stdClass Object ( [id] => 290784 [title] => Kaos u Podgorici: policija je na kamenje i baklje odgovorila pucnjevima, suzavcem, nastao je opći metež ... [alias] => kaos-u-podgorici-policija-je-na-kamenje-i-baklje-odgovorila-pucnjevima-suzavcem-nastao-je-opci-metez [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => NAJNOVIJE

Kao odgovor na brojno kamenje i baklje koje su na njih bacali iz mase od 15-ak tisuća prosvjednika koji su se okupili na platoi između spomenika kralju Nikoli Petroviću i Skupštine Crne Gore, policija je u subotu oko 22 sata bacila suzavac. Masa se potom uskomešala, nastala je trka i bježanje pri čemu su mnogi pali na tlo i tako ozlijeđeni jedni od drugih i bez intervencije policije.

Bilo je to (ne)očekivano finale velikog i središnjeg prosvjednog skupa oporbe nazvanog „Ima li čovjeka ?“ Suzavac je na masu bačen nakon dugotrajnog dobacivanja policiji a prosvjednici su izgubili kontrolu nad masom i sve je krenulo smjerom kojeg nitko normalan nije želio. Potom su uslijedili pucnji u noći, sirene policijskih i kola Hitne pomoći. Suzavac je štipao za oči i na udaljenosti od više stotina metara od Skupštine, narod je u bijegu tražio spas i sve je ličilo na pravo ratno stanje.

A samo malo prije toga, stotinjak, ustvrdili su mi: probranih i najboljih pripadnika elitne jedinice SAJ, odnosno Specijalne antiterorističke jedinice MUP Crne Gore od 19,25 sati do 22,45 sati, kada dovršavam ovaj tekst, doslovce su svojim tijelima branili zgradu državnog Parlamenta. Naspram njih je bilo 15-ak tisuća prosvjednika koji su s transparentima i većinom zastavama Republike Srbije u rukama pred CG-Skupštinu i spomenik kralju Nikoli stigli nakon prosvjedne šetnje Ulicom slobode.

Čelnici oporbe su do Skupštine stigli i popevši se na kamion- pokretnu pozornicu, nakon gorljivih prosvjednih govora na Trgu Republike sve to ponovili ali mnogo žešče pred Skupštinom. Govornici su prozivali premijera Mila Đukanovića i tražili ostavke ministara, posebno ministra MUP-a. Po dolasku su podsjetili da za 45 minuta ističe ultimatum premijeru da milom sam podnese ostavku. Uz vatrene govore oporbenjaci okupljeni u Demokratskom frontu naglašavali su da su „Svi građani; i Srbi i Crnogorci i Albanci došli po svoj komad pravde“, „Ovo ovdje je prava Crna Gora“, „Mi smo slobodni ljudi“,“Mirne duše i obraza čista“ tražili ostavke nakon kojih trebaju uslijediti prvi fer, slobodni i demokratski izbori.

Sve su mirno i nepomično pratili SAJ-evci a kad su s pozornice od njih zatražili da propuste narodne poslanike u Skupštinu da bi tamo radili, kordon se specijalaca- zbog „ratne“ opreme s prozirnim štitovima, (kažu) elektro-pendrecima i s oružjem nazvanih „kornjačama“, stavlja na glave plinske maske.

A kad su razglasom pozvali i policiju da im pređu te pomogne da se željena promjena vlasti dogodi bez ijednog incidenta, na jedva čujnu komandu SAJ-evci su bučno istupili dva koraka naprijed. Ozračje je mirisalo na pravi okršaj s prosvjednicima. Incident je visio u zraku kad je preko kordona preletjelo nekoliko petardi i palo SAJ-evcima iza leđa.

No, specijalci nisu ni trepnuli. Očito dobro uvježbani čekali su samo komandu nadređenog. Ali u toj igri živaca sve je počelo polako popuštati kad je predsjednik Parlamenta Ranko Krivokapić pozvao zastupnike da uđu ali ne glavni nego sporedni ulaz. Atmosfera je naglo splasnula jer je izostalo očekivano odbijanje ulaza zastupnicima koji su i predvodili kolonu tisuća prosvjednika koji, valja priznati putem nisu načinili ni jedan incident ili slomili izlog, od čega se istinski strahovalo.

