StoryEditorOCM
Dalmacijastari asfalt, uska cesta stanovnici zelova tijelima zapriječili promet kroz mjesto

Kad padne prvi snijeg, odsječeni su od svijeta

Piše PSD.
11. prosinca 2009. - 16:03
Ovu cestu san kopala svojin rukama prije puno godina, a sada priko nje ne more niko proć kad zazimi. Mi smo ti odsičeni od svita i za naše Zelovo niko više ne zna. E zato ćemo sada mi stat nasrid puta i više neće niko smit proć - kaže 73-godišnja Ana Kokan iz zaseoka Kokani u Zelovu, mjestu općine Muć.

Ni bura i studenih šest stupnjeva nije smetalo brojnim mještanima koji su, predvođeni babom Anom, tijelima blokirali cestu i na taj način upozorili na jedan od svojih problema. Jer ono što muči Kokane, Jeličiće i druge stanovnike jest cesta kojom bi im trebao stići ugodniji život, no, umjesto toga, cestom stižu samo problemi.

O tome, uz starije mještane, najviše zna Mate Kokan, nekadašnji predsjednik Mjesnog odbora, koji u malom prstu ima svu problematiku brdovitog Zelova na padinama Svilaje. Odmah se vraća unatrag deset godina kada je počela njihova borba za cestu Ogorje - Hrvace, koja bi trebala spajati dva Zelova, njihovo Sutinsko i obližnje Zelovo Sinjsko.

- Naša cesta je u svim planovima još od 1999. godine, tribala bi se proširit da možemo normalno vozit, a ne sklanjat se s ceste kad ti naiđe drugo auto - kaže Mate Kokan.

‘Ma, ne smetaju kamioni, ali neka se nama napravi cesta’

Kako su prolazile godine, mijenjali su se političari, dolazili su i odlazili iz sela, no cesta se nije proširila ni za pedalj. Stari asfalt i uska cesta, kaže Mate Kokan, ne smetaju teškim kamionima koji svakodnevno voze put kamenoloma i odvoze materijal iz Zelova.

- Ma, ne smetaju nama kamioni, neka voze, al’ neka se nama napravi cesta, onda će i kamioni moć vozit kako triba, a ne ovako... - kaže Ante Jeličić Purko držeći hrvatski barjak.

- Mi smo branili Hrvatsku, a vidi šta smo doživili. Ja jesan mlad, al’ dobro se sićan kad je sve počelo i koliko se borimo za našu cestu - kaže Ante.

Mještani Zelova su zajedno, kako kažu, od početka do kraja, od onih najmlađih, poput dvogodišnje Gabrijele Jeličić-Purko, do 73-godišnje babe Ane.

- Ima i starijih, nisu mogli danas iz kuće na ovu zimu, a neki su i umrli, plaćali samodoprinose još prije 40 godina, a cestu nisu dočekali - kaže ogorčeni Ante Jeličić-Purko.

Što će biti dalje s njihovom cestom, Zelovljani ne znaju, od nadležnih samo traže da ih se konačno posluša i da više ne budu na kraju svita. Jer prvi snijeg u Zelovu može svaki tren, a tada će ih, kako kažu, kao i svake godine do sada, snijeg doslovno odsjeći od svijeta.

ojdana koharević

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 23:01