inicirao je dio roditelja stradalih gasitelja ogorčenih povratkom bivšeg županijskog vatrogasnog zapovjednika na posao sredinom studenoga. Nije vraćen na mjesto zapovjednika JVP-a, nego je postao voditelj preventivnih poslova unutar JVP-a.

Iako su se s Karamarkom dogovorili da neće biti izjava za javnost, šutnju je prekršio Stančić koji je dodao da će od ministra Darka Milinovića tražiti da utvrdi odgovornost liječnice koja je Slavicu držala na bolovanju više od godinu dana, za razliku od onih koji su spašavali nesretne vatrogasce, a na bolovanju su proveli tek 25 dana.

- Ništa konkretno nismo dogovorili. Rekli su nam da će nam dati šansu da se susretnemo s glavnim državnim odvjetnikom Bajićem i ministrom pravosuđa Šimonovićem - rekao je Stančić.

Na izjave o netom održanom sastanku nije bio spreman ni ministar Karamarko ni ravnatelj Faber. Načelnik Ureda ravnatelja policije Dubravko Novak napomenuo je tek da su ministar i ravnatelj policije saslušali sve primjedbe i da će ponovno s njima ugovoriti sastanak.

Zapovjednik JVP-a Šibenik Volimir Milošević nije krio iznenađenje i zatečenost.

- Ne znam šta bi vam na to mogao reći! Pa nisam znao niti da obitelji idu u Zagreb. Gledajte, neki od spasilaca bili su na bolovanju i više od 25 dana, a neki nisu uopće bili. Neki, kao recimo Joško Klarić, nakon tragedije se više nisu ni vratili u postrojbu - kazao je Milošević.

Čelnik JVP-a razumije bol i gorčinu roditelja, ali, kako kaže, Slavica se na posao vratio kad mu je zaključeno bolovanje. Kako dosad nije podignuta optužnica, nije bilo zapreke da ga se ne vrati. Na potezu je Županijsko državno odvjetništvo koje nakon završene istrage treba odlučiti o zahtjevu za dodatnu istragu, podizanju optužnice ili o odbacivanju kaznenog progona.

- Slavica je u fazi prilagodbe i dosad mi nitko nije došao reći da ne želi s njim raditi. Što se tiče optužbe da je bilo još smrtnih slučajeva u akcijama koje je Slavica vodio, prvi put čujem. Ako ih je i bilo, moguće je da su stradali civili u nekoj intervenciji, ali vatrogasci ne - ustvrdio je Milošević.

S. Dukić / EPEHA, D. Blažević

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => posljednji čin kornatske tragedije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2008-12-02 17:17:30 [created_by] => 30 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2008-12-03 09:13:12 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2008-12-02 17:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4786 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2008/12/02/BiH/slavica-191108.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x465" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7456385 Threads: 1 Questions: 1600950775 Slow queries: 4752252 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110541856 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/zdo-u-sibeniku-podiglo-optuznicu-protiv-drazena-slavice-prijeti-mu-od-20-do-40-godina-zatvora-31229 [printLink] => /vijesti/hrvatska/zdo-u-sibeniku-podiglo-optuznicu-protiv-drazena-slavice-prijeti-mu-od-20-do-40-godina-zatvora-31229?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 301781 [name] => draženslavica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drazenslavica [link] => /tag/drazenslavica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 303139 [name] => kornati [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kornati [link] => /tag/kornati ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => posljednji čin kornatske tragedije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ŽDO u Šibeniku podiglo optužnicu protiv Dražena Slavice, prijeti mu od 20 do 40 godina zatvora [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-15-03-43-30 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/12/02/BiH/slavica-191108.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/12/02/BiH/slavica-191108.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Šibensko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg šibensko-kninskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice (41) tereteći ga za počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine počinjeno iz nehaja(iz čl. 271 st. 2. u vezi s čl. 263 st. 2. Kaznenog zakona, a kažnjivo po čl. 271 st. 2. istog Zakona).

Slavici se optužnicom stavlja na teret da je 30. kolovoza prošle godine kao zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, ujedno i zapovjednik JVP Šibenik, zapovjedio organiziranje skupine gasitelja za gašenje požara na otoku Kornatu sastavljenu od pripadnika JVP Šibenik i DVD-a iz Tisnog, Vodica i Zablaća.

Uradio je to, stoji u optužnici, nakon što je oko 11.50 sati dobio obavijest da je na otoku Kornatu u Nacionalnom parku Kornati izbio požar koji se zbog jakog južnog vjetra širi po cijeloj dužini otoka.

Na heliodrom su, tako, došli Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marinko Knežević, Nenad Alviž, Josip Klarić, Mate Bačić, Josip Zoričić, Šime Copić i Mate Gulam iz JVP Šibenik, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, malodobni Karlo Ševerdija, Ante Juričev Mikulin i Mario Jozić iz DVD-a Vodice, malodobni Marko Stančić, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Frane Lučić i ročnik Josip Lučić iz DVD-a Tisno te Ivica Perković, Kristijan Popović i Krešimir Grgas iz DVD-a Zablaće.