Cijelo vrijeme ozračje među demonstrantima- kako su sami sebe nazivali- podgrijavano je dirigiranim povicima s bine i glasnog razglasa. Nastaje komešanje i sve prijeti da izmakne kontroli, da nastane ono što nitko normalan nije želio. Kolega Nikša Duper fotoreporter iz CROPIX-a uspijeva s mukom ostati na nogama jer u komešanju samo što nije pao na tle.

Nakon toga je teško bilo pratiti događaje, sve je izmaklo kontroli i nastala je pučki rečeno „bježanij+a“: svi su tražili spas od suzavca u parkovima i poprečnim ulicama. Još je prerano reći o broju uhićenih i ozlijeđenih.

Valja priznati da se oporba- inicijatori prosvjeda okupljena oko Demokratskog fronta(DF) potrudila dobro animirati i organizirati prosvjednike koji su stigli iz svih krajeva Crne Gore. Procjene o broju prosvjednika koji su se uz hukanje i skladne prosvjedne povike „Milo lopove“ i „Milo ustašo“ okupili na Trgu Republike. Dolazak svake grupe, mnogi sa šajkačama i kokardama na glavama, znatan dio i neobrijanih i pod utjecajem alkohola, počeo je od 17,30 sati iako je okupljanje bilo zakazano za 19 sati. Kako je koja grupa dolazila uz zaglušujuće skandiranje parola, galamu i zvuke pištaljki masa ih je dočekivala bučno i s odobravanjem. Slijedio je ritual pozdrava s tri prsta i ljubljenje, mahanje zastavama i fotografiranje, a sve je praćeno bučnim razglasom s kojeg su puštane pjesme Bore Čorbe i Balaševićeva „Pada Vlada“ iz doba Miloševićeva pada u listopadu početkom ovog milenija.

Mnogi su držali transparente „Past ćeš Milo lopove“,“Zbog vas smo, ubice, izašli na ulice“,“Milo pizdo, Kosovo si izdo“...

Tijekom te prosvjedne šetnje do Skupštine prosvjednike je dočekao živi zid od 15-ak kontra-prosvjednika koji su stali na kantunu Karađorđeve i Ulice Slobode te držeći transparent odvojili šetače od kordona policije koji je čuvao ulicu- prečicu što vodi do zgrade Vlade Crne Gore.

Oni su štitili policiju i čekali dok svi učesnici protesta nisu prošli prema Skupštini. Demonstranti su uzvikivali "Gotov je" a skup je počeo povicima 'Milo lopove' i 'Gotov je' uz zborno zviždanje te povike „Viđu ga, uaaa“ kojim su popratili let policijskog drona kojeg su na noćnom nebu prepoznali jer je- svijetlio u duginim bojama koje su se mijenjale i tako privlačile pozornost !


Evo i prvih snimaka koji demantuju Upravu policije po čijim procjenama ima 4.500 ljudi! Snimak popunjenog trga sve govori!#protestiCG

Posted by Sloboda Traži Ljude on 24. listopad 2015



JL

RANIJE

Malo što su neupućeni gosti crnogorske metropole mogli su danas na licima građana uočiti po čemu bi zaključili da je za za predvečerje posljednje listopadske subote najavljen veliki prosvjedni skup oporbe. Ulice su izgledale potpuno uobičajeno i bez očekivanih velikih megapanoa s pozivom na okupljanje. Tek su neuobičajena, gotovo sablasna tišina u centru Podgorice, brojni policajci i pokretne željezne lamele ograde oko crnogorske Skupštine te zgrada Vlade i sudskih instanci između njih ukazivali da se nešto događa.

