StoryEditorOCM

Sinjski vijećnici zaustavili poskupljenje vode

Piše PSD.
4. prosinca 2014. - 11:48
Građani Sinja neće plaćati novi parafiskalni namet nazvan naknada za razvoj namijenjen vodoopskrbi i odvodnji. Gradonačelnik Ivica Glavan predložio je da potrošači vode od 1. siječnja 2015. plaćaju dodatnu jednu kunu po kubičnome metru potrošene vode, što bi na godišnjoj razini donijelo oko 1.200.000 kuna.

Taj bi se novac, rečeno je vijećnicima, trošio prema programu koji bi donosilo Gradsko vijeće. Njime bi se (su)financirala rekonstrukcija dotrajale vodovodne mreže, priključci novih potrošača, a najveći dio izdvojio bi se kao sinjsko učešće u projektu budućega kanalizacijskog sustava koji će se financirati iz EU-ova fonda.

Prijedlogu gradonačelnika da se u aktualnoj socijalnoj situaciji građanima uvede novi namet žestoko su se suprotstavili najprije vijećnici NL Mira Bulja, a onda i Kluba vijećnika SDP-HNS. Protiv je bila i većina vijećnika HDZ-a. Ocjenjujući da bez vijećnika SDP-a i HNS-a neće imati potreban broj ruku za izglasavanje odluke, gradonačelnik Glavan na sjednici je povukao prijedlog odluke za neka bolja vremena.

Treći propali pokušaj


Ovo je treći propali pokušaj da se Sinjanima uvede ova naknada. Propao je i pokušaj da na temelju Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva taj namet uvede Upravno vijeće Hrvatskih voda.

Nakon posljednjeg propalog pokušaja, Sinjani su uputili zahtjev Upravnom vijeću da uvede naknadu za razvoj od jedne kune po kubičnome metru, uz obrazloženje da takvu naknadu već imaju grad Trilj i općine Dicmo, Hrvace i Otok, koje vodom s istog sustava opskrbljuje ista tvrtka, “Vodovod i odvodnja Cetinske krajine”. Taj je sinjski zahtjev dobio odbijenicu u Hrvatskim vodama.

Prema obrazloženju koje je vijećnicima dala pročelnica Ankica Panza, prijedlog iz Sinja nije prošao jer u Trilju, Dicmu, Hrvacama i Otoku zajedno troše manje vode nego Sinjani. Da su oni zajedno trošili više od Sinja, Upravno vijeće Hrvatskih voda bi, ustvrdila je pročelnica Panza, prihvatilo prijedlog Sinja i uvelo naknadu za razvoj pa o njoj Gradsko vijeće ne bi ni odlučivalo.
Toni Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 03:19