Nakon dolaska skupine gasitelja, Slavica je, protivno odredbama nekoliko zakona i pravilnika kojima se propisuje postupanje u takvoj situaciji, zapovjedio da se svi ukrcaju u helikopter unatoč tome što je vidio okupljene gasitelje i znao za njihovu dob i osposobljenost.

Sudeći po navodima optužnice, postupio je protivno pravnim propisima jer mu je bilo poznato da su obuku za desantiranje prošli samo Dino Klarić, Ivan Marinović i Nenad Alviž.

ŽDO Šibenik u optužnici vrlo precizno navodi kako ostali gasitelji, ne samo što nisu bili obučeni za protupožarnu intervenciju kakvu je zahtijevalo požarište na Kornatu, već nisu smjeli desantirati.

Pogotovo to nisu smjela dvojica malodobnika i jedan civilni ročnik za koje je zapovjednik Slavica znao da odlaze na Kornat. Bivši se šibensko-kninski vatrogasni zapovjednik okrivljuje i za oglušenje na višekratna upozorenja o vatrenoj stihiji koja gasitelje vreba na otoku Kornatu.

Prije svega zapovjednika požarišta Dina Klarića koji ga je sa terena izvijestio o slaboj komunikacijskoj vezi i velikom požaru što se širi iznimnom brzinom zbog čega ga gasitelji ne mogu kontrolirati.

Iste je informacije Slavici dojavio i Josip Klarić i Nenad Alviž te pilot kanadera Stjepan Lešković koji je zatražio i dodatne snage radi gašenja požara. Tomu unatoč, okrivljenik je, precizira optužnica, naložio da se kanader s toga požarišta preusmjeri na drugo, što je pilot najprije odbio, a potom postupio po ponovljenoj zapovjednikovoj zapovijedi.

Optužnica niže i druge alarmantne pozive sa Kornata - dvije dojave nadzornika Nacionalnog parka Kornati koji Slavici daje iste informacije te traži dodatne gasiteljske snage, ali i veći broj identičnih dojava građana s Kornata.

Županijski vatrogasni zapovjednik u Šibeniku, međutim, nije poslao dodatne snage iako je, navodi optužnica, znao da time dovodi u opasnost živote gasitelja. Štoviše, o novonastaloj situaciji nije obavijestio ni nadležni Centar 112 u Šibeniku ne obazirući se na dojave Mirka Juričeva Mikulina i Nenada Alviža o opkoljenim gasiteljima u vatri.

Slavica, po navodima optužnice, u tim po vatrogasce odlučnim trenutcima, nije pozvao niti bilo koga drugoga radi pokretanja akcije spašavanja i izvlačenja oštećenika iz vatrenog okruženja, a niti je poduzeo bilo kakve radnje da se oštećenicima na otoku izuzetno teške konfiguracije terena pruži pomoć, već je sve te dojave ignorirao znajući da dovodi u opasnost živote oštećenika.

Za obavještavanjem Centra 112 okrivljeni zapovjednik nije posegnuo niti nakon što su ga Josip Klarić, a odmah zatim i Krešimir Grgas obavijestili da se vatra proširila, zahvatila vatogasce i prešla preko njih te zatražili hitnu akciju spašavanja i izvlačenja ozlijeđenih gasitelja.

Optužnica, dalje navodi kako je Slavica nazvao Tomislava Vuku, pomoćnika Glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske i priopćio mu da su vatrogasci na Kornatima u okruženju, prešućujući stvarno stanje na požarištu.

Od Vuke je zatražio da se na Kornat uputi helikopter za izviđanje, ali ne i spašavanje, tako da su posade dvaju helikoptera upućenih na Kornat koje nisu raspolagale točnom informacijom o stanju na požarištu, sa sobom propustile ponijeti opremu za spašavanje gasitelja i pripadnike Hrvatske gorske službe spašavanja.

Tek je na traženje posada tih helikoptera iz Splita prema Kornatu poletio drugi helikopter s opremom za spašavanje i pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja.

Sve te okolnosti bile su, po stajalištu šibenskog ŽDO-a, uzrokom što su na Kornatu smrtno stradali Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman i malodobni Marko Stančić, a od zadobivenih brojnih teških tjelesnih ozljeda naknadno su u bolnicama preminuli Marinko Knežević, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Ante Juričev Mikulin i malodobni Karlo Ševerdija, dok je Frane Lučić zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život, od kojih se i danas liječi.

marina jurković / epeha

Minimalna kazna 3, maksimalna od 20 do 40 godina zatvora

Glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku Emilio Kalabrić u kratkoj nam je izjavi naglasio kako se bivšeg šibensko-kninskog vatrogasnog zapovjednika tereti za kvalificirani oblik teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

Ono je, po navodima optužnice, počinjeno s neizravnom namjerom, a minimalna kazna koja je za to kazneno djelo zapriječena u zakonu propisuje kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

Maksimalna kazna, prema Kalabrićevim riječima, može biti zatvorska u trajanju od 20 do 40 godina

‘Slavica je kriv i za druge tragedije’

Dražen Slavica ne bi smio raditi na tako odgovornome mjestu. On je opasan za okolinu jer je napravio niz krivih poteza. Ima još smrtnih slučajeva koje je skrivio u akcijama kojima je on upravljao - rekao je to Dinko Stančić, otac 17-godišnjeg Marka, stradalog na Kornatu, u utorak nakon sastanka s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom i ravnateljem policije Vladimirom Faberom.