Opasno ili ne moglo se zaključiti tek po jedva primjetnom grču na licima običnih građana, bez obzira na godine i socijalni status. Tek je pogled u dušu ljudi što dubinski prodire kroz koprenu vješto satkanog štita svakodnevice, otkrivao strepnju znatnog dijela javnosti se zakazani skup ne pretvori u opasni i nekontrolirani bunt. Svima razumljivi strah da će Nepoznat Netko iznova pokušati bacanjem kamenja na policiju isprovocirati ih na akciju da ponovno odlučno reagiraju na način kako im zakoni svih država dozvoljavaju i nalažu. A to je: silom na silu: uz pendrek i suzavac, šok- bombe i vodene topove.

Podgorica je dan uoči skupa osvanula uz sprejem ispisane grafite na dijelu državnih institucija i sjedištu vladajućeg DPS odnosno Demokratske partije socijalista CG „Izdajnici Crne Gore- otpor režimu“. Na publicitetu pored zgrade izlijepljeni su plakati s porukom „Dobro jutro grade mili, opet smo ti svu noć pili“ te ilustrirani prizorom Oktoberfest- kampinga. Tako su Crnogorci ubrzo i ne s ironijom nazvali privremeno naselje sa 100-tinjak šatora postavljenih na asfalt i nogostupe Bulevara sv.Petra Cetinjskog u samom centru grada, ispred zgrade CG- parlamenta.

Na svim prilazima Podgorici uočljive su brojne patrole, jednako kao i oko bloka zgrada od Skupštine do Vlade CG. Ljubazni su ali je uočljiva pozornost kojom prate na sve koji šeću tim dijelom grada koji je od subote 17. listopada, opet prohodan nakon odlučne akcije pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ). Dok fotoreporter Nikša Duper i ja šećemo Bulevarom pored nas uz gas juri golf registarskih oznaka Kolašina, na sjeveru Crne Gore. Mladići drsko viču:

- Opet će ovo biti Srbija !

Trenutke iščekivanja najbolje ilustriraju glasine koje kolaju Podgoricom o tome kako policija sa srbijansko- crnogorske granice vraća osobe koje su krenule na prosvjed. No, ne objašnjavaju otkud i zašto prosvjednici iz Srbije dolaze u crnogorsku metropolu. IZ DF-a ističu da je "sramno na koje sve načine plaše ovaj narod koji ne smije slobodno izraziti svoju volju"

Iz Podgorice: AHMET KALAJDŽIĆ
Foto: NIKŠA DUPER / CROPIX

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => najnovije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-10-24 17:35:04 [created_by] => 36 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-10-24 23:22:32 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-10-24 22:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 23503 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2015\/10\/24\/cg\/prosvjed_djukanovic6-241015.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/10\/24\/cg\/prosvjed_djukanovic2-241015.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/10\/24\/cg\/prosvjed_djukanovic3-241015.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/10\/24\/cg\/prosvjed_djukanovic6-241015.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/10\/24\/cg\/prosvjed_djukanovic10-241015.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/10\/24\/cg\/prosvjed_djukanovic13-241015.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/10\/24\/cg\/prosvjed_djukanovic17-241015.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/10\/24\/cg\/prosvjed_djukanovic20-241015.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/10\/24\/cg\/prosvjed_djukanovic22-241015.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/10\/24\/cg\/prosvjed_djukanovic25-241015.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7413745 Threads: 1 Questions: 1596690824 Slow queries: 4739551 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110438410 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 33 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/svijet/kaos-u-podgorici-policija-je-na-kamenje-i-baklje-odgovorila-pucnjevima-suzavcem-nastao-je-opci-metez-290784 [printLink] => /vijesti/svijet/kaos-u-podgorici-policija-je-na-kamenje-i-baklje-odgovorila-pucnjevima-suzavcem-nastao-je-opci-metez-290784?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => najnovije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kaos u Podgorici: policija je na kamenje i baklje odgovorila pucnjevima, suzavcem, nastao je opći metež ... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-03-13-03-36 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/10/24/cg/prosvjed_djukanovic6-241015.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/10/24/cg/prosvjed_djukanovic6-241015.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/10/24/cg/prosvjed_djukanovic2-241015.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/10/24/cg/prosvjed_djukanovic3-241015.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/10/24/cg/prosvjed_djukanovic6-241015.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/10/24/cg/prosvjed_djukanovic10-241015.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/10/24/cg/prosvjed_djukanovic13-241015.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/10/24/cg/prosvjed_djukanovic17-241015.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/10/24/cg/prosvjed_djukanovic20-241015.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/10/24/cg/prosvjed_djukanovic22-241015.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/10/24/cg/prosvjed_djukanovic25-241015.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}NAJNOVIJE

