StoryEditorOCM
Dalmacijanevrijeme

Jugo divlja diljem Dalmacije; U Zadru zabilježen najniži tlak zraka u zadnjih 20-ak godina; Surferi guštaju na Žnjanu

Piše PSD.
30. siječnja 2015. - 14:14

16:10 - Nevrijeme još nije stiglo u Makarsko primorje

Ciklona Mirjana je za sada zaobišla Makarsku. Osim južine koja puše od 30 do 50 km na sat i malo kiše ništa se drugo od nevremena nije reflektiralo u podbiokovlju. Jedino ne voze trajekti od Drvenika do Sućurja i od Makarske do Sumartina. Novi lukobran se pokazao vrlo učinkovitim jer je spriječio izlijevanje mora po garbinadi na predjelu Marineta. Makarani često ističu kako je njihova mikroklima najbolja u Dalmaciji, jer Biokovo često posluži kao pravi štit od nevremena. (A. Dragičević)

13.14 - Na šibenskom području olujno jugo bacalo brodove, plavilo obale

Olujno jugo, koje od petka ujutro puše na šibensko-kninskom području, uzrokovalo je velike probleme u priobalnom naselju Brodarica te gradu Vodicama.

Veliki valovi, koji su bili i viši od dva metra, uzrokovali su štetu na brodicama vezanim uz obalu na Brodarici, a nevrijeme je izbilo i šahtove te potopilo rivu.

Udari juga, kako se doznaje iz županijskog Centra 112, bacili su stablo na cesti uz brdo Jelinjak na području Grebaštice, a pod udarima vjetra urušio se i jedan kameni zid na kninskom području.

Iako u Centru 112 nemaju podatke o ozlijeđenim osobama, neslužbeno se doznaje kako je jedna osoba zadobila lakše ozljede, pokušavajući spasiti čamac iz 'podivljalog' mora.

Jako jugo praćeno valovima uzrokovalo je probleme i Vodičanima. U tom gradu jutros je potopljena riva.

Kako se doznaje iz Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, vatrogasci su u stanju pripravnosti sve do jenjavanja vremenskih neprilika.

11.40
- Zbog jakog juga u prekidu je više trajektnih, katamaranskih i brodskih linija na splitskom, riječkom, zadarskom i dubrovačkom području.

Po izvješću Hrvatskoga autokluba (HAK) u 11,30 sati, u prekidu su trajektne linije: Valbiska-Lopar, Zadar-Mali Lošinj, Makarska-Sumartin, Split-Vis, Split-Vela Luka-Lastovo, Sućuraj-Drvenik, Sobra-Prapratno i Suđurađ-Dubrovnik.

Trajekt na linija Brestova-Porozina prevozi samo osobna vozila.

U prekidu su katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Rijeka, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Lastovo - Vela Luka -Hvar – Split i Korčula- Hvar-Split

Ne plove ni brodovi na linijama Mali Lošinj-Unije-Susak, Šipan-Lopud-Koločep-Dubrovnik i Drvenik Veli - Drvenik Mali - Trogir - Split.

10.35 - Olujno jugo praćeno kišom jutros je na dubrovačkom području izazvalo poremećaje u odvijanju brodskog prometa. Prema informacijama iz Čilipa zrakoplovni promet zasad se odvija bez zastoja.

Iz Županijskog centra 112 Dubrovnik javljaju kakodanas trajekt „Lubenice“zbog jakog juga neće ispliviti iz pristaništa Prapratno prema Mljetu. Zbog šiloka ne prometuje ni MB „Postira“ koja je ostala na Šipanu. U prekidu su katamaranske linije Lastovo - Vela Luka - Hvar – Split, Korčula- Hvar-Split, javlja Dubrovacki.hr.

10.10 - Jutros do 7 sati na području Zadra palo je 10 litara kiše po četvornom metru, no pritom je tlak zraka bio na rekordno niskim razinama, najnižim u zadnjih 20-ak godina, kaže nam dežurni meteorolog na meteorološkoj postaji Puntamika Željko Kraljević.

- Ja sam tu deset godina i ne sjećam se da je tlak bio na 978 hektopaskala. Sve ispod 1000 hektopaskala znači alarm za osobe koje pate od tlaka i srčane bolesnike. Zadnji put je ovako nisi tlak zabilježen negdje početkom 80-ih godina prošlog stoljeća - kaže Kraljević. 

Teška ciklona zadržat će se i narednih dana na zadarskom području. Još tijekom petka bit će praćena snažnim udarima juga do 9 bofora, a u subotu se očekuje slabljenje vjetra i njegovo okretanje na sjeverozapadnjak. Poboljšanje vremena očekuje se tek početkom idućeg tjedna, javlja Zadarski.hr.

8.40 - Meteoalarm je u petak objavio crveno upozorenje za srednju i južnu Dalmaciju zbog olujnog i na udare orkanskog južnog i jugozapadnog vjetra.