Sastanak s ministrom inicirao je dio roditelja stradalih gasitelja ogorčenih povratkom bivšeg županijskog vatrogasnog zapovjednika na posao sredinom studenoga. Nije vraćen na mjesto zapovjednika JVP-a, nego je postao voditelj preventivnih poslova unutar JVP-a.

Iako su se s Karamarkom dogovorili da neće biti izjava za javnost, šutnju je prekršio Stančić koji je dodao da će od ministra Darka Milinovića tražiti da utvrdi odgovornost liječnice koja je Slavicu držala na bolovanju više od godinu dana, za razliku od onih koji su spašavali nesretne vatrogasce, a na bolovanju su proveli tek 25 dana.

- Ništa konkretno nismo dogovorili. Rekli su nam da će nam dati šansu da se susretnemo s glavnim državnim odvjetnikom Bajićem i ministrom pravosuđa Šimonovićem - rekao je Stančić.

Na izjave o netom održanom sastanku nije bio spreman ni ministar Karamarko ni ravnatelj Faber. Načelnik Ureda ravnatelja policije Dubravko Novak napomenuo je tek da su ministar i ravnatelj policije saslušali sve primjedbe i da će ponovno s njima ugovoriti sastanak.

Zapovjednik JVP-a Šibenik Volimir Milošević nije krio iznenađenje i zatečenost.

- Ne znam šta bi vam na to mogao reći! Pa nisam znao niti da obitelji idu u Zagreb. Gledajte, neki od spasilaca bili su na bolovanju i više od 25 dana, a neki nisu uopće bili. Neki, kao recimo Joško Klarić, nakon tragedije se više nisu ni vratili u postrojbu - kazao je Milošević.

Čelnik JVP-a razumije bol i gorčinu roditelja, ali, kako kaže, Slavica se na posao vratio kad mu je zaključeno bolovanje. Kako dosad nije podignuta optužnica, nije bilo zapreke da ga se ne vrati. Na potezu je Županijsko državno odvjetništvo koje nakon završene istrage treba odlučiti o zahtjevu za dodatnu istragu, podizanju optužnice ili o odbacivanju kaznenog progona.

- Slavica je u fazi prilagodbe i dosad mi nitko nije došao reći da ne želi s njim raditi. Što se tiče optužbe da je bilo još smrtnih slučajeva u akcijama koje je Slavica vodio, prvi put čujem. Ako ih je i bilo, moguće je da su stradali civili u nekoj intervenciji, ali vatrogasci ne - ustvrdio je Milošević.

S. Dukić / EPEHA, D. Blažević

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/zdo-u-sibeniku-podiglo-optuznicu-protiv-drazena-slavice-prijeti-mu-od-20-do-40-godina-zatvora-31229 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=79916be319b9ad8411e83cd289e85db97d2e4a6b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%BDDO+u+%C5%A0ibeniku+podiglo+optu%C5%BEnicu+protiv+Dra%C5%BEena+Slavice%2C+prijeti+mu+od+20+do+40+godina+zatvora&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fzdo-u-sibeniku-podiglo-optuznicu-protiv-drazena-slavice-prijeti-mu-od-20-do-40-godina-zatvora-31229 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fzdo-u-sibeniku-podiglo-optuznicu-protiv-drazena-slavice-prijeti-mu-od-20-do-40-godina-zatvora-31229 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => posljednji čin kornatske tragedije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaposljednji čin kornatske tragedije

ŽDO u Šibeniku podiglo optužnicu protiv Dražena Slavice, prijeti mu od 20 do 40 godina zatvora

Piše PSD.
2. prosinca 2008. - 18:12

Šibensko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg šibensko-kninskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice (41) tereteći ga za počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine počinjeno iz nehaja(iz čl. 271 st. 2. u vezi s čl. 263 st. 2. Kaznenog zakona, a kažnjivo po čl. 271 st. 2. istog Zakona).

Slavici se optužnicom stavlja na teret da je 30. kolovoza prošle godine kao zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, ujedno i zapovjednik JVP Šibenik, zapovjedio organiziranje skupine gasitelja za gašenje požara na otoku Kornatu sastavljenu od pripadnika JVP Šibenik i DVD-a iz Tisnog, Vodica i Zablaća.

Uradio je to, stoji u optužnici, nakon što je oko 11.50 sati dobio obavijest da je na otoku Kornat...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 17:03