Kao odgovor na brojno kamenje i baklje koje su na njih bacali iz mase od 15-ak tisuća prosvjednika koji su se okupili na platoi između spomenika kralju Nikoli Petroviću i Skupštine Crne Gore, policija je u subotu oko 22 sata bacila suzavac. Masa se potom uskomešala, nastala je trka i bježanje pri čemu su mnogi pali na tlo i tako ozlijeđeni jedni od drugih i bez intervencije policije.

Bilo je to (ne)očekivano finale velikog i središnjeg prosvjednog skupa oporbe nazvanog „Ima li čovjeka ?“ Suzavac je na masu bačen nakon dugotrajnog dobacivanja policiji a prosvjednici su izgubili kontrolu nad masom i sve je krenulo smjerom kojeg nitko normalan nije želio. Potom su uslijedili pucnji u noći, sirene policijskih i kola Hitne pomoći. Suzavac je štipao za oči i na udaljenosti od više stotina metara od Skupštine, narod je u bijegu tražio spas i sve je ličilo na pravo ratno stanje.

A samo malo prije toga, stotinjak, ustvrdili su mi: probranih i najboljih pripadnika elitne jedinice SAJ, odnosno Specijalne antiterorističke jedinice MUP Crne Gore od 19,25 sati do 22,45 sati, kada dovršavam ovaj tekst, doslovce su svojim tijelima branili zgradu državnog Parlamenta. Naspram njih je bilo 15-ak tisuća prosvjednika koji su s transparentima i većinom zastavama Republike Srbije u rukama pred CG-Skupštinu i spomenik kralju Nikoli stigli nakon prosvjedne šetnje Ulicom slobode.

Čelnici oporbe su do Skupštine stigli i popevši se na kamion- pokretnu pozornicu, nakon gorljivih prosvjednih govora na Trgu Republike sve to ponovili ali mnogo žešče pred Skupštinom. Govornici su prozivali premijera Mila Đukanovića i tražili ostavke ministara, posebno ministra MUP-a. Po dolasku su podsjetili da za 45 minuta ističe ultimatum premijeru da milom sam podnese ostavku. Uz vatrene govore oporbenjaci okupljeni u Demokratskom frontu naglašavali su da su „Svi građani; i Srbi i Crnogorci i Albanci došli po svoj komad pravde“, „Ovo ovdje je prava Crna Gora“, „Mi smo slobodni ljudi“,“Mirne duše i obraza čista“ tražili ostavke nakon kojih trebaju uslijediti prvi fer, slobodni i demokratski izbori.

Sve su mirno i nepomično pratili SAJ-evci a kad su s pozornice od njih zatražili da propuste narodne poslanike u Skupštinu da bi tamo radili, kordon se specijalaca- zbog „ratne“ opreme s prozirnim štitovima, (kažu) elektro-pendrecima i s oružjem nazvanih „kornjačama“, stavlja na glave plinske maske.

A kad su razglasom pozvali i policiju da im pređu te pomogne da se željena promjena vlasti dogodi bez ijednog incidenta, na jedva čujnu komandu SAJ-evci su bučno istupili dva koraka naprijed. Ozračje je mirisalo na pravi okršaj s prosvjednicima. Incident je visio u zraku kad je preko kordona preletjelo nekoliko petardi i palo SAJ-evcima iza leđa.

No, specijalci nisu ni trepnuli. Očito dobro uvježbani čekali su samo komandu nadređenog. Ali u toj igri živaca sve je počelo polako popuštati kad je predsjednik Parlamenta Ranko Krivokapić pozvao zastupnike da uđu ali ne glavni nego sporedni ulaz. Atmosfera je naglo splasnula jer je izostalo očekivano odbijanje ulaza zastupnicima koji su i predvodili kolonu tisuća prosvjednika koji, valja priznati putem nisu načinili ni jedan incident ili slomili izlog, od čega se istinski strahovalo.