Split: Jak i olujan južni i jugozapadni vjetar ponegdje s orkanskim udarima. Visoki valovi i moguće plavljenje niske obale. srednja brzina vjetra>65 km/h; najjači udar vjetra>95 km/h;  Izraženiji pljuskovi s grmljavinom! Nagle promjene smjera vjetra i moguća pojava pijavica! količina oborine 40-55 mm; vjerojatnost grmljavine>70 %; Obilna kiša. količina oborine 40-55 mm

Dubrovnik: Jak i olujan južni vjetar ponegdje s orkanskim udarima. Visoki valovi i moguće plavljenje niske obale. srednja brzina vjetra>65 km/h; najjači udar vjetra>95 km/h; Obilna kiša! količina oborine>35 mm


7.30  - Ukinuti su zimski uvjeti uvjeti na autocesti A6 Rijeka-Zagreb od Kikovice do Bosiljeva, pa je promet sada dopušten za sve kategorije vozila, javio je Hrvatski autoklub (HAK).

Kolnici su mokri i skliski od kiše u većem dijelu zemlje, a snijeg mjestimice usporava promet u Gorskom kotaru. Magla smanjuje vidljivost na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić te čvorova Vrbovsko i Bosiljeva 2. Jak vjetar usporava promet na dionici Kikovica-čvor Vrata.

Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i ne kreću na put bez zimske opreme.

Zimski su uvjeti te zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostale obavezna zimska oprema na cestama u Gorskome kotaru na državnim i županijskim cestama: DC3 Stara cesta kroz Gorski kotar, Zdihovo-Kupjak-Delnice-Kikovica DC32 Prezid-Delnice-Mrkopalj, D42 Stubica-Ogulinski Hreljin, DC203 Brod na Kupi-Delnice, DC305 Parg-Čabar, DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja, ŽC5030 Platak-Kamenjak, ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje, ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak, ŽC5060 Bakar-Meja, ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine, ŽC5068 Fužine-Zlobin-Hreljin, ŽC5191 Sopač-Tuk te na ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Delnica, Čabra i Vrbovskog.

U U Lici su zimski uvjeti na DC218 Dobroselo-Mazin, ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac i ŽC5201 Selište-Prijeboj.

Do 31. siječnja, zbog radova za sav promet zatvorena je državna cesta D66 na dionici rotor Šijana-čvor Pula. Obilazak je Medulinskom cestom (ŽC5200) te ulicom Prekomorskih brigada.

Državna cesta Drniš-Split (DC56) kod mjesta Kričke i Ružić zbog razminiranja se zatvara povremeno od 8 do 17 sati. Vozila se propuštaju po 15 minuta svakog punog sata.

Na državnoj cesti Makarska-Ravča (DC512) pred tunelom Stupica se zbog radova vozi naizmjence, jednim trakom, uz semafore.

Na Jadranskoj magistrali (DC 8) vozi se uz privremenu prometnu signalizaciju, naizmjence, u mjestima: Krilo Jesenice, Ražine, Kaštel Stari, Kaštel Gomilica, Brist, Štikovica, Drvenik te između Živogošća i Ploča.

Na državnoj cesti DC47 od mosta Jasenovac do prilaza graničnom prijelazu Hrvatska Dubica promet teče naizmjence, jednim trakom, zbog sanacije odrona.

Pojačan je izlazak teretnih vozila na Bajakovu, kolona je oko kilometar.

Na ostalim graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

Morski promet

U prekidu su trajektne linije Valbiska-Merag,Stinica-Mišnjak, Makarska-Sumartin te katamaranske Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Rijeka, Jelsa-Bol-Split, Lastovo - Vela Luka - Hvar – Split, Korčula- Hvar-Split te brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak.

Prognoza

Promjenljivo do pretežno oblačno, povremeno s kišom, a u gorskom području susnježicom i snijegom. Na Jadranu će kiša mjestimice biti obilnija, uz moguće izraženije pljuskove s grmljavinom. U nizinama unutrašnjosti kiša će poslijepodne i osobito navečer prijeći u susnježicu, mjestimice i snijeg, prognoza je Državnoga hidrometeorološkog centra (DHMZ) za petak.

Puhat će umjeren i na udare jak jugoistočni i jugozapadni vjetar, krajem dana u okretanju na sjeverni, a na Jadranu umjereno do jako, mjestimice i olujno jugo i jugozapadnjak. Temperatura zraka od 6 do 11 u unutrašnjosti i od 9 do 14 stupnjeva Celzijevih na Jadranu, navečer u osjetnom padu.

PSD, H, HAK
FOTO: DUJE KLARIĆ, NIKŠA STIPANIČEV, JURE MIŠKOVIĆ, ZVONIMIR BARIŠIN / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:32