StoryEditorOCM
DalmacijaZABORAVILI DALMACIJU

Uskoro natječaj za lučke kapetane u Jelsi i Kaštelima

Piše PSD.
11. veljače 2015. - 00:02

Kao da smo znali; u jučerašnoj “Slobodnoj” kritizirali smo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture jer tjednima ne imenuje lučke kapetane u Jelsi, Hvaru, Rogaču, Sumartinu i Kaštelima, dakle voditelje ispostava na području Lučke kapetanije Split, a dopis koji nam je stigao potvrđuje državnu nebrigu za probleme otočana.

Naime, Ministarstvo izvještava kako će “uskoro” biti raspisan natječaj za voditelje u ispostavama u Jelsi i Kaštelima, te Trpnju i Susku. Što znači uskoro, nije jasno, svakako ne tako brzo, jer dok se natječaj raspiše, kandidati jave, dok prođu “audiciju”, dobiju rezultate, dok prođe žalbeni rok, moglo bi zagrijati i ljeto.

Zaposlenje ostala tri lučka kapetana, u Rogaču, Sumartinu i Hvaru, još nije na vidiku, a iz Ministarstva su nas izvijestili kako će nam na vrijeme poslati informacije o natječajima.

Za to vrijeme u lučke ispostave dolaze kapetani iz susjednih mjesta jednom tjedno, što stvara probleme mještanima koji žele rješavati papire vezane uz plovila. Najbolji primjer je Jelsa koja mjesecima nema lučkoga kapetana, a pod njezinom je nadležnošću 1200 brodica, s godišnjim prosjekom od dvije tisuće uplovljavanja, a pokriva područje gotovo polovine otočnog priobalja! Za jelšanski i hvarski porat sada se brine lučki kapetan Staroga Grada što je, s obzirom na opseg posla, gotovo nemoguća misija.

Eto predivne zimske slike s hrvatskih otoka, prepuštenih neredu i ničemu, u Zagrebu očito ne shvaćaju hvarsku logiku: “Ča je otočki porat bez lučkoga kapitona!?”

Zapravo je tako na svim razinama, u svim ministarstvima, svim agencijama i među svim saborskim zastupnicima kad je u pitanju sudbina otoka s naše strane Jadrana. Ostavljeni da se prpaju sami sa sobom, iz agonije u kojoj će svi nestati trgne ih samo kad im s vrha pošalju nekog “nevjerojatno zainteresiranog investitora” koji će preobraziti cijeli otok svojim grandioznim projektima.

O samoodrživom razvoju, infrastrukturi, zapošljavanju, nekakvim malim pogonima, nitko ne razmišlja niti ga briga. Pored svega, sad ni najvažniji kontakt otoka sa svijetom, porti, ne funkcioniraju. Kataklizma otoka je blizu, nikad bliže.

damir šarac

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 18:39