Cijelo vrijeme ozračje među demonstrantima- kako su sami sebe nazivali- podgrijavano je dirigiranim povicima s bine i glasnog razglasa. Nastaje komešanje i sve prijeti da izmakne kontroli, da nastane ono što nitko normalan nije želio. Kolega Nikša Duper fotoreporter iz CROPIX-a uspijeva s mukom ostati na nogama jer u komešanju samo što nije pao na tle.

Nakon toga je teško bilo pratiti događaje, sve je izmaklo kontroli i nastala je pučki rečeno „bježanij+a“: svi su tražili spas od suzavca u parkovima i poprečnim ulicama. Još je prerano reći o broju uhićenih i ozlijeđenih.

Valja priznati da se oporba- inicijatori prosvjeda okupljena oko Demokratskog fronta(DF) potrudila dobro animirati i organizirati prosvjednike koji su stigli iz svih krajeva Crne Gore. Procjene o broju prosvjednika koji su se uz hukanje i skladne prosvjedne povike „Milo lopove“ i „Milo ustašo“ okupili na Trgu Republike. Dolazak svake grupe, mnogi sa šajkačama i kokardama na glavama, znatan dio i neobrijanih i pod utjecajem alkohola, počeo je od 17,30 sati iako je okupljanje bilo zakazano za 19 sati. Kako je koja grupa dolazila uz zaglušujuće skandiranje parola, galamu i zvuke pištaljki masa ih je dočekivala bučno i s odobravanjem. Slijedio je ritual pozdrava s tri prsta i ljubljenje, mahanje zastavama i fotografiranje, a sve je praćeno bučnim razglasom s kojeg su puštane pjesme Bore Čorbe i Balaševićeva „Pada Vlada“ iz doba Miloševićeva pada u listopadu početkom ovog milenija.

Mnogi su držali transparente „Past ćeš Milo lopove“,“Zbog vas smo, ubice, izašli na ulice“,“Milo pizdo, Kosovo si izdo“...

Tijekom te prosvjedne šetnje do Skupštine prosvjednike je dočekao živi zid od 15-ak kontra-prosvjednika koji su stali na kantunu Karađorđeve i Ulice Slobode te držeći transparent odvojili šetače od kordona policije koji je čuvao ulicu- prečicu što vodi do zgrade Vlade Crne Gore.

Oni su štitili policiju i čekali dok svi učesnici protesta nisu prošli prema Skupštini. Demonstranti su uzvikivali "Gotov je" a skup je počeo povicima 'Milo lopove' i 'Gotov je' uz zborno zviždanje te povike „Viđu ga, uaaa“ kojim su popratili let policijskog drona kojeg su na noćnom nebu prepoznali jer je- svijetlio u duginim bojama koje su se mijenjale i tako privlačile pozornost !


Evo i prvih snimaka koji demantuju Upravu policije po čijim procjenama ima 4.500 ljudi! Snimak popunjenog trga sve govori!#protestiCG

Posted by Sloboda Traži Ljude on 24. listopad 2015



JL

RANIJE

Malo što su neupućeni gosti crnogorske metropole mogli su danas na licima građana uočiti po čemu bi zaključili da je za za predvečerje posljednje listopadske subote najavljen veliki prosvjedni skup oporbe. Ulice su izgledale potpuno uobičajeno i bez očekivanih velikih megapanoa s pozivom na okupljanje. Tek su neuobičajena, gotovo sablasna tišina u centru Podgorice, brojni policajci i pokretne željezne lamele ograde oko crnogorske Skupštine te zgrada Vlade i sudskih instanci između njih ukazivali da se nešto događa.

Opasno ili ne moglo se zaključiti tek po jedva primjetnom grču na licima običnih građana, bez obzira na godine i socijalni status. Tek je pogled u dušu ljudi što dubinski prodire kroz koprenu vješto satkanog štita svakodnevice, otkrivao strepnju znatnog dijela javnosti se zakazani skup ne pretvori u opasni i nekontrolirani bunt. Svima razumljivi strah da će Nepoznat Netko iznova pokušati bacanjem kamenja na policiju isprovocirati ih na akciju da ponovno odlučno reagiraju na način kako im zakoni svih država dozvoljavaju i nalažu. A to je: silom na silu: uz pendrek i suzavac, šok- bombe i vodene topove.

Podgorica je dan uoči skupa osvanula uz sprejem ispisane grafite na dijelu državnih institucija i sjedištu vladajućeg DPS odnosno Demokratske partije socijalista CG „Izdajnici Crne Gore- otpor režimu“. Na publicitetu pored zgrade izlijepljeni su plakati s porukom „Dobro jutro grade mili, opet smo ti svu noć pili“ te ilustrirani prizorom Oktoberfest- kampinga. Tako su Crnogorci ubrzo i ne s ironijom nazvali privremeno naselje sa 100-tinjak šatora postavljenih na asfalt i nogostupe Bulevara sv.Petra Cetinjskog u samom centru grada, ispred zgrade CG- parlamenta.

Na svim prilazima Podgorici uočljive su brojne patrole, jednako kao i oko bloka zgrada od Skupštine do Vlade CG. Ljubazni su ali je uočljiva pozornost kojom prate na sve koji šeću tim dijelom grada koji je od subote 17. listopada, opet prohodan nakon odlučne akcije pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ). Dok fotoreporter Nikša Duper i ja šećemo Bulevarom pored nas uz gas juri golf registarskih oznaka Kolašina, na sjeveru Crne Gore. Mladići drsko viču:

- Opet će ovo biti Srbija !

Trenutke iščekivanja najbolje ilustriraju glasine koje kolaju Podgoricom o tome kako policija sa srbijansko- crnogorske granice vraća osobe koje su krenule na prosvjed. No, ne objašnjavaju otkud i zašto prosvjednici iz Srbije dolaze u crnogorsku metropolu. IZ DF-a ističu da je "sramno na koje sve načine plaše ovaj narod koji ne smije slobodno izraziti svoju volju"

Iz Podgorice: AHMET KALAJDŽIĆ
Foto: NIKŠA DUPER / CROPIX

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>










[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/kaos-u-podgorici-policija-je-na-kamenje-i-baklje-odgovorila-pucnjevima-suzavcem-nastao-je-opci-metez-290784 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fa493901b1b0db5ede85d8af5cde2bf54c85464b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kaos+u+Podgorici%3A+policija+je+na+kamenje+i+baklje+odgovorila+pucnjevima%2C+suzavcem%2C+nastao+je+op%C4%87i+mete%C5%BE+...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fkaos-u-podgorici-policija-je-na-kamenje-i-baklje-odgovorila-pucnjevima-suzavcem-nastao-je-opci-metez-290784 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fkaos-u-podgorici-policija-je-na-kamenje-i-baklje-odgovorila-pucnjevima-suzavcem-nastao-je-opci-metez-290784 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => najnovije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Svijetnajnovije

Kaos u Podgorici: policija je na kamenje i baklje odgovorila pucnjevima, suzavcem, nastao je opći metež ...

Piše PSD.
25. listopada 2015. - 00:50
NAJNOVIJE

Kao odgovor na brojno kamenje i baklje koje su na njih bacali iz mase od 15-ak tisuća prosvjednika koji su se okupili na platoi između spomenika kralju Nikoli Petroviću i Skupštine Crne Gore, policija je u subotu oko 22 sata bacila suzavac. Masa se potom uskomešala, nastala je trka i bježanje pri čemu su mnogi pali na tlo i tako ozlijeđeni jedni od drugih i bez intervencije policije.

Bilo je to (ne)očekivano finale velikog i središnjeg prosvjednog skupa oporbe nazvanog „Ima li čovjeka ?“ Suzavac je na masu bačen nakon dugotrajnog dobacivanja policiji a prosvjednici su izgubili kontrolu nad masom i sve je krenulo smjerom kojeg nitko normalan nije želio. Potom su uslijedili pucnji u noći, sirene policijskih i kola Hitne pomoći. Suzavac je štipao za oči i na udaljenosti od ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 05:13